Met vakantie gaan is wel eventjes anders nu als gezinnetje dan jaren terug toen we gewoon samen op reis gingen. We boekten een last minute, ik gooide wat in de koffer en dan merkten we het daar wel. Het belangrijkste was welk paar hakken in de koffer gingen, hoeveel jurkjes ik nodig had en of je föhn wel of niet mee moest. Op de airport kocht ik nog even zonnebrand en wat boekjes en klaar was Kees. Soms denk ik daar met weemoed aan terug. Zeker als mijn partner druk is met dakdragers kopen omdat de bagage teveel is voor in de auto. Natuurlijk genieten we enorm van de vakanties met de kinderen. Maar soms denk ik met een klein beetje weemoed terug aan toen.

Top 3 grootste veranderingen

Paklijst

Je kunt niet meer ‘zomaar’ de deur uit lopen met alleen je paspoort in je hand. Je zult je checklist wel twintig keer moeten doornemen. Kinderwagens, Maxi Cosi, pakken poedermelk, flesjes, speen, reserve speen, knuffels, slaapzak, kleertjes, extra kleertjes, speciale zonnebrand, de babyfoon en ga zo maar door. Grote kans dat je het allerbelangrijkste uiteindelijk toch bent vergeten….

Locatie

Waar je vroeger een stedentrip boekte, of naar een tropisch paradijs ging samen, heb je nu uren gezocht naar een kindvriendelijke vakantie. En we weten allemaal als ouders… een kindvriendelijke vakantie zijn meestal niet de beste vakanties, voor de ouders dan, maar ja: alles voor de kinderen. Geen tropische eiland, maar een tropisch zwemparadijs. Geen vlucht met glaasje wijn, maar druk met sneeuwkettingen kopen.

Andere invulling

Niet meer doen waar jij zin in hebt. Niet lekker uitslapen, nee ook al is het vakantie, je mag gewoon om 06:00 uur je bedje uit, want de kinderen houden geen rekening met uitslapen. Op het strand is een boek leen er niet meer bij, maar mag je zandkastelen bouwen of met de kinderwagen rondrijden in de hoop dat de kleine is slaap valt. Ga je op skivakantie? Denk dan niet dat jij zelf ski’s hoeft te huren, want als je de illusie had heerlijke afdalingen te gaan maken met een uitgebreide lunch en af te toppen in een après ski bar? Dan zit je er goed naast. Als de kinderen op les gaan dan heb je hooguit twee uurtjes om wat te doen voor jezelf. Maar trek van die twee uur nog minimaal een kwartier zwaaien af, een kwartier voor het einde weer terug zijn om te kijken naar je kroost en daar tussen moet jij nog de lift nemen en op tijd weer beneden zijn.

Op reis met kinderen

Het klinkt nu allemaal heel negatief, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling, maar we bereiden jullie graag een beetje voor. Wij noemen dit soort reisjes ook geen vakantie met het gezinnetje meer, maar ‘op reis met kinderen’. Het eerste wat ik altijd denk na zo’n ‘reis met kinderen’: “binnenkort ga ik écht met vakantie, helemaal alleen 😉 “


Pin It on Pinterest

Share This