Ik moet iets bekennen. Ik ben eigenlijk echt geen keukenprinses. Verre van zelfs. Koken vind ik eigenlijk niet eens zo leuk. Tuurlijk weet ik heus wel hoe ik pasta moet koken, of aardappelen, of rijst. En vlees of vis komen 9 van de 10 keer gelukkig ook onaangebrand de pan uit, dat is dus niet eens echt het grote probleem. Maar wat ik zo lastig vind, ronduit vervelend eigenlijk als je het me eerlijk zou vragen, is om iedere dag weer te bedenken wat voor lekkers ik nu weer in elkaar moet flansen. En als het even kan nog verantwoord ook.

Het liefst maak ik niet iedere week hetzelfde. Want als ik eenmaal een lekker gerecht heb, dan staat het ook meteen om de drie dagen op tafel, en daar worden mijn kinderen niet blij van (en dat laten ze me weten ook). Dus werd het tijd om hen eens bij het avondeten te betrekken.

 

Kookinspiratie opdoen wanneer je kinderen hebt

Mijn vriendin ontvangt tegenwoordig wekelijks een foodbox, vol verse producten en uitgedachte recepten. Zo kan ik het ook! Dus ben ik ook aan de foodboxen gegaan. En nu ben ik fan (en ook een keukenprinses). En okay, er zitten nog wel eens wat ingrediënten in een recept waar mijn kinderen niet wild van worden, maar dat kan ik dan zelf aanpassen naar iets wat ik nog heb liggen, of ik laat het gewoon weg.

Speel je liever op zeker of heb je moeilijke eters? Dan heb ik de volgende tips voor jou voor nieuwe kookinspiratie.

 

1.   Kinder-kookprogramma’s

Kinderen denken vaak aan de 4P’s. De patat en pannenkoeken vliegen je om de oren wanneer je vraagt wat zij willen eten. Dat kan anders! Het 24 Kitchen programma ‘Zoete Spruiten’ was dan ook favoriet. Kids delen hun ongezouten mening over bepaalde ingrediënten met de chef, en de chef houdt hier rekening mee in het uiteindelijke gerecht. Ideaal wanneer je verlegen zit om tips om je kleintje bepaalde groenten te laten eten. Nog meer ideaal: Er komt deze zomer een gelijknamig kookboek uit om je hierbij te helpen. Wil je hier niet op wachten? Dan hebben wij een top 10 baby en peuter kookboeken voor je.

2.   Samen recepten kiezen

Niets is leuker dan inbreng hebben in de keuken. Maar hoe zorg je ervoor dat ze dan niet telkens kiezen voor pizza en poffertjes? Daar weet HelloFresh wel iets op. Met een handig online tooltje kies je gemakkelijk je recept. Geef in een paar muisklikken aan waar het aan moet voldoen, bijvoorbeeld kindvriendelijk of vegetarisch, en je ideale recept rolt zo in beeld. Deze speelse manier van recepten kiezen helpt jou met nieuwe inspiratie en je kindje met gemakkelijker iets nieuws leren eten.

3.   Samen koken

Ik laat de kinderen nu ook meekoken; werkt ook als een tierelier! Met z’n tweeën lekker klungelen met mijn kookspullen van het merk Iittala… aan het materiaal zal het niet liggen 😉 Als ze het zelf gemaakt hebben, lijkt het ineens een stuk lekkerder te smaken. Gek hoe die kinderbreintjes werken…

Maar je hoort mij niet klagen. Ze eten gevarieerd, gezond en vinden het nog lekker ook. Hoe fijn is dat?! Heb je echte en moeilijke eter? Probeer dan onze top lijst voor moeilijke eters.

Pin It on Pinterest

Share This