Ben je op zoek naar een leuke activiteit buitenshuis met kinderen? Dan kun je altijd lekker tuinieren op kindermaat. Het is een ideale manier om diverse groenten te leren kennen en spelenderwijs te leren waarderen. Tuinieren is zo leuk dat het zeker behoort tot de top 5 van activiteiten die ouders samen met hun kinderen ondernemen.

Radijsjes zaaien of tomatenplantjes laten groeien

Een ideaal begin is om bijvoorbeeld te zaaien in een vierkantemetertuin. Dit is een houten bak die omwille van zijn beperkte oppervlak volledig op kindermaat gemaakt is. Je kunt er kleine tomatenplantjes in poten die je elke dag kunt verzorgen, of radijsjes zaaien. Er bestaat een groot aanbod aan zaailinten en zaai-setjes. Het voordeel van een zaailint is dat de zaadjes meteen al goed gespreid zijn en dat bijvoorbeeld sla op een mooie en regelmatige afstand groeit. Broertjes en zusjes kunnen elk een hoekje van de vierkantemetertuin voor hun rekening nemen.

Ontdekken hoe groenten en fruit hun kleur en smaak krijgen

Voor een kind is het verder heel leuk om spelenderwijs te leren ontdekken hoe groenten groeien en geleidelijk aan hun smaak en kleur krijgen. Bovendien leer je de kinderen op deze manier zorg te dragen voor een project.

Door een bepaalde geur te ruiken of smaak te proeven, kun je als volwassene heel sterke herinneringen aan je kindertijd oproepen. De geur van verse basilicum of tijm of de smaak van zongerijpte tomaten of aardbeien, dat zijn voor kinderen ervaringen die hun een leven lang bijblijven. Precies dit soort ervaringen stimuleer je met een vierkantemetertuin.

Genieten van je zelfgekweekte groenten in lekkere gerechtjes.

De groenten uit de moestuin verwerk je tot de lekkerste gerechten. Online vind je heel wat kookboeken en gerechten die kinderen kunnen kokkerellen. Met diverse keukenspullen zet je in no time de lekkerste gerechten op tafel.

  • Pizza’s bestrooien met kruiden en groenten uit de tuin
  • Een heerlijke pesto maken
  • Een slaatje met tomaatjes en peterselie

Het kan allemaal!

Denk ook aan een bijenhotel in de tuin

De creatieve activiteiten hoeven zich niet te beperken tot het zaaien en het verzorgen van de planten alleen. Zo kunnen kinderen zelf zorgen voor kleurige labels en kunnen ze tekeningen maken van de groenten. Je kunt kant-en-klare labels kopen, maar het is eveneens mogelijk om er met stukjes hout te lijmen. Gebruik je bijvoorbeeld een secondelijm, dan hoef je bovendien niet lang te wachten om van het eindresultaat te genieten.

Naast de vierkantemetertuin zijn er nog veel projecten mogelijk op kindermaat. Denk bijvoorbeeld maar aan het zelf maken en verlijmen van een bijenhotel. Zo leren kinderen de natuur in stand houden en te waarderen.

Kortom, een vierkantemetertuin is ideaal om je kinderen de smaken en geuren van groenten te leren kennen. Je geniet van het samen tuinieren en van het resultaat in de keuken.

Pin It on Pinterest

Share This