Traktatiestress. Iedere moeder krijgt ermee te maken. Het is (weer) feest want je kleine spruit viert z’n verjaardag, afscheid (van de crèche) of de geboorte van een broertje of zusje. En dat mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Taart, cadeaus, een feestje maar laten we vooral niet de kindertraktatie vergeten. Maar… wat ga ik nu weer maken… ? H e l l u u u p!

Op de crèche kwam je nog wel weg met twaalf bellen blazen of rozijnendoosjes op een autootje. Strik erom en klaar. Op de basisschool is het andere koek. Steeds meer scholen hanteren een ‘gezond beleid’ en dus wordt de Oreo spin of stroopwafel parade toch net íets minder gewaardeerd…

Geen paniek! Littles List heeft besloten traktaties te zoeken met in de hoofdrol een gezond (of semi gezond/hartig) product. De mandarijn, de soepstengel, de appel etc. U roept wij draaien. En hé, wij zijn natuurlijk ook niet de flauwste en begrijpen heel goed dat kids ook iets zoet in al dat ‘groengeweld’ terug willen zien. Et voilà, 9 gezonde traktaties. Vrij makkelijk te maken en toch met een origineel resultaat. Kind blij, klas blij, jij blij!


N°1

Gezonde traktatie met Babybell

Say cheese want Babybell biedt uitkomst! Van konijn tot Ninja en van parapluutje tot gezichtje. Dit kleine zachte, ronde kaasje (waar veel kinderen gek op zijn) kun je vrij makkelijk omtoveren tot een gezellige traktatie. Combineer met papier, rietjes, druiven, of worteltjes en jouw kind steelt de show op school.

N°2

Hartige traktatie met La vache qui rit

Deze piepmuis en rendier willen we jullie niet onthouden! Te schattig in al z’n eenvoud. Koop volkoren, ronde toastjes, bieslook, rozijntjes en paprika (of cranberry’s) en hop, easy does it. Ook leuk is de variant met de ronde oren: snij of knip kleine plakjes worst op maat en klaar ben je!.

N°3

Semi gezonde traktatie met mandarijn

Oh oh mandarijn wat ben je fijn (en gezond!). Mooi van vorm om de meest leuke traktaties mee te maken. Van Ninja tot spook en van vrolijk poppetje tot happy fish. Voor een zoete twist gebruik je dropveters of rotella (opgerolde drop) voor de versiering. Bekijk hier hoe je het fruitsprookje maakt.

N°4

Gezonde traktatie met banaan

Gaan met die banaan! Gezond én zoet(ig). De variaties met een banaan zijn eindeloos: dolfijnbanaan, badbanaan of ga je toch voor een bananen racebaan? En mis de bananenboot niet (gezond met een doosje rozijntjes of een schatkistje vol zoetigheid). Zorg voor een goede, zwarte markeerstift en maak de traktatie – bij het opensnijden van de bananen – vlak voordat je naar school gaat pas klaar. Kindjes vinden bruine bananen echt YAK (die van ons tenminste…). Gezonde traktatie op en top!

N°5

Semi gezonde traktatie met appel

Iiiiieeeeeeeh er zit een worm in mijn appel! maar wel een hele lekkere. Of toch liever dummie de mummy of Ninjago? Hoe dan ook, an apple a day keeps the dokter away!

N°6

Traktatie met eierkoek

Tikkeltje zoet! En welke kind wordt er nou niet blij van een (volkoren) eierkoek mét een beetje chocola? Van een lachende piraat tot een zoet egeltje in het bos (leuk voor in het najaar of de winter!). Van(mini) mouse met pastelkleurige oren tot spin in het web. Bij ons was de (eier)koek nog lang niet op! We gaan nog even verder…

N°7

Semi gezonde traktatie met uitdeelbakje of zakje

Een gouwe ouwe; de uitdeelzak. De inhoud? (Groenten)chips, popcorn, snackgroenten, fruit of vooruit, wat (lik)koekjes of spekkies.

Vlieg met me mee in de luchtballon! Of zwem met mij mee in het aquarium. Wat een blije traktatie is dit! Simpel en helemaal naar eigen idee te vullen met allerlei leuks en lekkers. Voelt echt als een klein cadeautje voor ieder kind!

N°8

Semi gezonde traktatie met soepstengel

Soepstengel wordt snoepstengel! En toch is de basis best gezond. Koop stoffen vingerpoppetjes en versier de stengels met zoetigheden. Ook leuk (en simpel!) is de hengeltraktatie. (Drop)vissen en dropveters eraan en klaar is kees. De windmolentraktatie is iets meer werk maar het resultaat mag er zijn. Lees hier hoe je het maakt.

N°9

Traktatie op een spies

Vrolijk gekleurd fruit op een spies is natuurlijk altijd goed. Op zoek naar iets anders dan de befaamde (halve) watermeloen met fruit op prikkers? Google niet verder! Ga voor de prima ballerina, bloem of egel. En een bijzondere is de rupsje nooit genoeg: gemaakt van Oudhollandse poffertjes. Nog bést gezond ook! Bekijk hier hoe je ‘m maakt.

Psssttttt wil je nou toch écht zoet trakteren? Misschien knijpen ze bij jou op school een oogje dicht of heb je er gewoon zelf lak aan? Bekijk dan hier onze zoete traktatie hitlijst. Gemaakt door de twee dames van sieradenmerk Mama Loves.

Voor deze hitlijst hebben wij diverse bronnen geraadpleegd:

Pinterest

Cutefoodforkids.com

Zoetrecepten.nl

Flaironline.nl

Willowday.com

Moodkids.nl

Pin It on Pinterest

Share This