Van Sinterklaas krijgen we natuurlijk nooit genoeg, net als van 5 december, alle pakketjes, de Pieten en het snoepgoed. Niets zo leuk om hier al weken van tevoren over in te lezen, hoe? Met deze top 10 Sintboek kom je een heel eind. Spannende, lieve, mooie verhalen over de Goedheiligman en zijn knechten. Welk boek je ook kiest, het is leuk, leuker, leukst!


 

N°1

SINTERKLAAS

van Charlotte Dematons

Wie weet er niet wie Sinterklaas is? Iederéén toch zeker? O ja? Weet je dan ook waar hij woont, hoe zijn kamer eruit ziet, hoeveel Pieten hij heeft? Alle antwoorden op deze vragen – en nog veel meer – vind je in dit boek. Net als in De gele ballon heeft Charlotte Dematons daar geen woorden voor nodig. Een lust voor het oog is dit tekstloze kijk-en zoekboek over Sinterklaas in groot formaat. Vanaf het eerste tot aan het laatste blad vertelt het uitgebreid het verhaal rond 5 december. De overvloed aan details op de over twee pagina’s uitgebreide illustraties maakt dat er steeds weer iets nieuws te ontdekken valt.

N°2

SINTERKLAAS KOMT!

van Annie M.G. Schmidt

Sinterklaas komt! Jip en Janneke kunnen niet langer wachten Veel te vroeg zetten ze hun schoen en maken ze ruzie over welk liedje ze zullen zingen. Maar dan komt Sinterklaas eindelijk écht bij ze op bezoek en worden Jip en Janneke beloond met de allermooiste cadeaus. Tien heerlijke sinterklaasverhalen met feestelijke prenten van Fiep Westendorp. Dit boekje zorgt voor veel plezier en za weer een nieuwe generatie laten kennismaken met de eeuwige vrienden: Jip en Janneke en Sinterklaas.

€5 koop mij via bol.com

Ook het boek December winterse versjes en verhalen van Annie M.G. Schmidt is een aanrader!

€20,49 koop mij via bol.com

N°3

ZIE DE MAAN SCHIJNT DOOR DE BOMEN + CD

van Mies van Hout

Na het succes van ‘Daar buiten loopt een schaap’ en ‘Op een grote paddenstoel’ slaat Mies van Hout weer toe. In haar kleurrijke, vrolijke platen zien we hoe de dieren door de bomen naar het sinterklaasfeest kijken, en het daarna op hun eigen manier meevieren. Aan de hand van twaalf klassieke sinterklaasliedjes wordt het verhaal van de komst van Sinterklaas verteld en gezongen, van ‘Zie ginds komt de stoomboot’ tot ‘Dag Sinterklaasje’. Iedereen, van heel jong tot hartstikke oud zal genieten van de prenten en meezingen met de cd. Met een kriebel in je buik omdat ieder moment aan de deur geklopt kan worden…

N°4

Sinterklaas en het kleine hoogtevreespietje

van Youp van ’t Hek

Tussen de vrolijke hulpjes van Sinterklaas is 1 pietje niet zo blij. Hij moet het dak op. Maar het dak is hoog eng. Zo eng dat pietje ’s nachts liever onder zijn bed slaapt dan erop. ‘Toch proberen’, zegt Sint, dus gaat pietje oefenen. Zijn eerste angst overwint hij op het hondenhok. Stukje bij beetje klimt hij hoger, tot hij zelfs hoger durft dan de daken…

N°5

Pom Ti Dom viert Sinterklaas

van Kim van Kooten

Er was eens een prinsesje en haar naam was Pom Ti Dom (ze heette stiekem Mieke, maar díe naam vond ze stom). Ze had oranje haren en een paardje met een bles, daar kon ze goed op rijden, want ze was al bijna zes.Zo begint dit prentenboek met veel teksthumor en kunstwerkachtige prenten over het verwende prinsesje Pom Ti Dom, dat alles krijgt wat ze wenst, totdat ze Sinterklaas ontmoet… In dit debuut van actrice Kim van Kooten als jeugdauteur, zitten veel woordgrapjes en opsommingen, bijna allemaal passend in een metrisch rijm. De prachtige prenten stelen de show. Kleurig, collageachtig, verschillende technieken, uitnodigend om veel en steeds weer te bekijken.

N°6

De zus van Sinterklaas

van Tiny Fisscher

Mannen, opgelet! De zus van Sinterklaas laat van zich horen! Wist je dat Sinterklaas een zus heeft? Ja heus, een tweelingzus zelfs! Niet veel mensen weten dat, want Klaasje blijft elk jaar noodgedwongen achter in Spanje. Maar dit keer is ze het beu: ze wil ook wel eens met de pakjesboot mee naar Nederland en cadeautjes uitdelen. Sinterklaas vindt dat natuurlijk maar niks, dus bedenkt Klaasje een list. De listige goedheiligvrouw Klaasje sluit Sinterklaas op en doet zich voor als de goedheiligman wat niet zo moeilijk is, omdat ze erg op elkaar lijken. Een tijdlang weet ze iedereen om de tuin te leiden, maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. In een speedboot, in dit geval… Het boek prachtig geïllustreerd door Elizabet Vukovic.

N°7

SINT EN DE PAKJESDIEF

van Loes Riphagen

Op een avond ontdekt Sinterklaas een pakjesdief in zijn pakhuis. ‘Ik heet Kabouter. Ik kom wat spulletjes halen,’ zegt hij. ‘Dat noem ik stelen,’ zegt Sinterklaas. ‘Dat noem ik gerechtigheid,’ zegt Kabouter. ‘En weet u waarom? Omdat wij nooit iets krijgen. Bij ons komt u nooit. Bij ons zijn ook kinderen, hoor!’ Hoe zal Sinterklaas dit oplossen? Een fijn prentenboek met een geestig en origineel sinterklaassprookje over een kabouter die op dievenpad gaat in het cadeautjespakhuis van Sinterklaas. De sfeer in dit verhaal is licht, vrolijk en bovenal humorvol. De pakkende dubbele paginagrote illustraties zijn kleurrijk, gedetailleerd en zitten vol grapjes. Kun je geen genoeg krijgen van Kabouters dan is: Krijg ik een kabouter, Sint? van A. Swerts ook een aanrader.

N°8

Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint

van Isabelle Geeraerts

Een vrolijk Sint kijk- en zoekboek met cd waarin je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. De Sint en zijn pieten zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor Sints verjaardagsfeest op 5 december. De pieten maken het snoepgoed, pakken de pakjes in en zingen luidkeels sinterklaasliedjes. Tijdens het werk krijgt een piet bloem over zich heen. Een andere valt in de kolen van het schip. Zo ‘veranderen’ de pieten van kleur. Het Boek is een grappig en origineel kijkboek waar de illustratrice tal van oorzaken laat zien die de kleur van de pieten verklaren. Ook zijn er meisjespieten, je ziet bijvoorbeeld fraaie vrouwenbenen uit een schoorsteen steken als deze meisjespiet aan het werk is.

N°9

DE SPIEKPIETJES

van Thäis Vanderheyden

Het eerste Spiekpietjesboek. De Sint moet zich goed voorbereiden om naar ons land te komen. Hij wil weten welke kinderen braaf zijn en welke ondeugend. Daar heeft hij zijn Spiekpietjes voor. Het zijn kleine Zwarte Pieten die zich bij kinderen in huis of in een klasje verstoppen. Ze bespieden de bewoners en brengen verslag uit bij de Sint met hun mobiele telefoontje. Op 5 december worden alle Spiekpietjes op de rug van een zwerm mereltjes weer naar Spanje gebracht. En dan begint de lange schoorsteentocht van Sinterklaas en de grote Pieten … De platen zijn simpel en duidelijk en de figuren wat karikaturaal, waardoor voorlezen aan een groep goed mogelijk is. De vijf- tot elfregelige tekst staat in een speelse zwarte drukletter in de illustraties.

N°10

Het huis van Sinterklaas

van Naomi Tieman

Wat gebeurt er in het huis van Sinterklaas als hij niet thuis is? Dan dansen de kleine Pietjes op het dak! Als de Sint van huis is komen we eindelijke te weten wat de kleine Pietjes doen die nog niet groot genoeg zijn om met Sinterklaas mee naar Nederland te varen: die passen op het huis van Sinterklaas. En hoe…!
Het huis van Sinterklaas is een vrolijk Sinterklaasverhaal op rijm van Naomi Tieman, schitterend en fantasierijk geïllustreerd door Marieke Nelissen.

Extra tip

Sinterklaas voor grote kinderen

Van Chariva

Voorboden voor kinderen onder de 7 jaar! Want in dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Na deze voorzichtige introductie wordt uitgelegd dat het 5 decemberfeest een groot toneelstuk is. De lezer wordt erin betrokken: ‘JIJ speelt er ook in mee. Een hoofdrol!’. Sint benadrukt dat het een feest blijft. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken. Een boek om samen te lezen dus.

€14,95 koop mij via bol.com

Pin It on Pinterest

Share This