SLAAPTIJD!

Er zijn maar weinig kinderen die opspringen en juichend naar de slaapkamer rennen wanneer een van de ouders roept ‘SLAAPTIJD!’. Althans, wij hebben ze nog niet ontmoet. De meeste kinderen gaan met gezonde tegenzin hun slaapje tegemoet.

Herkenbaar

Kennen jullie ook de pré-bedtijd smoesjes en excuses zoals ‘Ik heb zoooo’n dorst, ik moet echt nog even wat drinken’. Of ze moeten ineens héél nodig poepen…. en dat duurt dan een uur. En van het poetsen van die paar mini-tanden wordt ineens een soort van wetenschappelijk afstudeerproject gemaakt. Ieder tandje krijgt meer persoonlijke aandacht dan nodig (en gewenst).

Is het dan eenmaal zover en heb je ze in bed, dan is het heus nog geen slaaptijd. Nee, dan hebben ze ineens ellenlange verhalen over wat ze allemaal meegemaakt hebben, trauma’s uit hun ‘jeugd’ komen ineens naarboven (zoals een ijsbolletje dat van het horentje was gevallen nog voordat ze de ijssalon uitliepen… met wederom dikke krokodillentranen), of de juf had zo’n leuke grap gemaakt die echt nu nu nu gedeeld móet worden. Afin, je kent ’t wel…. (toch?).

Gek hoe je als kind je bed als een soort van vijand ziet, terwijl je als ouders je bed als fijnste bondgenoot ziet, de plek waar je iedere avond eindigt en waarnaar je ’s ochtends al kunt verlangen.

Weet je wel hoe belangrijk slaap is?

Goede slaap is vanwege vele redenen heel erg belangrijk voor kinderen in de groei. Zo is het bijvoorbeeld heel erg belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling: groei en ontwikkeling van de botten, etc. En niet alleen voor de lichamelijke ontwikkeling natuurlijk, maar minstens zo belangrijk voor de mentale ontwikkeling. Om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, hebben die kleine hersentjes rust nodig om tot grote hersenen te kunnen groeien (met alles wat daarbij komt kijken). En dat is nog niet alles. Kinderen hebben ook tijd nodig om gewoon in een ruststand te zijn om te groeien (en dat mag zowel figuurlijk als letterlijk genomen worden). Ze hebben ook rust nodig om alle prikkels van de dag te verwerken en tot slot hebben ze rust nodig om hun lichaampjes te laten herstellen van al hun drukke activiteiten van de dag (vergis je niet, een kind loopt nauwelijk maar doet alles rennend… daar zouden wij volwassenen ook van bij moeten komen, nietwaar?).

En dat wij ouders deze wijsheid in pacht hebben dat is een ding op zich. Maarrr… hoe brengen we dat aan het verstand van die kleine wezentjes, die slapen maar a waste of time vinden. Want waarom zou je slapen als je ook de wereld kunt gaan ontdekken?

Zo willen ze nooit meer de slaapkamer uit

Maar wat nou als je slaapkamer van je kleine omtovert tot de mooiste kamer van het huis? In de ogen van je kleine spruit dan hè… En wat nou als we je zouden vertellen dat dat best eenvoudig gedaan kan worden? Bij https://www.photowall.nl/ heb je super veel mogelijkheden om de muren van je kindjes slaapkamer het allermooiste behang of de mooiste foto of tekening te versieren. Het kan zelfs op maat gemaakt worden. En het allermooiste: je kunt zelfs van een eigen foto of tekening muurversiering laten maken. Hoe cool is dat? Een leuke foto van jullie gezin, en zo kan jullie kleine slaapmonster in ieder geval niet het excuus ‘ik mis jullie zo als ik slaap’ in de strijd gooien. Sterker nog, met een beetje pech ziet je eigen foto je kindje zo vaker dan dat jij hem of haar ziet, want met zo’n mooie wandversiering willen ze nooit meer hun kamer uit! Slaaptijd was nog nooit zo leuk!

Je zult ons nog gaan vervloeken door deze fijne muurversierings-tip… 🙂

Wil je meer lezen over hoe belangrijk slaap is voor kinderen, bekijk dan ook eens deze pagina voor meer informatie vanuit medisch oogpunt.

Pin It on Pinterest

Share This