Samen koken met je kinderen is een feest op zich. Laat je kind zo veel mogelijk zelf doen, laat ze groeien en maakt ze trots. Wist je dat kinderen betrekken bij het bereiden van het eten een positief effect heeft op het eetgedrag? Dus geef kinderen een eigen taak, bijvoorbeeld het wassen van groenten, afwegen van ingrediënten, of een eigen lunch maken. En als het eten klaar is natuurlijk wel even samen de keuken weer schoonmaken, erbij zingen en met de pan deksels lawaai maken mag!


 

N°1

BISTRO MANON

Van Manon Proper

Manon Proper runt elke dag een soort mini-bistro voor zeer kritische vaste gasten: haar twee- én drieling eten van jongs af aan al smaakvol mee en zijn ware lekkerbekjes (echt… volg haar Instagram-account… je weet niet wat je ziet). Dit kookboek is geen speciaal kookboek voor gezinnen met jonge kinderen, maar heeft als doel het delen van recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn, en bovendien flexibiliteit in de keuken bieden. ‘Bistro Manon’ biedt hoofd- en bijgerechten: je kiest het hoofdgerecht dat je die avond wilt eten en vervolgens kun je eindeloos variëren met passende bijgerechten. Met deze flexibele opzet kun je met betrekkelijk weinig moeite toch iedere dag iets anders op tafel zetten. Naast de (internationale) receptuur geeft Manon tips over de voorraadkast, slimme kooktechnieken en diverse basisrecepten.

N°2

Chef Het Samen met tomaat

van Laura Emmelkamp

Het mafste kookboek voor kinderen over tomaten. Hoe je ze kweekt en welke lekkere dingen je er mee kunt maken. Alles wordt stap voor stap uitgelegd, dus de kans is groot dat jullie kids er iets bijzonders van bakken. Vergeet niet om naar het verbaasde hoofd van je vader of moeder te kijken als ze proeven wat jullie hebben gemaakt. Want de recepten zijn niet kinderachtig: pittige pasta, romige curry, hartige muffins en de perfecte plaattaart. Er is zelfs een toetje met tomaat. Kortom haal die schorten maar tevoorschijn en chef het samen! Een duurzaam kinderkookboek hieraan hielpen meer dan 40 kinderen mee.  Chef het Samen is een initiatief van Keet Smakelijk een online platvorm dat gezinnen inspireert meer groenten te eten. Van Laura verschenen eerder twee familiekookboeken: Keet Smakelijk (werd o.a. bekroond met de Nutricia Award voor beste voedingsinitiatief) en het Peuter Soepboek  beiden aanraders!

N°3

LEKKER OPSCHEPPEN!

van Karin Luiten

Met de gerechten in dit kookboek maak je een geweldige indruk op je ouders, broertje, zus en vriendjes… Er staan allerlei leuke eetweetjes in het boek om iedereen aan tafel te verrassen. Thaise loempiaatjes, zalmpakketjes uit de oven, gemarineerde kipkluifjes of een brownietaart, alle recepten zijn makkelijk om zelf te maken en vast zo heerlijk dat je gegarandeerd nog een keer mag koken. En dan na het proberen van een aantal recepten… opscheppen maar!

€12,50 koop mij via bol.com

Ook een aanrader Pak eens lekker uit! In dit vrolijke kookboek van Karin vind je de lekkerste en grappigste gerechten, die kinderen zelf kunnen maken vanaf een jaar of acht. Taalgebruik en illustraties zijn een feestje. De GMT (Grote Mensen Tip) is ook erg handig. Met een kleine toevoeging worden de recepten net iets spannender voor volwassenen.

€16,99 koop mij via bol.com

N°4

WERELDETERS

van Marjolein de Vlaam

Wereldeters is in 2013 uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2012. “Een educatief boek; rijk vormgegeven ook, en spannend. Een zorgvuldig vormgegeven totaalconcept van een wereldreis,” aldus de vakjury. Kinderen zijn wereldeters, in principe lusten ze veel, als je ze maar kunt boeien aan tafel. In dit boek lees je hoe kinderen alles van de wereldkeuken eten. Het geheim is eenvoudig: vertel leuke verhalen en weetjes over het land waar het eten vandaan komt. Er zit een apart receptenschrift, 2 paspoortjes en een stickervel met landenstickers in. Als je kind goed heeft gegeten kan hij als beloning de sticker van het land in het paspoort plakken. Na 10 maaltijden zijn alle landen ‘bezocht’ veel gerechten geproefd en zitten de paspoorten vol mooie stickers.

N°5

Vandaag bak ik kinderbakboek

van Floor van Dinteren

Vandaag bak ik! Lekker samen met kinderen de keuken in. Wat zullen we eens gaan maken? Lekkere koekjes of een taartje? Het maakt allemaal niet zoveel uit, want samen bakken is juist zo leuk omdat je het samen doet. En het samen opeten is natuurlijk helemaal heerlijk! In dit aantrekkelijke kookboek is een groot originele bakideeën verzameld, die kinderen van 6 tot 12 jaar onder begeleiding kunnen maken. Heel Holland Bakt dus ook je kind moet vroeg aan de bak! Laat je kind zo veel mogelijk zelf doen.

€12,95 koop mij via bol.com

Een bakkookboek tip voor een oudere broer en/of zus: Rudolph & de jonge bakkers

€16,50 koop mij via bol.com

N°6

OP KOOK AVONTUUR MET

van Jonnie en Thérèse Boer

Bekend en succesvol ‘culinair koppel’ Jonnie en Thérèse Boer hebben een mooi en grappig basis kook-, eet- en weetboek voor kinderen uitgebracht. Het stel, bekend van 3-sterrenrestaurant De Librije, nemen kinderen mee op culinair avontuur. Tijdens dit avontuur leren ze Jonnies recepten koken en legt Thérèse ze alles uit over tafeldekken en etiquette. Kinderen leren alles wat ze moeten weten over gezond koken en eten en tafelmanieren tijdens dit vrolijke verhaal. Lees smakelijk!

N°7

HET SMAAKPRETPARK

van Pierre Wind

Wie kent hem niet? De gekke topkok Pierre Wind die altijd over eten en drinken vertelt. Het Smaakpretpark is zijn kleurrijke en verrassende (kook)boek. Het boek is een interactieve kijk-, lees-, speel- en proefervaring die de lezer op speelse en soms hilarische wijze laat kennismaken met zijn eigen smaak. Het boek is prachtig vormgegeven en staat garant voor lang genieten, lachen, lezen en proeven. En he! Vergeet het Smaakpretpark vooral niet om te draaien: op de achterkant lees je het spannende verhaal dat zich afspeelt in het Smaakpretpark. Het is geschreven door Sterre Wind, dochter van Pierre Wind.

N°8

JAKKIE JAMMIE 

van G. van Cauteren

Heb je een lievelingsingrediënt? En wat is je favoriete eten? Wat vind je vreselijk vies? En waarom? Hoe krijg je het naar binnen, of hoe lukt het je te ontsnappen aan dat jakkie-eten? De lekkerste Jammie! en de afschuwelijkste Jakkie! verhalen worden in dit originele kookboek voor en door kinderen samengebracht. Er zijn 22 recepten, meestal voor 4 personen, en er worden vaak weetjes en tips gegeven om het eten nog lekkerder te maken. De bekende kok van ’t Laurierblad, Guy Van Cauteren, gaat met de basisingrediënten aan de slag in zijn keuken en maakt er compleet nieuwe én lekkere gerechten mee. Om je tanden in te zetten zo smakelijk.

N°9

Coole kids koken Eigentijds kookboek

van Jenny Chandler

Heerlijke recepten en leuke feitjes die je omtoveren tot een keukengenie. Het ideale kookboek voor kinderen die houden van koken en ouders die daarvan willen genieten! Coole kids koken is meer dan de standaard cupcakes en soep. Het kookboek bevat 50 overheerlijke recepten zoals bananenbrood, vis in bladerdeeg, bulgursalade en échte kippenbouillon. Bij de recepten staan duidelijke stap-voor-stapfoto’s. Ook bevat Coole kids koken een heldere uitleg over verschillende kooktechnieken, leuke weetjes en feitjes over eten en hoe je veilig en hygiënisch aan de slag kunt. Een bestseller in the UK!

N°10

DE OPVRETERS

van Sascha Meyer

Een voorlees-, kook- en knutselboek in een! Sascha Meyer debuteerde in 2012 met ‘De nieuwe arme’, waarin ze vertelt over haar bestaan als arme sloeber die ooit zo’n succesvolle freelance carrière had als styliste. De Opvreters ontstond doordat Sascha ging doen wat ze als kind het liefste deed: schrijven, met overgebleven lapjes poppenkleertjes maken en met eten spelen. Is Peertje Boon een hond of een muis? Peertje Boon is gewoon wie hij is: een toffe peer! Hij is zo zoet en sappig. Met zijn meisje Belle Hélène gaat hij lekkere dingetjes maken. Samen met hun vrienden spelen ze het liefst in de keuken. Ze knutselen de lekkerste dingen die jij ook zelf kunt maken. Sleep je ouders en vrienden mee de keuken in en ga samen aan de slag!

Extra tips voor de Engelstalige kinderkoks onder ons:

The Unofficial HarryPotter Cookbook

Van Dinah Bucholz

From Cauldron Cakes to Knickerbocker Glory-More Than 150 Magical Recipes for Wizards and Non-Wizards Alike.

€15,99 buy me via bol.com

Fanny in France

Van Alice Waters

Travel Adventures of a Chef’s Daughter, with Recipes.

Very nice article to read about Alice Water on GOOP on getting kids to cook.

 €18,99 buy me via bol.com

Pin It on Pinterest

Share This