N°1

DAAN DEN HOUTER

In de zomer van 2014 heeft Joep haar 2 kinderen bij Daan laten portretteren. En met succes, zie hier links het resultaat. Joep: ‘je raakt niet op zijn werk uitgekeken, het belicht verschillende karaktereigenschappen en groeit letterlijk met je kind mee. En erg leuk: Daan is een middag thuis langsgekomen en heeft samen met de kinderen, met een grote ezel in de tuin, kunstenaar “gespeeld” om ze te observeren.’ Multidisciplinair artiest Daan den Houter woont en werk in Rotterdam. Hij studeerde Artificial Intelligence in Utrecht en de KABK in Den Haag. Hij is een veelzijdig kunstenaar (zie ook zijn website) en heeft al vele successen behaald: Zijn werk is in binnen en buitenland te zien, ‘Het Overschilderschilderij’ werd afgelopen zomer nog getoond in het Boijmans van Beuningen.

N°2

LAUT ROSENBAUM

‘Professional Visionary Entrepeneur sounds interesting and how about Allround Creative Mastermind’, dit is de omschrijving die Laut Rosenbaum op zijn eigen Linkedin profiel geeft. Een bijzondere, authentieke artiest. Tekenaar en mede-oprichter van kunstcollectief ‘Dit is Dit’ en creatief adviesbureau Budget Concepts. Ook is Laut als docent verbonden aan de KABK. Zijn tekeningen weerspiegelen zijn intuïtie, gevoel voor humor en kijk op het leven. Het zijn veelal lichte schetsen met heel veel details die ook zeer geschikt zijn voor kinderportretten. Wat hem uniek maakt? De portrettekening van aangeleverde teksten.

N°3

ROBERT VORSTMAN

Op de middelbare school ontdekte Robert Vorstman zijn teken- en schildertalent. De logische stap daarna was de Kunstacademie, in Maastricht. Toch onderbrak hij zijn studie om de wereld te ontdekken; hij werd matroos op een charterschip in Enkhuizen. Na dit avontuur startte hij alsnog de studie cultuur en beleid aan de Hogeschool Holland. Maar sinds 2001 legt hij zich toe op de schilderkunst. Hij gebruikt veel van het dagelijks leven en de natuur in zijn impressionistische schilderstijl. Hij weet met minimale middelen de kleuren en het licht zo te schikken dat het lijkt of de schilderingen tot leven komen. Nieuwsgierig naar zijn werkwijze? Klik hier voor een kijkje achter de schermen. In 2006 won hij de Rembrandt painting Award.

N°4

ANOUK GRIFFIOEN

Haar tekeningen op papier zijn van enorm formaat: 250 cm hoog of nog hoger is heel normaal. Maar niet alleen daarom is haar werk opvallend. De portretten en emoties spatten van het papier. Met houtskool en potlood zet beeldend kunstenaar Anouk Griffioen haar werk erg sterk neer. Aan de hand van foto’s komen nieuwe ideeën voor tekeningen tot stand. De zilverachtige glans die grafiet kan geven, benadrukt de fotografische kant van haar werk. Anouk, afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie, heeft al in menig magazine gestaan (Vogue, Residence, Glamcult). En wij begrijpen waarom: haar werk is origineel en pakkend. Tip: kijk naar ‘Portretteketête’, hier wijst Anouk haar mooiste werken aan.

N°5

IRIS FREDERIX

Menselijk drama en komedie zijn de grootste inspiratiebronnen voor Iris Frederix. Grote doeken, heldere kleuren of juist sfeerbeelden; de bezieling van het leven staat centraal. Iris studeerde af aan de Kunstacademie in Den Haag. Ze werd vooral bekend door haar monumentale portretten in opdracht van bijvoorbeeld Frits Bolkenstein en Youp van het Hek (zie het beeld links in Carré). Ook kinderen weet ze prachtig op doek te vangen. Op haar blog hier lees je veel actualiteiten over Iris zelf.

N°6

SAM DRUKKER

In 2011 werd Sam Drukker uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar, een prijs die hij in de Hermitage in ontvangst nam. Hij studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en volgde daarnaast een lerarenopleiding. Centraal in zijn werk staat het thema ‘de mens.’ De portretten zijn vaak ten voeten uit en op groot formaat geschilderd.  Hij heeft als hedendaagse, figuratieve schilder een eigen en unieke stijl ontwikkeld: breed geschilderde partijen met schetsachtige verfstreken, dik en dun. Zijn kindportretten zijn prachtig. Opvallend: in 1996 vervaardigde hij een portret van Koningin Beatrix. Daarnaast heeft hij een imposante lijst tentoonstellingen op zijn naam staan.

N°7

ROBERT ROST

Naast vrij werk maakt Robert Rost in opdracht werk, zo ook kinderportretten. En wat zijn ze mooi. Rost ging naar de Hogeschool van Rotterdam (bachelor illustrator). Hij is betrokken als gastdocent op de Willem de Kooning Academie en mede oprichter van Monkidoe (2000-2013). Monkideo is een Rotterdams kunstcollectief dat kunst maakt in opdracht van particulieren, bedrijven en gemeenten (zoals o.a. de beschilderde paviljoens met grote kinderportretten op het Binnenwegplein). Nieuwsgierig naar zijn werk? Rost heeft zijn eigen galerie in Rotterdam, ‘RR’. Timmerhuis, Meent 127.

N°8

EDITH SNOEK

Kinderen spelen de hoofdrol in het werk van kunstenaar Edith Snoek. Een herinnering, een emotie of unieke ervaring vertaalt ze naar het doek. Sobere tinten, gelaagdheid en plotseling afsnijdingen wekken een bijzonder gevoel op. Haar portretten hebben iets kwetsbaars. Het draait om beeldende kunst met een verhaal. Edith Snoek doorliep de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Snoek woont en werkt in Alphen aan den Rijn, haar werk is te zien in diverse galeries in het land.

N°9

ERIK BOSMA

Erik Bosma maakt gebruik van de weinig toegepaste carborundumdruk (een metaalpoeder dat o.a. wordt gebruikt voor het prepareren van lithografiestenen). En dat maakt zijn werk heel speciaal. Bosma’s portretten tonen realistisch geschilderde mensen in een abstracte omgeving. Hij maakt met weinig middelen gevoelige portretten, en dat is knap. Daardoor is er ook ruimte voor fantasie van de beschouwer. Hoofdthema van zijn werk is verlangen: de vraag of het verlangen naar iets of iemand zijn leven beïnvloedt inspireert hem.

N°10

JOEP BUIJS 

Kinderportretten met een vrolijke en kleurrijke uitstraling. Joep Buijs is een ervaren portretschilder/tekenaar. Hij is zeer goed in het vastleggen van de gelaagdheden in een menselijk gelaat. ‘Als kind voelde het tekenen als het meest natuurlijke dat ik wilde doen’ En dat doet hij inmiddels met veel succes. Hij maakt karikaturen en daar zegt hij over: ‘ik ben een klassieke sneltekenaar. Geen digitale trukendoos, geen striptekeningensupermarkt, geen prijsvechtersstunt.’ Buijs heeft zijn eigen galerie in de Jordaan in Amsterdam: Hazenstraat 10.

Expert Daan den Houter

Pin It on Pinterest

Share This