Borstvoeding. Het is bijna een fenomeen. Terwijl het zoiets natuurlijks is! Maar met de borstvoedingsmaffia om de hoek en alle ‘boezemproducten’ die om je oren geslingerd worden voelt het soms toch zo. Voor de één a piece of cake, voor de ander één groot tietverdriet. Wij van Littles List mogen onszelf best expert noemen – we hebben in totaal zes kinderen variërend van 2 weken tot 13 maanden (!) borstvoeding gegeven. En ja, ook bij ons zijn alle borstvoedingsclichés de revue gepasseerd: van tepelkloven tot koude koolbladeren, van een lekkende boezem tot warrige voedingsschema’s. Maar natuurlijk ook heel veel knusse momenten met onze baby’s. Want hoe zwaar en energievretend soms ook (vooral de eerste periode) – borstvoeding blijft het fijnste voor je baby (en als het lukt ook voor mama!). Puur natuur, makkelijk voor onderweg en goed voor de band met je kleine spruit. Maar ho! Lukt het niet? Dan is dat niet het einde van de wereld. Gelukkig is er heel veel goede kunstvoeding op de markt, zie hier onze hitlijst kunstvoeding. En daar worden baby’s ook heel gezond groot en gelukkig mee.

Om het eventuele tietverdriet te beperken (hoera!) en je zo goed mogelijk op weg te helpen met borstvoeding hebben wij de fijnste 10 borstvoedingsproducten voor je op een rij gezet. Vanuit onze eigen ervaring maar uiteraard ook met input van borstvoeding gevende mama’s om ons heen. De 10 favorieten van Littles List, lees mee!


 

N°1

Voedingsshirt en draagdoek in 1 – Lalabu

Een hit uit Amerika: het Lalabu nursing shirt. Lalabu is een draagzak en voedingsshirt (top) ineen. Comfortabel voor je baby én voor jou. Brian en Kerri, ouders van twee kindjes en founders van het merk (zie hier filmpje) zagen in Afrika hoe veel en hoe makkelijk kindjes op de rug van hun moeders gedragen werden. Dit wilden ze ook voor hun eigen kroost. En waar het idee ooit begon met een soort backpack is het succesvolle Lalabu het resultaat. Handig, comfortabel en het shirt ziet er nog mooi uit ook. Echt een aanrader! En hé, ook aan de papa’s is gedacht want sinds kort bestaat er een Daddy shirt (uiteraard niet voor het voeden, wel voor het dragen). Zie hier een recensie filmpje.

N°2

Voedingsbeha – Carriwell

Je borsten zijn na de bevalling groot, gevoelig en trekken hun eigen plan (geen grap). Investeren in een goede kwaliteit voedingsbeha? Doen dus! Een goed zittende voedingsbeha zonder beugels en naden bespaart je ongemakkelijke en pijnlijke momenten. Ideaal voor tijdens het voeden overdag maar ook in de nacht is het aan te raden je beha aan te houden. Wij zijn Carriwell fan. Deze beha heeft verstelbare schouderbandjes en er zit een extender bij zodat je de onderwijdte kan aanpassen met extra haakjes. Is dit iets boven je budget dan heeft ook de H&M fijne, naadloze opties. Tip: wacht altijd met voedingsbeha’s kopen totdat je kleine er is. Aangezien jouw twee vriendinnen (zeer waarschijnlijk) nog kunnen veranderen qua grootte en formaat is het zonde om al voor de bevalling dure beha’s aan te schaffen.

N°3

Dreamgenii – Support en voedingskussen in 1

Het standaard voedingskussen (de ‘rol’) is natuurlijk helemaal prima maar dit award winning product uit de UK willen we je niet onthouden. De pregnancy pillow van Dreamgenii is heel handig en comfortabel tijdens het voeden. Kijk hier vooral even het how to filmpje en zie hoe fijn je – naast het voeden – ook met dit kussen in je rug kan ‘slapen’. Verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen.

N°4

Serenity star – Aden & Anais

Gespot op de Negenmaandenbeurs. Dit lampje ziet er niet alleen gezellig uit, hij is ook je nieuwe beste vriend. De serenity star van Aden & Anais is een functionele ster: hij werkt als nachtlampje, klok, muziekbox, temperatuur indicator en als timer voor borstvoeding. Bovendien geeft de ster aan welke kant aan de beurt is (handig met een slaaphoofd!). De ster kleurt blauw, wit of rood om aan te geven of de temperatuur in de omgeving goed of fout is. De muziekbox speelt 4 liedjes, inclusief 2 slaapliedjes (Let op: Slaapcoach Susanne raadt muziek tijdens het slaapritueel af). Het nachtlampje heeft een rustgevende gloed. Handig en mooi van ontwerp! Niets zo vervelend als een baby die wakker wordt van fel licht in de slaapkamer of via de hal.

€72,54 koop mij via zwangerschapsapotheek.nl

PS. Ook die grote hydrofiel doeken van Aden & Anais zijn ideaal om te gebruiken tijdens het borstvoeden.

N°5

VOEDINGSDOEK ALL OVER LÄSSIG

Ik zat op het terras in Zürich met een vriendin toen er een vriendin van haar aanschoof met een 3 weken oude baby. En hup, op het volle terras in de zon ging haar shirt naar beneden en gaf ze de borst. Geweldig (het is mij nooit gelukt)! Het mooie was dat ze een perfect (en niet onbelangrijk: ook nog mooi!) vest aanhad waar ze haar kleine in ‘verstopte’ en heel comfortabel de borst in kon geven. Het zag er allemaal zo relaxt uit; de baby was beschermd tegen de zon en wind en mama zelf zag er nog leuk uit ook. Echt een tip van een mommy die borstvoeding geeft. Te gebruiken als shawl, bolero, stola of poncho. Gemaakt van 100% Lycocell (milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar). Zacht, valt soepel en is makkelijk schoon te maken. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.

N°6

KOLF – MEDELA SWING MAXI

De kolf: you hate it or you love it. Hoe dan ook, praktisch is hij in ieder geval. Een goede kolf kan vanaf de geboorte al handig zijn en later sowieso. Je kunt de borstvoeding stimuleren als deze niet vanzelf op gang komt, als je tepelkloven hebt geeft het je borsten even ‘rust’ (met kolven geen kloven want geen ‘gehap’ van je kleine) en je kan extra melk afkolven voor een late fles zodat manlief deze overneemt en jij heerlijk een paar uur kan doorslapen. Feest! En over feest gesproken; als je er weer aan toe bent dan kun je dus ook flesjes voorkolven om een avondje ouderwets door te zakken (nou ja doorzakken …). Wij zijn fan van de Medela Swing. Goede kwaliteit en easy on the go.

N°7

BABY WEEGSCHAAL – ALECTO

Ook weleens onzeker geweest of je baby wel genoeg melk binnen kreeg? Wij kennen het… Niet leuk, het maakt je onrustig en – hoe fijn ook dat het er is – je kunt niet ieder moment naar het weeguurtje op het consultatiebureau (je bent moe, er hangt een peuter in poepluier aan je been of het weeguurtje is afgelopen voordat jij goed en wel halverwege de straat bent met je spruit). Als je enkel borstvoeding geeft en dus geen afgekolfde melk kunt afmeten is het vaak gissen. Bij onzekerheid biedt een thuisweegschaal uitkomst. Binnen no time weet je hoeveel je kleine is aangekomen en of dit enigszins op de curve ligt. Tip: dit is nou zo’n leen- en doorgeefproduct (zusje aan zusje naar vriendin) maar je kunt natuurlijk ook je eigen kopen. Let op: bij twijfel uiteraard altijd naar het consultatiebureau gaan of (eerste 2 weken) advies inwinnen bij je verloskundige.

N°8

PURELAN TEPELZALF EN TEPELVERBAND KENDALL

Je bent een lucky bastard als je er niet mee te maken krijgt: tepelkloven. En waar de een zweert bij Bepanthen of Vaseline hebben wij hele goede ervaring met Purelan. De tepelzalf verzacht en beschermt met zuivere lanoline tijdens de borstvoedingsperiode. Het helpt bij het herstellen van de vochtbalans en geeft een beschermlaagje op de huid (ook te gebruiken op droge plekjes op je lijf of op de huid van je baby!). Hypoallergeen en vrij van geur- en kleurstoffen. Ook nog handig: tepelverband van Kendall; werkt verkoelend en je kloof heelt sneller.

N°9

FIJNE ZOOGCOMPRESSEN

Wakker worden in een nat shirt vanwege een lekkende boezem: niet heel prettig. Thank God voor zoogcompressen. Er zijn diverse varianten. Ben je van plan echt lang borstvoeding te geven? Dan is het een prima idee om wasbare zoogcompressen te kopen. Duurzaam en beter voor het milieu. Als je gevoelige en (kapotte) tepels hebt dan zijn Cariwell’s  zoogcompressen van zijde een absolute aanrader. (De natuurlijke ontstekingsremmende eigenschap van zijde kalmeert, koelt en heelt kapotte en geïrriteerde tepels). Zijde en katoen houden je tepels droog, wat de kans verkleint op borstontstekingen. Om lekkage te voorkomen zijn deze zoogcompressen ontworpen met 4 dunne lagen luchtdoorlatende stof. Geef je voor een korte periode borstvoeding dan kan je ook wegwerp zoogcompressen kopen (of wellicht omdat je deze sowieso fijner vindt). Wij zijn fan van Natracare.

N°10

VOEDINGSARMBANDJE – MILKBANDS

Fijn voor de chaoten onder ons (me!). Niets zo onhandig en onrustig als je niet meer weet welke borst je voor de laatste keer hebt gegeven. Deze ‘milk band’ helpt je herinneren. In het bandje is reliëf leesbaar (left en right). De ene tekst staat aan de binnenkant, de andere aan de buitenkant. Door het bandje om te draaien geef je aan of je links of rechts hebt gegeven. Met de glijdertjes geef je de tijd aan. En ja, die hulp kan je best gebruiken na slechts een paar uur slaap.

Pin It on Pinterest

Share This