Mondverzorging voor de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar door Expert Tandarts Brimme Leopold:
‘Wij behandelen veel gezinnen in onze praktijk dus ik zie bijna dagelijks kindertandjes voorbij komen. Zeker nu ik zelf kindjes heb weet ik hoe belangrijk- én lastig!- het is om hun gebit goed te verzorgen. Neem er dus de tijd voor en hou het leuk!’

Mondverzorging, een goede mondverzorging wel te verstaan, van het tandvlees en de tandjes van je kleine spruit is essentieel voor het latere gebit. Begin dus al vroeg! Want wat is er nu schattiger dan een foto van een lachende baby met twee hagelwitte melktandjes? Dus… poetsen maar!

Drink-tip: zodra tanden en kiezen doorbreken, laat je je kind uit een beker drinken. Niet uit een tuitbeker, maar een normale drinkbeker. Dat voorkomt dat ze de hele tijd met limonade of melk in hun mond rondlopen of spelen.
Duimzuigen: zeker niet aanmoedigen, omdat het moeilijker af te leren is. Een duim hebben ze immers altijd bij zich…
Fopspenen: prima, alleen liever niet meer na hun derde jaar.

Tot 2 jaar is één maal per dag poetsen (bij voorkeur in de avond) voldoende. Vanaf 2 jaar geldt wat betreft mondverzorging de regel van 2: twee keer per dag (na het ontbijt en voor het slapen gaan) gedurende twee minuten poetsen (op de juiste manier) met een ‘doperwtje van 1 cm tandpasta (met fluoride, minstens 500-750 mg/ kg).

Uit eigen ervaring raden wij aan om geen tandpasta’s te gebruiken met allerlei smaakjes; laat je kind(jes) maar meteen wennen aan een mint-smaak. Dat is misschien even doorbijten, maar maakt het dagelijks tandenpoetsen straks een stuk makkelijker, omdat ze dan gemakkelijk kunnen overstappen naar een tandpasta met meer fluoride. Kindertandpasta kan je doorslikken; wel is het beter om ze op wat latere leeftijd aan te leren te spoelen en uit te spugen. Kijk voor meer informatie over poetsen vooral ook op hou je mond gezond. Bekijk ook onze top 7 mondverzorging voor kids (vanaf 4 jaar).


N°1

Brush Baby Sonic Elektrische Tandenborstel

‘Elk kind moet een eigen tandenborstel hebben. Dus nooit met de borstel van de ouders poetsen! Dit zie ik heel vaak gebeuren en het is onverstandig voor een goede mondverzorging; kinderen hebben bij de geboorte nog geen caries bacteriën in hun mond en dat wil je zo lang mogelijk zo houden! Poets zelf ook altijd nog even na om er zeker van te zijn dat elk tandje aan de beurt komt.’

Een elektrische tandenborstel poetst beter dan een gewone tandenborstel…. en nu is er ook eentje op kindermaat voor 0 tot 3 jaar! De kleine poetskop met zachte bewegende borstels en een gemakkelijke grip zorgen voor een blij kind. Er is een lichtsignaal bij een cyclus van 2 minuten en een bewegingssignaal om de 30 sec om aan te geven dat het tijd is een ander deel van de tanden te poetsen. Inbegrepen: een tandenborstelkopje voor 0-18 maanden en eentje voor 18-36 maanden. Opgelet: in deze tandenborstel mag je geen herlaadbare batterijen gebruiken.

Tip: geef je peuter een zandloper zodat hij ‘zelf’ de tijd kan bijhouden. Plezier verzekerd!

N°2

DE BESTE TANDPASTA VOOR 0-5 JAAR

‘Let bij het kopen van de kindertandpasta vooral op de fluoride en poets altijd zelf nog even na! Spoelen is niet nodig; op die manier blijft de fluoride iets langer in de mond en kan zo beter zijn werk doen.’

Volgens De Consumentbond (als beste getest in 2014): Prodent Tandpasta 0-5 jr Woezel & Pip. Prodent Teletubbies en Woezel & Pip is afgestemd op baby’s en peuters van 0-5 jaar. De tandpasta heeft een zachte smaak en bevat een verlaagd fluoridegehalte. Bij Prodent Teletubbies en Woezel & Pip is naspoelen niet nodig.

Volgens Greenjump:
Zendium 0-5 jaar, omdat deze geen parabenen of sodium lauryl sulfate bevat. Vaak aangeraden door specialisten:
Elmex Peuter (0-5 jaar) – 75 ml

N°3

LEESBOEKJE OVER DE TANDARTS

‘Het is altijd goed om samen een boekje over de tandarts en mondverzorging te lezen of door te bladeren. Zo houd je een (eerste) bezoek leuk en luchtig, en kun je voorkomen dat een kind al bang in de behandelstoel gaat liggen. Dit boekje is al jarenlang mijn favoriet; ik hoop dat het snel weer leverbaar is!’

Dit vrolijke boekje van  Lilliputiens gaat over Célestin het konijn is de beste tandarts van de wereld! Ze helpt al haar vriendjes om hun tanden te poetsen. Van de melktandjes van de bever tot de grote bek van de leeuw, iedereen krijgt een stralend gebit door Célestin. Heb jij ook al je eerste tandenborstel? Laat je dan ook helpen door Célestin door je foto in het boekje te stoppen. Ook leuk om samen met je peuter te lezen het boek de kiezenkraker. Of over poetsen: boek Anna poetst haar tanden.

N°4

KINDERCADEAU JACK EN JILL

Deze Jack en Jill mondverzorging Giftbox is gevuld met ecologische, gezonde en leuke cadeautjes voor jonge kinderen. Het perfecte kraam- of verjaardagscadeau! De cadeaubox bevat twee tandenborstels (van 6 tot 18 maanden en van1 tot 3 jaar), tandpasta (let op: zonder fluoride!), een drinkbeker en een toilettas.

N°5

HET SCHONE SMOELEN BOEK

Informatief boekje over de tandarts

Dit boek leert je kind om goed tanden te poetsen aan de hand van de avonturen van Kaat en Ko en de spelletjes van Tootsie de tandenpoetsfee. Martine van Gemert, kindertandarts van het ACTA deelt haar ervaringen als expert in het door haar geschreven gedeelte voor de ouders; het kinderfee-gedeelte sluit aan op haar adviezen.

Het boek bevat leuke voorleesverhaaltjes, opdrachtjes, beloningsstickers, twee kalenders en een mooi Poetsdiploma voor de Puike Poetser! Ook aan de wiebeltanden is gedacht: met de wisselkalender van Tossa de tandenfee kan bijgehouden worden wanneer de melktandjes gewisseld worden.

N°6

PLAYDOH EN DE TANDARTS

Lekker tandarts-je spelen met de klassieke Play-Doh Bij de tandarts speelset. Begin de behandeling met het maken van een paar tanden met de tandenvormpjes en controleer ze met het spiegeltje. Boor de gaatjes met de elektrische boor en vul ze met nog meer Play-Doh. Zit er iets vast tussen de tanden? Trek het eruit met het pincet. Vanaf 3 jaar oud.

N°7

BABY BANANA BRUSH

De Baby Banana Brush is een tandenborstel en een bijtspeeltje in één; je kunt het gebruiken om het tandvlees van je baby te masseren als het last heeft van doorkomende tandjes. De Brush is van 100% siliconen (flexibel én sterk) gemaakt, waardoor deze heel prettig en glad aanvoelt in de mond van je baby. De vormgeving is ook ideaal; de ‘opengevouwen banaan’ is gemakkelijk vast te houden. De Baby Banana is veilig te gebruiken bij baby’s doordat hij BPA- , Latex- en Ftalaatvrij is. De Brush is dankzij de siliconen bestand is tegen hoge en lage temperaturen; stop de brush met gemak in de vaatwasser of de vriezer (ter verkoeling bij erge pijn)!

Tip: doe een beetje peutertandpasta op de Brush; niet zozeer om te poetsen, maar meer om het aanbrengen van wat fluoridetandpasta op de tandjes.

N°8

GENGIGEL BABY

Het doorkomen van de eerste tandjes is voor de baby vaak een grote gebeurtenis en kan pijn (en poepluiers!) veroorzaken. Bovendien zijn er bijkomende ongemakken zoals kwijlen, koorts, oorpijn, rode billetjes, en diarree. Er zijn verschillende manieren om de pijn bij doorkomende tandjes te verminderen; naast zachtjes het tandvlees masseren en een verkoelende bijtring zijn wij fan van Gengigel Baby. Het herstelt de weefselstructuur van het tandvlees, waardoor de pijn afneemt en ook de andere klachten verdwijnen. Gengigel Baby is specifiek ontwikkeld voor toepassingen in de mond van de baby; het is een kleurloze gel, vrij van suiker, alcohol en conserveermiddelen  met een op de baby afgestemde smaak. Masseer de gel met een schone vinger op het tandvlees; door de samenstelling hecht deze zich goed. Tip: smeer een bijtring in met de gel!

EXPERT TANDARTS BRIMME LEOPOLD

Brimme Leopold heeft gestudeerd aan de ACTA Amsterdam en werkt sinds 2011 in een leuke groepspraktijk in Warmond. Samen met vrouw Pam en kindjes Philine en Tobias woont Brimme in Oegstgeest. Ook zíjn kindjes hebben wel eens geen zin om hun tanden te poetsen en dan zet Brimme bovenstaande tips in. Zijn belangrijkste advies: ‘een regelmatig bezoek aan de tandarts is een must; neem je kinderen ook al eens mee tijdens je eigen controle. Zo wennen ze eraan en is het spannende er al een beetje af. Té vaak hoor ik ouders tijdens het eerste bezoek tegen hun kinderen zeggen ‘het doet geen pijn!’- zo wordt juist de associatie met pijn aangeleerd, met alle gevolgen van dien. Niet nodig!’

Pin It on Pinterest

Share This