Een originele kennismaking met kunst voor jonge kinderen. Lekker samen lezen en ondertussen ook nog kunstles krijgen. Wat wil een ouder nog meer!


 

N°1

Aap & Mol in het Rijksmuseum

Van Gitte Spee

Mol graaft een gang en komt bij het Rijksmuseum uit. Gauw haalt hij zijn vriendje Aap op. Samen bekijken ze mooie schilderijen zoals De Nachtwacht en Het Melkmeisje, maar dan komt de bewaker achter ze aangerend, want ze mogen helemaal niet in het museum zijn! Waar kunnen ze zich verstoppen? Getekend en geschreven door Gitte Spee, in samenwerking met het Rijksmuseum. Tip: er is ook een Engelstalige editie, ‘Monkey and Mole at the Rijksmuseum.’

N°2

Kunst met taart

Van Thé Tjong-Khing

Het schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen. De dieren zetten de achtervolging in en komen zo terecht in de grote kunstwerken uit de geschiedenis. Kunnen ze de dief pakken? Herken je de werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en vele andere grote kunstenaars? Elke illustratie is een kunstwerk op zich en door de vele details een kijk- en zoekplaat waarop steeds weer iets nieuws is te ontdekken. Een prachtig tekstloos prentenboek waarin de achtervolgingen voor spanning zorgen.

N°3

Meneer Kandinsky was een schilder

Van Daan Remmerts de Vries

Op een dag ontsnapte er uit een van meneer Kandinsky’s schilderijen een blauw, huppelend paardje. Het blauwe paardje zal zijn maatje worden, door dik en dun. Dankzij de influisteringen van het paardje zal meneer Kandinsky nieuwe schilderijen gaan maken – schilderijen zoals de wereld die nog niet had gezien. Maar dan, op een dag, is het blauwe paardje verdwenen. Meneer Kandinsky blijft eenzaam achter, treurend over het verlies van zijn vriend… Daan Remmerts de Vries maakte een prentenboek dat op een poëtische, ontroerende manier het kleurrijke levensverhaal vertelt van de Russische schilder Wassily Kandinsky (1866-1944). Winnaar van de Zilveren griffel 2011.

N°4

Holland op z’n mooist. Op reis met de Haagse school

Van Charlotte Dematons

Charlotte Dematons zet met haar fijne penseel verleden en heden naast elkaar, in een groot zoekavontuur langs de sfeervolle schilderijen van de Haagse School. Een wandelaar, een fietsster en snelle skaters… Reis mee van Bloemendaal naar het Gemeentemuseum in Den Haag. Van blonde duinen naar de stad Haarlem, langs Hollandse plassen en polderlandschappen, naar het strand van Scheveningen, om uit te komen bij een van de meest geliefde musea van Nederland.

N°5

Keepvogel en Kijkvogel

Van Wouter van Reek

Kijkvogel zoekt de toekomst. Volgens Keepvogel hoef je de toekomst helemaal niet te zoeken, die komt altijd vanzelf. Maar Kijkvogel bedoelt een andere toekomst. Een toekomst vol met dingen die zo nieuw zijn dat nog niemand ze kent. Keepvogel kan alleen nog maar denken aan alle onbekende dingen die hij misloopt als hij thuisblijft. Piet Mondriaan (1872-1944) begon als landschapsschilder. Hij zocht zijn hele leven naar een nieuwe schilderkunst. Hij hoopte dat de kunst in de toekomst op zou gaan in een door de mens zelf gemaakte vrolijk gekleurde omgeving. Winnaar van de Zilveren griffel 2012.

€14,99 koop mij via bol.com

In 2017 is het 100 jaar geleden dat kunstenaarscollectief ‘De Stijl’ is opgericht (primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen). Hou je van deze kunst stijl? Koop dan het boek En toen de Stijl van Joost Swarte. Het is het nieuwste prentenboek in de inmiddels bekende reeks kinderkunstboeken die het Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft.

N°6

Kunst voor kinderen

Van Bridget Giles

Oorspronkelijk een Engelstalig kunstboek voor kinderen. Het boek is opgebouwd uit drie delen: kunst van het verleden, moderne kunst en beeldhouwkunst. Kinderen leren op een begrijpelijke manier hoe verf wordt gemaakt, over goden in de kunst, over wat een stilleven is en wie Michelangelo en Matisse zijn. Een kennismaking met de indrukwekkendste schilderijen en beeldhouwwerken van de wereld.  Een kleurrijk en duidelijk overzicht van internationale kunst door de eeuwen heen. Geschikt kinderen vanaf 7 jaar.

N°7

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

Van Marion van de Coolwijk

Ter gelegenheid van de heropening van het Rijksmuseum laten de beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen in Het grote Rijksmuseum voorleesboek hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij vijfentwintig beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum.  Natuurlijk is er bij elk schilderij een officieel kunsthistorisch verhaal. Zo’n verhaal kan je helpen een kunstwerk beter te begrijpen. Maar in goede kunst kun je vooral ook je eigen fantasie kwijt. Wat zie je zelf als je echt goed kijkt? Waar gaat dat jongetje dat door De Nachtwacht rent naartoe? Voorlezen en zelf lezen, vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

N°8

Maurits Muis

Van Dieter&Ingrid Schubert

Maurits Muis beleeft in dit prentenboek een spannend avontuur. Een gevaarlijke dief sluipt door het museum. Hoe dapper zijn Maurits en zijn vriendjes?  Durven zij het meisje met de parel te redden? Elke avond, zodra het stil is in het Mauritshuis, komt Maurits Muis tevoorschijn. Hij rekt zich uit, trekt zijn kraag netjes en strijkt zijn jasje glad. Hij is op weg naar zijn meisje met de parel. Niets houdt hem weg van haar lieve glimlach: zelfs geen lekker eten en mooie bloemen. Maar waar is ze? Ze is weg!

N°9

Jan Toorop – Het lied van de tijd

Van Kitty Crowther

Prachtig en mysterieus kinderkunstboek ter gelegenheid van de tentoonstelling Jan Toorop in het Gemeentemuseum Den Haag (zestiende deel in de reeks). Dit verhaal begint op een eiland, ver van hier. In een tijd dat foto’s nog zwart-wit waren. En het schaduwspel mysterieuze verhalen vertelde, over prinsen en prinsessen, goed en kwaad. De elfjarige Jan vertrekt op een grote boot naar Nederland. Het wordt een afscheid voor altijd, van zijn land en van zijn familie. Jan moet naar school. Maar het liefst wil hij tekenen…

N°10

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Van Susie Hodge

Voor kinderen die kunst beginnen te ontdekken of voor ouders die hun kinderen (vaker) mee willen nemen naar een museum. Het boek geeft steeds een summiere uitleg over een kunststroming en probeert een kind daar een mening over te laten vormen door middel van een vraag. Waarom is er zoveel fruit? Waarom is alles plat? Waarom is kunst zo duur? Dit boek stelt onverbloemde vragen over beeldende kunst. Ga mee op zoek naar de antwoorden over het hoe en waarom van rotsschilderingen tot het kubisme en van de Renaissance tot moderne kunst.

Extra tip 

Na vele reacties op deze hitlijst via Facebook moet Nijntje in het museum er natuurlijk ook bij!

 

Nijntje in het museum

Van Dick Bruna

Nijntje en haar ouders bezoeken een museum. Vader pluis denkt dat Nijn te klein is: ’te klein, hoe kom je daar nu bij ik ben al groot zegt Nijn’ en dus mag ze mee naar het museum. Dat vindt ze reuze spannend. Nijntje ziet schilderijen en zelfs een stenen beeld. Nijntje denkt: ‘en later als ik groter ben dan word ik kunstenaar’.

€6,95 koop mij via bol.com

Pin It on Pinterest

Share This