Hoe vaak was je je dekbed?

Afgelopen weekend waren wij met vrienden aan het eten en we hadden een gesprek over onze ‘grote schoonmaak’ in huis. Dat wanneer je kasten uitruimt en verschuift er zo veel meer rommel en viezigheid ligt dan je zelf altijd hebt gedacht. Zo vonden wij achter de bedden allemaal elastiekjes, puzzelstukjes, snoeppapiertjes en heel veel stof. Heerlijk om weer eens helemaal schoon te hebben.

Grote schoonmaak in huis

Ook hebben we ons eigen bed tegen de muur aan gezet en daar onder flink gestofzuigd, zodat alles weer helemaal fris is. Toen we toch bezig waren heb ik ook van ons eigen bed en alle kinderdekbedden de dekbedden gewassen. Mijn man en ik hebben onze White Cloudz dekbedden dons nog niet zo heel lang, maar de kinderen hebben hun dekbedden al een aantal jaar, dus af en toe even wassen kan geen kwaad.

Toen we dit aan onze vrienden vertelden wisten ze niet wat ze hoorden: je dekbed wassen? Moet dat?

We zijn het gaan googlen en wat blijkt: heel weinig mensen weten dat je niet alleen je lakens, maar ook je dons moet wassen. Natuurlijk hoeft je dons niet net zo vaak gewassen te worden als je lakens, maar dat het af en toe moet gebeuren dat is zeker. Door je lakens heen komen er toch bacteriën en vloeistoffen uit je lichaam in je dekbed. Denk hierbij aan speeksel, zweet et cetera. Maar ook aan alle huidcellen die op je dons terecht komen,

Hoe was je je dekbed?

Gelukkig hoef je een dekbed maar een of twee keer per jaar te wassen, meer is niet nodig. De makkelijkste en beste manier om je dekbed te wassen is de stomerij. Zij hebben daar de apparaten en spullen voor. Niet alle wasmachines thuis zijn namelijk er voor gemaakt om donzen te wassen. Is je dons van synthetisch materiaal? Dan kun je het gewoon zelf wassen.

 

Pin It on Pinterest

Share This