Als je een kindje krijgt, dan komt er veel op je af. En dan hebben we het niet over hormonen of die buik die langzaam richting kin groeit (om niet te spreken van je borsten). Dat is allemaal leuk en aardig (hoewel: hormonen zijn 9 van de 10 keer alles behalve leuk en beter demonen te noemen), maar er is ook werk aan de winkel. Er moet namelijk van alles geregeld en gedaan worden. Kinderkamer klaarmaken en leuke kleertje kopen daargelaten, er is ook noodzakelijk goed om het zo maar te noemen. Daarom hebben we een lijstje voor je gemaakt, opdat jullie hopelijk een onbezorgde toekomst tegemoet gaan. 

 


Rabbit collection Liewood

N°1

De babyuitzet

Kindje op komst? Dan moet je heeeeeel wat spulletjes in huis halen. Luiers en luierdoekjes uiteraard, kleertjes, babyfoon, wippertje, goed bedje, kinderwagen, autostoeltje, al dat soort spulletjes. Maar wist je dat je ook niets geks doet als je een stuk of 20 hydrofiel luiers in huis haalt? En waarom is appelstroop een noodzakelijk goed die eerste week? Dat lees je allemaal hier. Dé baby-uitzetlijst die je ervan verzekerd alles in huis te hebben wat je baby’tje maar nodig heeft. Kun je in ieder geval zorgeloos kramen met álles maar dan ook álles dat je maar nodig hebt. En ben je eenmaal zover dat je erop uit kunt met je kindje om lekker te paraderen? Vergeet dan niet een compleet gevulde luiertas mee te nemen!

N°2

Hop Hop, aangeven maar!

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap dan moet je partner je kindje aangeven. Doet hij of zij dat niet, dan is je partner ook niet wettelijk geregistreerd als ouder. En dat willen jullie natuurlijk niet. Registreren kan online of je kunt naar het gemeentehuis (op afspraak). En is jullie kindje daar, dan moet je hem of haar binnen drie dagen na de geboorte aangeven bij de Burgerlijke Stand (de geboortedag zelf telt trouwens niet mee. Eindigt de termijn van 3 dagen op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan krijg je ten minste 2 werkdagen langer de tijd om geboorteaangifte te doen. Dat scheelt weer een beetje. Ben je te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie en kun je een boete krijgen. Aangeven doe je trouwens ook bij het gemeentehuis. Is je kindje in het ziekenhuis een stad verderop geboren dan waar je woont? Dan is dat de geboorteplek (en dus niet jullie woonplaats) die in het paspoort of ID geregistreerd wordt. Op zich heel logisch maar iets dat veel ouders grappig genoeg niet weten.

N°3

Overlijdensrisicoverzekering

Niet leuk en absoluut het allerlaatste dat we jullie als kersvers gezinnetje toewensen, en iets waar jij eigenlijk helemaal niet eens aan wilt denken, maar helaas toch ook een noodzakelijk goed: het is verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Met een overlijdens­risicoverzekering (ORV) kies je voor financiële zekerheid. Kom je te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering, dan ontvangen je partner, kinderen (of andere nabestaanden) het bedrag dat je hebt verzekerd. Zo blijven zij verzorgd achter en dat is iets waar je nu misschien helemaal niet over wilt nadenken, maar wel iets dat op den duur slapeloze nachten kan voorkomen of beter nog, een heel gerust gevoel kan geven. We zeggen het maar gewoon… Een overlijdensrisicoverzekering​ afsluiten is niet leuk, maar wel iets om te overwegen.

Voor álle ins en outs is het boek Buskruit met Muisjes een must!

Pin It on Pinterest

Share This