Mondverzorging voor kinderen vanaf 4 jaar – door onze nieuwe expert: tandarts Brimme Leopold.

‘Wij behandelen veel gezinnen in onze praktijk dus ik zie bijna dagelijks kindertandjes voorbij komen. Zeker nu ik zelf kindjes heb weet ik hoe belangrijk- én lastig!- het is om hun gebit goed te verzorgen. Neem er dus de tijd voor en hou het leuk!’

Tandenpoetsen is een goede en noodzakelijke gewoonte die je jouw kindje(s) het best zo snel mogelijk kunt aanleren. Maar wat zijn nou de fijnste tips en mondverzorgingsproducten voor kinderen om in iedere ontwikkelingsfase hun tandjes en het tandvlees gezond te houden? We vroegen het tandarts Brimme Leopold! Hij geeft als expert de gouden tips.

Advies: het magische getal 2: Bezoek twee keer per jaar de tandarts, en poets je tanden twee keer per dag (na het ontbijt en voor het slapen gaan) twee minuten lang met 2 ml tandpasta (met fluoride, minstens 1000 mg/ kg).

Tip: drink vanaf een uur voor het poetsen geen frisdrank of vruchtensap meer. De zure ingrediënten verzwakken tijdelijk het glazuur, waardoor poetsen extra slijtage kan veroorzaken. Na zoetigheid kun je wel direct de tanden poetsen! Houd tijdens het poetsen een vaste volgorde aan, bijvoorbeeld de drie B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenop. Poets als ouder altijd nog even na om er zeker van te zijn dat elk gedeelte aan de beurt komt, in ieder geval tot hun tiende! Uit eigen ervaring raden wij aan om geen tandpasta’s te gebruiken met allerlei smaakjes; laat je kind(jes) maar meteen wennen aan een mint-smaak. Dat is misschien even doorbijten, maar maakt het dagelijks tandenpoetsen straks een stuk makkelijker, omdat ze dan gemakkelijke kunnen overstappen naar een tandpasta met meer fluoride. Kindertandpasta kan je doorslikken; wel is het beter om ze zo snel mogelijk aan te leren te spoelen en uit te spugen.

Bekijk ook onze top 8 mondverzoring voor de allerkleinsten.


 

N°1

Philips Sonicare for Kids

 

Brimme: ‘Elk kind moet een eigen tandenborstel hebben. Dus nooit met de borstel van de ouders poetsen! Dit zie ik heel vaak gebeuren en het is onverstandig; kinderen hebben bij de geboorte nog geen caries bacteriën in hun mond en dat wil je zo lang mogelijk zo houden.’

Philips Sonicare For Kids is een elektrische oplaadbare tandenborstel voor kinderen van 4 jaar en ouder. De borstel biedt maximale plakverwijdering, sonische technologie, verwisselbare stickers en educatieve hulpmiddelen om tandenpoetsen leuk te maken. Deze tandenborstel heeft twee poetsstanden: een lage voor jongere kinderen en hoge voor oudere kinderen. De tandenborstel heeft muziekjes die kinderen motiveren om hun hele gebit effectief te poetsen. Leuke extra: de poetstijd wordt gedurende 90 dagen langzaam verlengd totdat de door tandartsen aangeraden 2 minuten is bereikt.

N°2

De beste Tandpasta

‘Voor kinderen vanaf vijf jaar heb je geen speciale tandpasta meer nodig. Zij kunnen gewoon tandpasta voor volwassenen gebruiken. Let bij het kopen vooral op de fluoride en poets altijd zelf nog even na!’

Littles List heeft een persoonlijke voorkeur voor Elmex anti-cariës tandpasta (vanaf 5 jaar). Waarom? Deze tandpasta is mild van smaak, reinigt goed, is verantwoord voor dagelijks gebruik en bevat de juiste hoeveelheid fluoride om tijdens het wisselen van melktanden en doorkomen van het volwassen gebit sterke en gezonde tanden te ontwikkelen. Volgens de Consumentenbond  is Prodent Tandpasta – Cool Mint de beste:

€4,73 koop mij via bol.com

Vaak aangeraden door specialisten Elmex anti-cariës tandpasta zie de tandpasta test:

€6,50 koop mij via bol.com

N°3

Maileg Tandenfee in doosje

Dit lieve muisje is tandenfee van beroep en tovert ’s nachts jouw uitgevallen tandjes om in geldmuntjes! Stop ’s avonds voor het slapen gaan je tand in het doosje en als je wakker wordt zit er misschien wel een muntje in…Hij bewaart de tandjes in zijn mooie rugzakje. ’s Nachts zit hij naast jouw bedje en overdag slaapt hij in zijn luciferdoosje; een ideaal vriendje voor op het nachtkastje van je kind.

De tandenfee is 13 cm groot en heeft maat micro, dus past ook andere kleertjes van Maileg in die maat. De tandendoosjes van Maileg zijn ook los te koop. Voor kinderen vanaf 3-4 jaar. Afmetingen bewaardoosje voor melktandjes: 15 cm x 8 cm x 5 cm,

N°4

De waanzinnige tandarts

van David Walliams

‘Het is altijd goed om samen een boekje over de tandarts te lezen of door te bladeren. Zo houd je de bezoeken leuk en luchtig, en kun je voorkomen dat een kind al bang in de behandelstoel gaat liggen.’

Als je een uitgevallen tand onder je kussen legt, verwisselt de tandenfee die ’s nachts voor een muntstukje. Maar niet in deze stad, want hier vinden kinderen ’s ochtends alleen slakken, spinnen en oorwurmen in hun bed… Wie of wat saboteert hier de boel? De 12-jarige Alfie is al jaren niet meer naar de tandarts geweest. Als er op een dag een nieuwe vrouwelijke tandarts komt, wantrouwt Alfie haar onmiddellijk. De ontdekkingstocht van Alfie gaat beginnen. Zullen de kinderen hun angst voor de tandarts hiermee overwinnen? Vanaf ca. 8 jaar.

N°5

Playbrush tandenborstel

Nooit meer strijd met je kinderen rondom tanden poetsen.. .dat is fijn! Met de Playbrush wordt tandenpoetsen kinderspel, want je verandert (bijna alle) handmatige tandenborstels in een gamecontroller. Met de Playbrush worden kinderen (en volwassenen die in zijn voor een spelletje) gestimuleerd om spelenderwijs hun tanden te poetsen; Playbrush motiveert om regelmatiger, langer en nauwkeuriger te poetsen. Tijdens het tandenpoetsen speel je een game (1 potje duurt 2 minuten) en word je gestimuleerd om alle kanten goed te poetsen (boven, onder, links en rechts). Elke maand komt er een nieuwe game uit zodat het steeds weer nieuw en spannend is. Selecteer het spelletje dat je het leukste vindt (bijvoorbeeld tandenfee of helikopter vliegen) en maak je eigen figuur. Goed poetsen wordt beloond met medailles en andere trofeeën, en als je denkt dat je je score kan verbeteren dan speel je gewoon direct nog een potje!

N°6

Het gekke bekken en gave tandenboek

van Marja Baseler

Je hebt sterke tanden en kiezen nodig om goed te kunnen kauwen en bijten. Hoe zorg je ervoor dat je ze een leven lang tiptop in orde houdt?
Je kunt zelf veel doen voor een mooi en sterk gebit: twee keer per dag poetsen, elk half jaar naar de tandarts. Én letten op wat je eet en drinkt! Gekke bekken en gave tanden staat boordevol tips en handige weetjes. Zo legt Marja uit dat een glaasje frisdrank niet zo onschuldig is als het lijkt, en waarom je beter een paar snoepjes tegelijk kunt eten dan de hele dag door steeds eentje. Af en toe een suikervrij kauwgompje is juist weer goed voor je tanden, terwijl een stevige poetsbeurt helemaal niet nodig is…

N°7

Bamboe tandenborstels Humble Brush

Losse tandenborstel voor op reis

Leuk weetje: een mens gebruikt in zijn leven gemiddeld zo’n 300 plastic tandenborstels. Tijd voor iets duurzamers dus!

Humble Brush biedt een veilig en volledig afbreekbaar alternatief voor de plastic tandenborstels uit de massaproductie. De tandenborstels zijn gemaakt van een ecologisch bamboe handvat met een nylon borstel (composteerbaar onder de juiste omstandigheden) en vrij van BPA. Voor elke tandenborstel die Humble Brush verkoopt, wordt eenzelfde bedrag gedoneerd aan mensen in nood (Humble Brush Foundation).

Extra tips:

Tooth Tales Het eerste wisseltandje letterlijk verzilveren? Dat kan! Lees hier Philips Sonicare for Kids HX6321/03 Zijn jouw kids vooral te porren voor apps op de Ipad? Dan is dit een perfecte tandenborstel: dankzij de app leren kinderen beter en langer poetsen en worden ze ook nog beloond voor geslaagde poetsbeurten! Met de verwisselbare stickers maak je de tandenborstel uniek. De tandenpoets-app: zie dit lieve filmpje op kidtalks. De Brush Busters-app van Philips werkt met een spelletje waarbij de kinderen een figuurtje moeten helpen in een gevecht tegen de bedreigingen van hun gebit, de cariësclan. Aquafresh App  De Gratis Poets app van Aquafresh. 

Expert Tandarts Brimme Leopold

Brimme Leopold heeft gestudeerd aan de ACTA Amsterdam en werkt sinds 2011 in een leuke groepspraktijk in Warmond. Samen met vrouw Pam en kindjes Philine en Tobias woont Brimme in Oegstgeest. Ook zíjn kindjes hebben wel eens geen zin om hun tanden te poetsen en dan zet Brimme bovenstaande tips in. Zijn belangrijkste advies: ‘een regelmatig bezoek aan de tandarts is een must; neem je kinderen ook al eens mee tijdens je eigen controle. Zo wennen ze eraan en is het spannende er al een beetje af. Té vaak hoor ik ouders tijdens het eerste bezoek tegen hun kinderen zeggen ‘het doet geen pijn!’- zo wordt juist de associatie met pijn aangeleerd, met alle gevolgen vandien. Niet nodig!’

Cadeau tip: melktanden verzameldoosje

Met dit milieuvriendelijke houten doosje zal je kind zijn melktanden bewaren alsof het een schat is en tevens kan hij/zij de positie van het tandje in het gebit beter onthouden omdat ze allemaal op volgorde zitten. Zo wordt de komst van de tandenfee nog leuker!

Pin It on Pinterest

Share This