Heb jij ook ‘De Luizenmoeder’ gezien afgelopen zondag? De Pielemuis van Juf Ank was natuurlijk weer hilarisch maar het punt dat gemaakt werd was goed! Dé vragen over de bloemetjes en de bijtjes komen sneller dan je denkt. Vandaar deze hitlijst met 4 leuke producten rondom body en botjes. 

Spelenderwijs seksuele voorlichting geven aan je kind: het hoort bij de opvoeding, maar veel ouders vinden het een lastig onderwerp. Want hoe en wanneer begin je met je kind over seks? En wat zeg je wel en wat vooral niet?

Heeft mama ook een piemel net als papa? Hoe baby’s in je buik komen. Over veranderingen van het lijf. Je had deze interesse wel verwacht, maar niet voordat ze een jaar of 10 oud zou zijn! Toch kun je dit soort vragen goed gebruiken als aanleiding om te praten over seks en lijf en prima om daar op jonge leeftijd mee te beginnen. Aan kleine kinderen van 3 jaar kun je het fysieke verschil al goed uitleggen tussen jongens en meisjes. Benoem alle lichaamsdelen en sla de geslachtsdelen niet over. Vind je het woord ‘vagina’ vervelend, verzin dan iets nieuws zoals voor de jongen: piemel(tje), pipi, slurfje, tolli, of gewoon dinges. Voor het meisje: spleetje, poenie, voorbillen, gleufje of (jaja) nietje (papa heeft een piemel en mama niet).

Ga bij de seksuele voorlichting vooral uit van de behoefte van je kind. Stelt hij vragen, geef dan eerlijk antwoord. Naarmate je kind ouder wordt, kun je steeds meer vertellen over seks en waar baby’s vandaan komen. Tegen de tijd dat je kind 9 is, moeten de basics bekend zijn: zowel ‘technische’ kennis, als kennis over emoties en wederzijds respect. Maar ben jij daar op voorbereid? Weet je wat je gaat zeggen? Op welk moment? En wie?

Littles List maakt het je makkelijk een geeft een 4 producten om spelenderwijs seksuele voorlichting en opvoeding te geven aan je kind. Benieuwd hoe onze Juf Ank dit onderwerp aanpakt in groep 3? Bekijk dan de aflevering van lente kriebels van ‘De Luizenmoeder’.


 

N°1

Boek seksuele voorlichting Ik vind jou lief

van Nanny Brinkman

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit en dit voorlichtingsprentenboek geeft antwoord op al hun vragen. ‘Ik vind jou lief’ vertelt met veel kleurige illustraties en in eenvoudige woorden waar baby’s vandaan komen, wat het verschil is tussen jongens en meisjes, en over verliefdheid en seksuele gevoelens. Alles wordt benoemd, zonder waardeoordeel. Voor jonge kinderen vanaf ca. 4 t/m 7 jaar oud.

Voor kinderen vanaf 8 jaar (zo eind groep 4) is dit boek een absolute aanrader: Dus jij en mama hebben het gedaan?! In 101 kindervragen over seks van Katharina von der Gathen met grappige tekeningen leer je alles wat je ooit hebt willen weten (en zelf misschien niet zo goed durfde te vragen). Ook de  Seks en zo van Robie H. Harris hebben miljoenen kinderen wereldwijd weten te bereiken voor eerlijke en betrouwbare antwoorden.

N°2

Dokterskoffer met houten accessoires Vilac

Doktertje spelen wie heeft dat nou niet gedaan! Een hele goede manier om het lijf te leren kennen. Al doende leert men, toch? Deze leuke dokterskoffer van het merk Vilac kan je in een handomdraai ombouwen tot een dokterspraktijkje. De koffer bevat verschillende accessoires om knuffels en poppen te verzorgen. Een uitklapbaar bedje, een telefoon, een weegschaal, een spuitje, medicijnen en nog veel meer! De dokterspraktijk wordt geleverd in een mooie doos met houten accessoires. Het popje zit niet bij de doktersset inbegrepen.

N°3

Lagenpuzzel van Jongen en Meisje – Beleduc

Jongens zijn van Mars en Meisjes zijn van Venus, het is een puzzel op zich hoe jongens en meisjes anders in elkaar zitten. De Lagenpuzzel  Anika & Dennis van Belduc is een  kleurrijke lagenpuzzel-set. Deze puzzel maakt het al voor de allerkleinsten mogelijk om op speelse wijze lichaamsdelen te herkennen en ook op te noemen. Wil je nog meer de diepte in – van body tot botjes – dan is deze 5 lagen Memo puzzel (van jongen en meisje) voor kinderen van 2 tot 8 jaar een aanrader! En voor kinderen van 7 t/m 11 jaar is de magnetische puzzel: het Menselijk Lichaam van Janod door Best Toy Award met goud bekroond, erg leuk om te kopen.

N°4

Interactieve jongens en meisjes pop – BABY born

De BABY Born Interactieve pop heeft veel levensechte functies die allemaal zonder batterijen werken. De pop kan drinken, eten, plassen, op het potje gaan, wenen, bewegen, in bad gaan en slapen. Met de meegeleverde accessoires kan je voor Baby Born zorgen zoals voor een echte baby. Het rollenspel met Baby Born stimuleert sociale vaardigheden, verbeelding en verantwoordelijkheid. Een chip die in de pop zit, activeert verschillende andere (apart verkrijgbare) Baby born producten die op batterijen werken. Zo kan ze verschillende effecten zoals licht en geluid activeren in de accessoires zoals het bad, het bedje of het paard. Voor de wat oudere kindjes is Barbie en Ken natuurlijk ook zeer geschikt om vadertje en moedertje te spelen.

Pin It on Pinterest

Share This