Welk kleuter speelgoed is het meest geschikt voor kleuters van 4 – 6 jaar?

Deze hitlijst is een indicatie, want kinderen in deze leeftijd verschillen in hun ontwikkeling en interesse. Soms zijn ze eerder of later aan bepaald kleuter speelgoed toe; kies daarom speelgoed waarmee het kind zich op dat moment veelzijdig kan ontwikkelen. Om lekker te kunnen spelen is er ruimte nodig, en een plekje waar rommel gemaakt mag worden is fijn voor een kleuter! Naast het klassieke ‘vadertje en moedertje spelen’ gaan kleuters nu ook beroepen uitbeelden: politieagent, verpleegkundige, brandweerman, superheld…. Zowel in de poppenkast als in de sprookjes is er voor kleuters een overvloed aan mogelijkheden om gevoelens de baas te worden, te doen wat ze in werkelijkheid niet durven, en prettige of moeilijke ervaringen opnieuw te beleven en te verwerken. Tip: Een kleuter kan erg opgaan in dit fantasie / rollenspel. Wanneer je kleuter moet stoppen met spelen (er moet ook gegeten en geslapen worden!), waarschuw hem dan net van tevoren, zodat hij even de tijd heeft om te schakelen: back to life, back to reality!


N°1

Verkleedkleren Melissa & Doug / Face Painting Klutz

Het Amerikaanse Melissa and Doug heeft al ruim 25 jaar ervaring in het ontwerpen en produceren van mooi, kwalitatief en duurzaam speelgoed. Hun producten zijn leuk om mee te spelen en bevorderen tegelijkertijd diverse ontwikkelingen van het kind. De prachtige verkleedkleren stimuleren bijvoorbeeld het fantasiespel: bedenk wie je wil zijn (piraat, prinses brandweerman of politieagent, you name it) en je wordt het! Fijne bijkomstigheid: van al dat verkleden leer je jezelf ook goed aankleden!

€26,95 koop mij via bol.com

Koop tegelijkertijd ook de fijnste Face Painting van Klutz! Prachtige kleuren en een handig boekje met duidelijke schmink voorbeelden incl. bijbehorende kwast. Gezichtsverf die snel droogt en makkelijk af te wassen is; met originele bijbehorende ontwerpen en ideeën ook super voor verjaardagsfeestjes!

€14,99 koop mij via bol.com

N°2

Bouwpeelgoed Joinks

Wat ons betreft dé bouwervaring voor kinderen van 3 jaar en ouder, en werd in 2015 in Amerika uitgeroepen tot het meest veelbelovende speelgoed van 2015. Zeer kleurrijk en mooi vormgegeven speelgoed dat de fijne motoriek stimuleert. Joinks (het materiaal is gevormd uit 100% siliconen) bestaat uit verbindingsstukjes en houten stokjes die je in elkaar klikt voor de meest bizarre 3D-creaties die kunnen stuiteren, bewegen en beven! Joinks staat garant voor urenlang speelplezier en draagt bij aan de ontwikkeling van je kind. Zie filmpje.

€50,95 koop mij via dinkybee.com

Bekijk ook de Mini Squig van Fat Brain Toys dat zijn siliconen balletjes met zuignappen, die plakken aan alle gelijkmatige oppervlakten. Maar wat doe je ermee? Bouwen natuurlijk! Je kunt het zo gek niet bedenken. Poppen, voertuigen en kettingen.

€31,90 koop mij via bol.com

N°3

Spellenkoffer Vilac

Een spelletjeskoffer is eigenlijk onmisbaar in een huis met kleuter(s)…en het ruimt ook nog eens lekker op! Dit prachtige houten koffer van Vilac bevat maar liefst 5 spellen: een prachtig ganzenbord op de voorkant, een dambord en back gammon aan de binnenkant, mens-erger-je-niet op de achterkant en een kaartspel van Nathalie l’été (compleet met twee dobbelstenen en houten pionnetjes).. Dat belooft urenlang spelplezier met de hele familie!

€31,95 koop mij via psikhouvanjou.nl

Tip: Spel – Boomgaard van Haba: een echte golden oldie en aanrader voor kleuters! Spannend en eenvoudig tegelijkertijd- en de manieren van winnen zorgen ervoor dat je nooit alleen verliest. Dat is pas educatief verantwoord!

€34,52 koop mij via bol.com

N°4

Banketbakkersset koekjes bakken

Welk kind houdt niet van koekjes bakken! Het is ook nog eens erg goed voor de creativiteit en fijne (of kleine) motoriek- mits je de kindjes wel zélf laat mengen en kneden natuurlijk! Een heerlijke banketbakkersset voor kleine patisserie chefjes. Samen met papa en mama spelend leren bakken, hoe gezellig is dat! Met vormen en accessoires om al spelend te leren bakken aan de zijde van mama en papa. . Mmmm eet smakelijk!

Vanaf €3,95 koop mij via bol.com

Tip: Maak de set compleet met het geweldige kinderkookboek Gruffalotaart (en andere recepten uit het donkere bos). Maak je eigen uilenijs, slangenpastei, geroosterde vos en natuurlijk… Gruffalotaart! Alle Gruffalofans hup de keuken in! Voor nog meer leuke kinderkookboeken zie hier onze top 10.

€14,95 koop mij via bol.com

N°5

Mudpuppy glow in the dark puzzel

Maak de puzzel met de lamp aan, de glow in the dark afbeelding laadt op. Is je puzzel af? Doe de lamp uit en geniet van de prachtige glow in the dark afbeelding van een unicorns, Under the sea, of Outer Space. Formaat puzzel 45 x 30 cm, 100 stks. Mudpuppy speelgoed is verfrissend leuk en verrassend origineel en bovendien: het tovert een instant grijns op je gezicht. We love Mudpuppy! Het kantoor van Mudpuppy staat midden in de wijk Manhattan in New York. Het heeft een geweldig uitzicht op het Chrysler Building en bij Mudpuppy zijn ze heel trots op hun verzameling tropische vissen, die allemaal de namen van medewerkers hebben gekregen!

N°6

Het grootste beeld-woordenboek ter wereld

Van Tom Schamp

Een vrolijke encyclopedie vol kleur van bekroond illustrator Tom Schamp; in dit beeldwoordenboek neemt hij je mee op een fantastische reis naar een kleurrijke wereld. Met Otto en personages als Oom Tom Tom, Dr Demol en Professor De Vos ontdek je vreemde huizen, lekkere vruchten, grote boten, mooie muziekinstrumenten, exotische planten en nog zoveel meer. Grappig, prachtig geïllustreerd en leerzaam tegelijk: het bevat 19 thematisch gerangschikte zoekplaten over de wereld om ons heen, zoals huis en tuin; boven- en onderwater; winkelen; eten; lucht-, weg-, spoor-, water- en werkverkeer; school; sport; kunst en kleding. Net echt, dus!

€19,99 koop mij via bol.com

Tip: Het leukste ABC ter wereld (Tom Schamp) is ook een aanrader voor kleuters; het biedt hen een kleurrijke en originele kennismaking met letters. Ontdek in dit prachtige boek hoe de letters tot leven komen: de A is de Eiffeltoren, de B een dikke beer….

€17,95 koop mij via bol.com

N°7

Ukelele muziekinstrument

Bij muzikale expressie en ontwikkeling hoort de Ukulele! Het is een kleinere gitaar met vier snaren en een heel toegankelijk en geestig instrument. Deze Sopraan Ukelele van het Nederlandse merk Áengus heeft een uitgewogen heldere klank, veel volume en is goed bespeelbaar over de hele hals. De ukelele is bespannen met Aquila nylgut snaren en heeft een zijdeglans afwerking. Inclusief hoes. Heel geschikt voor (muzikale) kinderen- en misstaat zeker niet in je huis!

€39,95 koop mij via bol.com

Tip: schaf meteen ook het Ukulele handboek aan! Een zorgvuldig opgebouwde, stap voor stap uitgespreide leermethode voor kinderen, met eenvoudige arrangementen van populaire kinderliedjes. Introduceert vijf noten en drie eenvoudige akkoorden. Volledig geïllustreerd met mooie kleurplaatjes.

€16,90 koop mij via bol.com

N°8

Wobbel balance board

Een Wobbel? Is dat een balansbord, een schommel, een brug, een winkeltje, een hut, een opstapje, een racebaan, een loungestoel of toch de rug van een olifant? Nope; Want de Wobbel is not just a curve! Het is een inspirerend tegengeluid in tijden van schermen en voorgekauwd speelgoed, en stimuleert balans, evenwicht en creativiteit. De vorm stimuleert de creativiteit en zorgt dat de Wobbel, als een Barbapappa, alles kan zijn wat het kind er zelf in ziet. De Wobbel werkt als een magneet op kinderen; niet alleen om het uitbundige en speelse (samen-) spel maar ook voor rustmomenten om er in te chillen. Zie Filmpje. De Wobbel is gemaakt van duurzaam geperst Europees beukenhout dat behandeld is met watergedragen lakken en beitsen. Ook het EKO wolvilt en duurzame kurk zijn natuurproducten. Kortom: De Wobbel is hét het houten speelgoed dat jong en oud beweegt..van 18 mnd tot 99 jaar. Start Wobbelin’!

Vanaf  €139 koop mij via bol.com

Tip: Wil je ‘m écht speciaal maken? Regel dan een custom made Wobbel met eigen naam, logo of illustraties.

N°9

Alphabuild Kid O

Kid O uit NY maakt leerrijk speelgoed van hoogwaardige kwaliteit dat creativiteit aanwakkert en zin geeft om te ontdekken. En het staat ook nog eens mooi in een modern interieur: twee vliegen in een klap dus! Met deze bouwset wordt er gewerkt aan de vindingrijkheid van jouw kleuter. Met de felgekleurde magnetische blokken kunnen letters van het alfabet gemaakt worden en verschillende vormen die jouw kleuter zelf kan bedenken! van Kid O bestaan uit 20 verschillende vormen en kleuren magnetische blokken om eindeloos letters of objecten te maken zie filmpje. Spelend wijzer worden! Zie in dit kader ook onze  top 10 spelend leren lezen.

N°10

Brikkon bouwplaten speelgoed

Brikkon maakt houten bouwplaten die je eerst zelf in elkaar schuift, om er daarna met LEGO op aan de slag te gaan. Doordat de bovenkant van de bouwplaat een soort kartelrand heeft kun je er alle soorten LEGO stenen bovenop zetten en steeds verder bouwen. Dat is fijn! Je hoeft dus geen nieuwe (LEGO)stenen te kopen maar kunt gewoon doorbouwen met je eigen stenen. Omdat de platen van hout zijn, kun je er ook nog eens op tekenen, waardoor het bouwwerk helemaal een eigen sausje krijgt. Brikkon is een coöperatie van vijf Rotterdamse ontwerpers en makers. Zij hebben alles bedacht, ontworpen, geproduceerd en verpakt (en het pakketje past door iedere brievenbus!). Alle producten worden in Nederland en van duurzaam hout gemaakt. Zie filmpje. Heb je echt iets origineels gebouwd? Stuur dan vooral een foto naar mooi@brikkon.nl, want elke maand krijgt het mooiste bouwwerk een prijs!

Pin It on Pinterest

Share This