Kinderboekenweek 2017 gaat bijna van start! Van 4-15 oktober kun je samen griezelen, dankzij het thema Gruwelijk Eng.
Monsters onder je bed, spoken in de kast…Brrrr  wat is het donker!
Littles List maakte een Top 10 Monsterlijk goede kinderboeken op om (voor) te lezen en misschien zelfs wel een beetje minder bang te worden!

Krijg je er geen genoeg van? Koop dan deze monsterkrabbels! Dit doosje bevat 50 activiteitenkaarten om monsters te tekenen en te versieren. Als het te eng wordt wis je ze gewoon snel uit en begin je opnieuw!


 

N°1

De Gruffalo

van Julia Donaldson

Een fijn, spannend prentenboek dat lekker doorleest dankzij de herhaling. En, niet onbelangrijk: er is een bevredigend einde! Het gaat over een slim muisje dat op pad is in het donkere bos. Een vos ziet hem en denkt: lekker hapje! En nodigt hem uit voor het avondeten. Maar het muisje is niet gek en weigert telkens beleefd door te antwoorden dat hij vandaag bij de Gruffalo eet. En deze Gruffalo houdt toevallig erg van geroosterde vos… Het muisje is iedereen te slim af en weet al zijn belagers weg te jagen, want muis heeft het monster zelf verzonnen. Maar hé, wie staat daar opeens voor zijn neus? Het is… de echte Gruffaloooo! Een absolute nummer 1 bij de kinderen en dus ook bij ons. Niet voor niets het favoriete kinderboek van onze Koning Willem Alexander!

N°2

Max en de Maximonsters

van Maurice Sendak

Een terechte klassieker onder de monsterboeken die voor het eerst werd uitgegeven in 1963 en nog steeds van nu is. In de top 100 beste prentenboeken staat het op nummer 1, en het boek is met de Caldecott-medal bekroond. De illustraties, uitgevoerd met pen, inkt en waterverf, zijn prachtig. Het gaat over Max, die in een boze bui kattenkwaad uithaalt en door zijn moeder zonder eten naar bed wordt gestuurd. Hij is zo boos dat hij vlucht en op een eiland met monsters belandt. De Maximonsters maken hem koning en er wordt wild feest gevierd. Maar na het feest is Max verdrietig en voelt zich eenzaam. Wat moet Max nu doen? Koning van de Maximonsters blijven? Of toch terug naar huis? Een spannend avontuur…

N°3

Trol en het Pietertje

van Adam Stower

Trol en het Pietertje is een verrassend prentenboek met humor, vooral door de trol in al zijn houdingen en mimiek. In de kartonnen omslag zijn ‘kijkgaten’ voor de trol uitgesneden, om Pietertje te beloeren. Trol, het vraatzuchtige monster probeert iedere dag opnieuw een Pietertje te vangen, maar deze is hem steeds te vlug af. Hij is te snel, te slim, te wild en zingt spottende liedjes op rijm. Op een dag lijkt erop dat Trol het opgegeven heeft en zich terugtrekt in zijn hol. Blij gaat Pietertje thuis in de keuken taartjes bakken, maar net als hij zijn overwinning viert, wordt hij – HAP – opgegeten door Trol die zich in de keukenkast had verstopt…. En psssttt! Achterin het boek de oplossing: een recept voor ‘soete trollebollen’ ofwel versierde cupcakes.

N°4

De kleur van emoties

van Anna Llenas

Een spectaculair pop-up boek vol kleuren, emoties en verrassingen. Hele stellages komen uit de pagina’s omhoog en iedere bladzijde heeft weer een verrassing in petto. Zeer herkenbaar voor de peuterpubertijd die toch al vol met emoties zit. Kleuren roepen emoties op, maar ook andersom is dat het geval. Zo is een rustig gevoel groen en een kwaad gevoel rood. Daar komt het kleurenmonster in dit boek ook achter! Hij is in het begin namelijk helemaal in de war… Gelukkig is daar een meisje dat hem helpt om alle kleuren uit elkaar te rafelen. De vraag blijft echter: waarom was het kleurenmonster zo in de war? Heeft het meisje daar iets mee te maken?

N°5

Dit is een boek vol monsters

Guido van Genechten

Dit is een boek vol MONSTERS: kleine, walgelijke, gillende, doodenge monsters! Sommig monsters lijken schattig, maar hebben vlijmscherpe tandjes. Andere monsters stinken, zitten vol snot en slijm of hebben giftige staarten. Weet je zeker dat je niet bang bent en verder durft te kijken?  Voor echte monsterliefhebbers dus, maar ook voor beginnelingen in de monsterkunde (vanaf 4 jaar).

Bekijk hier het voorleesfilmpje van de Voorleeshoek.

N°6

Vriendjes

van Mies van Hout

Ook monsters kunnen vriendjes zijn. En soms zijn vriendjes net monsters. Bijvoorbeeld als je ruzie hebt, want hoe maak je het daarna goed? Daarover gaat Vriendjes. Het boek valt op door de grote tekeningen in felle kleuren op zwarte bladzijden. Elke openliggende pagina van dit grote prentenboek toont twee monsters – vaak groot én klein – die een situatie uitbeelden met een duidelijke lichaamstaal en mimiek waardoor verschillende herkenbare emoties te zien zijn. Het boek maakt die gevoelens op een subtiele en positieve manier bespreekbaar. Fijn!

N°7

Als er een monster is geboren

van S. Taylor vertaald door Paul Biegel

Als er monster is geboren, kunnen er twee dingen gebeuren… ofwel het is een ver-weg-in-de-wouden-monster (en dan is het verhaaltje uit), of het is een onder-je-bed-monster: dan kun je vriendjes met hem worden en hem meenemen naar school.
En dat zorgt weer voor twee opties! Ofwel hij gaat braaf zitten en maakt zijn sommen, of… hij eet de meester op. En dan heb je wel een probleem! De grappige gebeurtenissen in het verhaal worden ondersteund door duidelijke grafische vormgeving: als het monster een pan pap over zijn kop krijgt uitgegoten, druipt deze letterlijk van de letters af…Wij zijn fan!

N°8

Het monsterbonsterbulderboek

Jozua Douglas

Bruno is een druktemaker. Hij houdt van stoeien, lawaaierig zijn en kliederen met zijn eten. Als zijn ouders mopperen dat hij zich gedraagt als een monster, besluit hij ze met zijn tovertoeter te betoveren tot monsters… Maar het leven met maffe monsterouders is toch niet zo leuk als hij dacht. Ze maken te veel lawaai en veel te veel rommel. Lukt het Bruno zijn ouders weer terug te toveren? Een vrolijk en chaotisch verhaal over oppassen met wat je wenst.

N°9

Monsterboek

van Alice Hoogstad

In de straten van een geheel zwart-wit stadje is een meisje druk aan het werk met haar krijtjes. In kleurige lijnen tekent ze de meest wonderlijke monsters, die – zodra ze verder loopt – 1 voor 1 tot leven komen en het rustige stadje volledig op zn kop zetten. De chaos kan nauwelijks worden ingetoomd… of toch wel? Fantasievol visueel verhaal met grote zwart-wittekeningen. Op de gedetailleerde prenten valt zoveel te ontdekken dat dit woordeloze prentenboek iedere keer een nieuw verhaal vertelt. Een heerlijk boek, waarbij je gewaarschuwd bent: hou krijtjes na het (voor)lezen uit de buurt van je kinderen.

N°10

Elmer en het monster

van David McKee

Elmer, de kleurtjesolifant, is al 25 jaar een internationaal succes- en nu is er enorme herrie in de jungle… Alle dieren slaan massaal op hol van het vreemde gebrul, en alleen Elmer is dapper genoeg om op onderzoek uit te gaan. Elmer heeft nog nooit een monster gezien en is eigenlijk wel benieuwd of het gebrul nou echt van een eng monster komt! Gelukkig eindigt het avontuur met een lach.

Pin It on Pinterest

Share This