N°1

Sprookjes ANDERSEN EN GRIMM

De prinses op de erwt en de rode schoentjes. Het zijn sprookjes en verhalen waarmee we al generaties lang opgroeien. Allemaal komen ze uit de ganzenveer van 1 groot kunstenaar, Hans Christian Andersen. Een ander groot kunstenaar van nu is Jan Jutte, de drievoudig Gouden Penseel-winnaar. Hij heeft de sprookjes een nieuwe gedaante gegeven.

De nieuwe Grimm, waarin Ria van Hengel een vertaling maakte van de Duitse uitgave en waarvoor Charlotte Dematons full colour illustraties maakte, is een must have. Talloze avonturen waarin bijna altijd het goede het kwade weet te overwinnen, en je kindje gerust weer kan gaan slapen.

N°2

COCO OF HET KLEINE ZWARTE JURKJE

van Annemarie van Haeringen

‘Opschieten! Jullie mogen pas naar bed als alle lakens gestreken zijn.’ De kleine Coco groeit op in het weeshuis. Ze moet hard werken voor de kost maar ze leert er ook naaien en borduren als een engeltje. Tot haar 18e, dan moet ze een baantje zoeken. De wereld ligt voor haar open. En één ding weet Coco heel zeker. Ze wil nooit, nooit meer arm zijn… Bekroond met de Zilveren Penseel 2014.

N°3

HET KLEINE THEATER VAN REBECCA

van Rebecca Dautremer

Gespot in woontijdschrift Residence, geselecteerd door Littles List! Open dit boek en kom terecht in het fantasietheater van auteur Rébecca Dautremer. Allerlei personages uit sprookjes en fantasieverhalen zijn samengevoegd in een kijkboek zonder tekst, in de vorm van een theater. Een schatkistje, opgebouwd uit honderden gedetailleerde uitsnijdingen, die je in 3D door de wereld van Rebecca voeren. Door de openingen in de bladzijden is een eindeloos doorzicht gecreëerd. Terwijl je door het boek bladert, ervaar je telkens een nieuwe scène. De personages komen letterlijk en figuurlijk los van het papier. Tip: het boek is ook van achter naar voren te gebruiken.

N°4

ALLEMAAL SPROOKJES

van Annie M.G. Schmidt

Diepvriesdames, een kikvorst, een beest met een achternaam, Reus Borremans, miesmuizers en een weerwolf – je komt ze allemaal tegen in de sprookjes van Annie M.G. Schmidt. Het zijn verhalen waarin altijd iets onverwachts gebeurt en ook altijd iets te lachen valt. En net als alle goede sprookjes zijn ze om uit voor lezen of om ze zelf te lezen. Met tekeningen van onder andere Carll Cneut, Gerda Dendooven, Harrie Geelen, Sieb Posthuma, Wouter Tulp, Jaap de Vries, Marenne Welten en natuurlijk Fiep Westendorp.

N°5

Het sprookjesboek van Isak

Van Snor uitgeverij

In dit voorleesboek vind je sprookjes en volksverhalen, opgefrist en in een prachtig nieuw jasje gestoken door de internationaal bekende illustrator en ontwerper Sandra Isaksson, ook wel bekend als ISAK. Om telkens weer voor te lezen en samen met je kind naar de prachtige platen te kijken. En op die manier samen nieuwe herinneringen te maken die je voor altijd kunt koesteren.

N°6

ROODKAPJE WAS EEN TOFFE MEID + CD

van Marjet Huiberts

Zo hoorde je de klassieke sprookjes nog nooit! Marjet Huiberts (bekend van o.a. Aadje Piraatje) nam 7 bekende sprookjes en maakte er een dolle boel van – met prinsessen die surfen op internet en wolven die chillen. En dat alles in rapvorm! De leuke verhaalwendingen en de grapjes in de tekst zorgen voor een verrassende interpretatie van de sprookjes. Benaïssa Linger (genomineerd voor de Reggae Grammy 2010) zette de sprookjesraps op cd, goed verstaanbaar en heel aanstekelijk om mee te rappen. Door de sprekende illustraties en bijzondere rebussen van Wendy Panders (bekend van o.a. haar illustraties voor het NRC) is dit de uitgelezen titel voor de Kinderboekenweek 2010.

N°7

SNEEUWWITJE EN DE 7 DWERGEN

van Veronika Kopeckova

Dit boek is een bijzondere nieuwe uitgave van het sprookje Sneeuwwitje. Een nieuw deel in de serie carrousel-kijkdozen! Net als het eerder verschenen ‘Er was eens… Roodkapje’, is het een boek en kijkdoos in één. Dit kijkdoosboek vertelt niet alleen het verhaal van Sneeuwwitje, maar laat het ook zien met 8 schitterende 3D-scènes. Tijdens het voorlezen draait het kind steeds een nieuwe scène voor het kijkdoosgaatje, en het beleeft zo het sprookje van dichtbij.

N°8

RELAX KIDS! SPROOKJESMEDITATIES

van M. Viegas

Dit fraai geïllustreerde boek laat kinderen zien hoe ze op een relaxte en grappige manier lichaam en geest kunnen ontspannen. Marneta Viegas heeft bekende sprookjes en kinderversjes omgezet in eenvoudige visualisaties. Kinderen kunnen zo in contact komen met de bron van positieve en zuivere gevoelens in henzelf. De ‘meditaties’ zijn vooral gericht op vrede, liefde en geluk en stimuleren de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen. Je kunt ze samen met je kind lezen voor het slapengaan en ze brengen je kindje dan op een natuurlijke manier in contact met meditatie en ontspanning. Altijd een goed einde.

N°9

Er was eens een prins en die wou een prinses

van Martine Bijl

Een sprookjesboek met prachtige prenten van Noëlle Smit. Zeven heerlijke traditionele sprookjes op rijm, om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar. Dat Martine Bijl van vele markten thuis is, was bij veel volwassenen al bekend. Maar nu kunnen ook kinderen kennis maken met haar dichtkunst en humor. In zeven traditionele sprookjes op rijm (waaronder De prinses op de erwt, De wolf en de zeven geitjes en De nachtegaal) neemt ze hen mee in een achtbaan van humor en drama. Het zijn moderne verhalen, zonder het karakter van de sprookjes geweld aan te doen. De geestige en toch heel sprookjesachtige illustraties sluiten naadloos op die sfeer aan.

N°10

DE 30 MOOISTE VERHALEN VAN DE SPROOKJESVERTELLER 

van Tjong-Khing Thé

De sprookjesverteller presenteert, speciaal voor jonge kinderen, de mooiste klassieke sprookjes. Thé Tjong-Khing, geroemd om zijn prachtige illustraties, is een meester in het vertellen van verhalen. De bekende sprookjes die hij op een eigentijdse manier vertelt, zijn precies lang genoeg voor de kleintjes om voor te lezen. Ook oudere kinderen en alle volwassenen zullen volop genieten van de meesterlijke verhalen. In dit boek zijn de 30 bekendste sprookjes gebundeld. De auteur won eerder voor zijn illustraties onder meer 3 Gouden Penselen, een Zilveren Penseel en de Woutertje Pieterseprijs.

Pin It on Pinterest

Share This