Heb jij ook wel eens dat je je afvraagt of je kind misschien vergroeid is met zijn Bob de Brandweerman-pak of haar Elsa-jurk? Of dat ze misschien vergeten zijn dat ze onder dat pak of die jurk toch echt Jan Junior of Mini Marie zijn? Laat het Los. Want verkleden vinden kinderen niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor hun ontwikkeling.

Verkleden is goed voor een kind’s ontwikkeling!

Waarom het zo goed is voor de ontwikkeling van een kind? Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan en wat blijkt… Verkleden en de rollenspellen die daaruit voortkomen zijn zo goed voor kinderen omdat ze ervoor zorgen dat:
* Kinderen zonder remmen kunnen experimenteren met gedrag dat bij een ander past. Denk bijvoorbeeld aan gedrag bij een dokter hoort, of bij een leraar of lerares, bij Spiderman of bij een fotomodel.
* Ze leren observeren.
* Kids kopiëren gedrag.
* Door te verkleden leren kinderen om te gaan met levensechte situaties.
* Ze leren zich in te leven in het gevoel van een ander.
* Zo leren ze ook hun eigen gedrag beter te sturen en te controleren.
* En niet alleen dat, ze leren ook van elkaar, want het leuke is dat ze elkaar corrigeren. Dus als de zogenaamde dokter iets niet helemaal dokter-achtigs zegt, zal de ‘patiënt’ niet nalaten in te grijpen: ‘Nee, nu moet jij … zeggen’ of ‘En toen deed jij …’ (waarschijnlijk de meest gebruikte zinnen van kinderen die opgaan in hun rollenspel).

Rollenspel

Als ouders kun je ook wat opsteken van het rollenspel van je kind. Zo weerspiegelen kinderen in een rollenspel met hun ‘rol’ namelijk vaak precies wat ze zelf graag juist wel of juist niet willen. Zodoende ze laten indirect weten waar ze behoefte aan hebben of juist waar ze bang voor zijn. Of ze spelen leuke of vervelende situaties na waar ze in het dagelijks leven tegenaan zijn gelopen. Niets dan goeds dus.

Rekwisieten

Trouwens, niet alleen verkleedkleren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling. Ook een theeserviesje, een dokterskoffertje, een gereedschapskistje, etc. kan tot de mooiste rollenspelen leiden.
Zo zijn er ook leuke attributen die helemaal geen geld hoeven te kosten. Bijvoorbeeld oude make-up van mama, een oude (verhuis)doos – want die kan zomaar omgetoverd worden tot een kasteel, huis of auto -, oude (werk)kleren van mama of papa…
Laat de fantasie van die kleintjes maar los gaan, dan komt het later sowieso wel goed met ze.

De mooiste mand voor de verkleedspullen

En al die verkleedkleren verdienen natuurlijk een mooie mand om in opgeborgen te worden. Een leuke opbergmand kopen bij Sweetlivingshop.nl is wat dat betreft een tip van onze kant. Wel zo leuk en fijn voor de ouders ook om een leuk item in huis te hebben waar de kinderspullen in opgeborgen kunnen worden, toch?

Pin It on Pinterest

Share This