Een top 10 kunstzinnig voor kids om te zorgen dat ze later geen cultuurbarbaren worden! Met deze lijst wordt kunst kinderspel. Littles List stelde deze lijst speciaal samen voor ELLE MAMA.

 

N°1

abc boek – rijksmuseum van Wim Pijbes

Met het alfabet in zijn hoofd zocht Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes 26 bijpassende afbeeldingen. Hij maakte een persoonlijke keuze uit de collectie, van appel tot zwaan. Aan het einde van het boek wordt een overzicht gegeven van de schilderijen en voorwerpen waar de ABC- afbeeldingen op te vinden zijn. Zo maak je op vroege leeftijd kennis met beroemde werken uit het Rijksmuseum. Natuurlijk is het leuk om in het museum op zoek te gaan naar de afbeeldingen uit het boek, maar ook buiten het museum zal het zijn weg naar de lezertjes wel vinden. Geschikt van 2 tot 99 jaar!

N°2

meetlat muursticker – Van Gogh’s

Kijk is hoe groot ik ben! En weer een streepje erbij op de verwijderbare meetlat. Deze muursticker is geïnspireerd op Van Gogh’s Het gele huis en De slaapkamer. De impressionistische stijl met felle kleuren en grove penseelstreken spreekt de kleintjes aan. De meetlat meet tot 150 cm en is 40 cm breed.

N°3

Poppenhuis – Rembrandt

Dit is het huis van Rembrandt van Rijn. Het Rembrandt poppenhuis geeft een beeld van de leefomgeving van de kunstenaar hoe hij leefde. Schaar of lijm zijn niet nodig, alle onderdelen zijn voorgestansd. Deuren en ramen kunnen open. Meer dan 50 meubels, objecten en schilderijen maken het interieur compleet. De poppetjes zijn ontleend aan Rembrandts werk en stammen uit verschillende perioden van zijn leven. Het gebouwde huis is 57 x 27 x 13 cm. Vouwen en spelen maar!

N°4

tekenboek voor veelbelovende kunstenaars

Van Quenting Blake

Leer tekenen met Quentin Balke, een Engelse cartoonist, illustrator en auteur. Hij is vooral bekend van zijn tekeningen bij de boeken van Roald Dahl, waaronder De GVR en De heksen. Een bijzonder tekenboek van een groot meester: kijk en teken met humor. Je ontdekt dat ook jíj grappige figuren kunt tekenen en dat er een kunstenaar in je schuilgaat. Schrijf je naam alsof je een koning of koningin bent, zo luidt de eerste opdracht van Blake. Het belangrijkst in dit boek is de lege ruimte bedoeld voor de lezer, die er volop mag in tekenen en priegelen.

N°5

Houten stapel- en evenwichtsspel – Keith Haring

Van Vilac

Kunstenaar Keith Haring wilde dat iedereen kunst maakte, vooral kinderen! Met deze vrolijke stapelfiguurtjes van Haring sla je twee vliegen in één klap. Het is een leuk stapel- en evenwichtsspel en het staat heel erg catchy als object in de kinderkamer of ieder ander vertrek. Gemaakt door het Franse speelgoedbedrijf Vilac die al meer dan 100 jaar tijdloos en duurzaam speelgoed maakt van hout. Tip ook de rest van Keith Haring van Vilac collectie is geweldig een aanrader voor kids zoals oa de stempelset, evewicht- en dominospel etc.

N°6

Let’s make more great placemat art – Laurence King

Van Marion Deuchars

Ontdek hoe je prachtige tekeningen kan maken met je vinger en/of je handafdruk. Ideaal voor de kids tijdens een etentje of gewoon thuis aan de keukentafel. De mooie basis illustraties op deze placemats zijn van Marion Deuchars. Deze Schotse creatieveling heeft 36 placemats ontworpen waar kindjes zich op los kunnen laten.

N°7

Het melkmeisje – playmobil

Toen speelgoedfabrikant Playmobil in 2014 door het Rijksmuseum werd benaderd om in samenwerking één van de kunstwerken in miniatuur na te maken, werd er geen seconde getwijfeld. Een mogelijkheid om kinderen spelenderwijs te laten kennismaken met belangrijke culturele erfstukken sla je niet af. Na lang beraad viel de keuze op ´Het melkmeisje´, een schilderij van Johannes Vermeer uit ca. 1660 en bijna net zo iconisch als het Playmobil figuur zelf.

Pssst de nachtwacht (€5,95) is er ook bijgekomen, zie hier.

N°8

soup can puzzle – andy warhol

Een puzzel van Andy Warhol, het kan niet kunstzinniger! De ‘Tomato’ puzzelstukjes zijn gemaakt van 70% gerecycled papier en ze zijn beschilderd met soya gebaseerde inkt. De puzzel bestaat uit 200 stukjes. 

N°9

Arie farty boek

Van Nicoline van Slingelandt-Asselbergs

Artie Farty is hét handboek voor niet-zo-heel-creatieve ouders. Ontdek hoe kinderen naar kunst kijken en hoe je een museumbezoek met kinderen niet alleen overleeft, maar er zelfs een geweldig uitje van maakt. Doe ideeën op voor kunstzinnige zelfmakers en zie wat je allemaal kunt doen met kinderkunst. Tip: leuk gratis Museumbingo downloaden! Print hem op stevig papier en neem mee naar het museum.

N°10

Rijkswachter – Rijksmuseum

De Rijkswachters hebben jarenlang de kunstschatten van het Rijksmuseum beschermd en hebben de hele wereld rondgereisd. Het Rijksmuseum is natuurlijk weer open en nu zijn de transportkisten waaruit deze Rijkswachters zijn gemaakt, niet meer nodig. De transportkisten krijgen zo een nieuw leven. Iedere Rijkswachter heeft een ander verhaal. En jij, de nieuwe eigenaar, kan uitzoeken welke kunstschat deze Rijkswachter heeft beschermd. Voer het nummer van jouw Rijkswachter in en ontdek welke kunstschat er door deze Rijkswachter veilig was opgeborgen toen het Rijksmuseum werd verbouwd. Diverse soorten en groottes, zelfs met een lampje!

Pin It on Pinterest

Share This