Muzikale hoogstandjes voor peuters en kleuters!

Het is alom bekend: muziek heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van je kroost. Door te dansen op de muziek stimuleer je de sociale-en motorische ontwikkeling van je kind. En wat dacht je van de invloed op de taalontwikkeling door de liedjes mee te zingen! Door benoeming en herhaling gaat jouw kleine spruit plots spontaan praten als Brugman. Van klassieke muziek worden kinderen rustig. Daarnaast stimuleert het de cognitieve ontwikkeling van een kind, en het helpt het concentratievermogen te vergroten. Redenen genoeg om samen met je kind te zingen, te dansen en te luisteren naar kinderliedjes.

“En wat is er veel leuke kindermuziek! Terug in de peuter- en kleutertijd van mijn kids waren we groot fan van Kindergarden van de bandleden van de Hermes House band. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik erachter kwam dat ze nog steeds verkrijgbaar zijn. Op het kinderdagverblijf en de basisschool hoorde ik veelal Dirk Scheele met zijn ‘Z’n Leukste Liedjes CD'”

En ook ‘Bijt-ie in je bil!‘: een boekje met de 25 meest gezongen crècheliedjes, met cd van Ageeth de Haan is een aanrader. Handig voor iedere (groot)ouder want het is toch fijn om te weten wat je kind nu op de crèche zingt. Ook de verzamel cd met de allergrootste hits van Kinderen voor Kinderen is een muzikale musthave tijdens de eerste jaren op de basisschool. Sophie heeft gelukkig nog een dreumes en kleuter thuis rondlopen voor de muziek toppers van nu. Dat geeft ons een mooi totaal plaatje voor een top 10 met gouwe ouwen die nooit vervelen én met muziek van nu voor kids.

Zie hieronder onze Top 10 kindermuziek van jazz tot classic en van meezingers tot pop. De leukste cd’s met kinderliedjes om grijs te draaien. Ga voor lekker old skool en koop een cd óf zoek de cd’s/nummers op via Spotify.


N°1

Drie Kleine Kleutertjes en een Dappere Dodo

Van zangeres Do

Bekende en minder bekende Nederlandse kinderliedjes, prachtig (opnieuw) gearrangeerd en ingezongen door Do met haar engelachtige stem. Een musthave voor de kleintjes om lekker mee te zingen, op te dansen of in slaap te vallen.

Een wens van Do ging in 2014 in vervulling; een kinderalbum uitbrengen met meezing- en slaapliedjes voor de allerkleinsten. ‘Mijn zwangerschap was het startsein voor dit nieuwe project, het ultieme moment om in de wereld van de kinderliedjes te duiken’, aldus Do. Alle eendjes zwemmen in het water, Berend Botje of Op een grote paddenstoel. Kinderliedjes die nooit hun kracht hebben verloren. Samen met haar pianist Marcus Olgers en gitarist Erik Rutjes herschreef ze de arrangementen en gaf ze de liedjes een originele twist. Een kindermuziek favoriet!

N°2

Klassiek For Kids 2017 – Vivaldi’s 4 Jaargetijden

Met Angela Schijf

Ontdek samen met actrice Angela Schijf een van de hoogtepunten uit de klassieke muziek: de vier jaargetijden van Vivaldi. Angela neemt je mee op een avontuurlijke reis, dwars door de seizoenen. Kindermuziek van nu! De gevierde kinderboeken- schrijfster Imme Dros schreef een spannend sprookje bij de muziek.

Twee zusjes, de één braaf, de ander brutaal, belanden in de wondere wereld van Vrouw Holle. Terwijl het brave meisje blijmoedig het graan zaait, ligt haar zusje met een cocktail te jammeren in de zon. Hoe kijk je naar de wereld om je heen? Wil je het mooie of het lelijke zien? Op cd1 vind je het sprookje op de muziek van de Vier jaargetijden. Cd2 bevat alleen de muziek van de Vier jaargetijden van Vivaldi.

N°3

Roltrap naar de maan

kinderliedjes van Klein Orkest

Uit de oude doos maar nog steeds fantastisch, en met een mooi prentenboek. Roltrap naar de maan is een prentenboek met alle kinderliedjes van Klein Orkest, geschreven door Harrie Jekkers en Koos Meinderts en mooi geïllustreerd door Annette Fienieg.

Over een dromedaris die de dierentuin spuugzat is, een koning die bang is om dood te gaan, een vader die fantastisch kan liegen en een nijlpaard dat dik, lui en lelijk gelukkig ligt te zijn. Klein Orkest kreeg in 1986 een Edison uitgereikt voor de LP Roltrap naar de maan en wij begrijpen waarom.

N°4

CD Trapperdetrap deel 2 Pom Pom Politieman

Trapperdetrap met Wende Snijders

Thijs Borsten en Peer de Graaf maken ‘oudervriendelijke’ cd’s voor kinderen. Op elke cd nodigen zij een bijzondere gast uit mee te doen. Op de drie Trapperdetrap cd’s horen we bijvoorbeeld Mathilde Santing, Wende Snijders en Denis Jannah. Thijs bedenkt de liedjes. Achter in de tuin van Thijs staat een schuurtje waar hij zich iedere dag voor zijn 3 kinderen verstopt om liedjes te maken. Peer is de zanger en is ’n speler die graag liedjes zingt en grappen maakt. Onze favoriete CD Trapperdetrap deel 2 is met special guest Wende Snijders. Het afwisselende stemgeluid van Wende, de gedoseerde charmante kinderstemmen, de theatrale toonzetting van Peer de Graaf, de professioneel uitgevoerde arrangementen met o.a. piano en accordeon maken deze cd een must voor ouders die hun kinderen net zulke mooie muziek gunnen als zij voor zichzelf wensen.

Trapperdetrap treed helaas niet meer op. Maar ze staan niet stil; samen met Koos Meinderts en illustrator Annette Fienieg maken ze deze te gekke liedjesalmanak cd’s.

N°5

Cowboy Billy Boem En Andere Kinderliedjes

Cowboy Billie Boem

Bart Pullens en Adje Grooten, twee levensgenieters uit het Brabantse land, allebei rasmuzikant, allebei vader, beginnen in 1996 met het opnemen van kinderliedjes. Traditionele liedjes in een nieuw jasje en nieuwe liedjes die ze zelf schrijven. “Cowboy Billie Boem” ontstaat, ze tekenen een platencontract, treden op in het hele land en scoren zelfs een bescheiden hitje met ‘het zigeunermeisje’.

In een grappig western decor maken zij als Cowboy Billie Boem en de Indiaan avonturen mee waarbij de kinderen actief betrokken worden. In een uur tijd weet CBB de kinderen (en hun ouders) vol enthousiasme aan het zingen en dansen te krijgen en zo blijkt een succesformule te zijn. Inmiddels heeft CBB al 6 cd’s uitgebracht. Langdurig houdbare muziek voor klein en groot!

N°6

Waarom? Daarom! – Jazz voor Kinderen

Prentenboek + CD met kinderliedjes van MrLuca

MrLuca is een jazzband met steeds meer jonge vaders. Gemotiveerd door het gebrek aan leuke kinderliedjes, hebben ze besloten om ze dan zelf maar te gaan maken, voor MrLuca’s kroost en alle kinderen. Zo is het nieuwste project van MrLuca ontstaan: Jazz voor Kinderen.

Het zijn swingende kinderliedjes die ook voor volwassenen leuk blijven om te luisteren. ‘Waarom? Daarom!’ is een tijdloze jazzplaat van MrLuca die leuk is voor kinderen – én ouders! Zie hier 11 verrassende jazzliedjes met gekke teksten van de jonge vaders van MrLuca in hun kenmerkende, frisse stijl.

N°7

“De band krijgt kinderen”

Echte familiepop diverse artiesten

De Band Krijgt Kinderen; 5 muzikanten die bijzondere muziek maken voor de hele familie brengt 3 generaties die van popmuziek houden, bij elkaar. Stevige muziek, verrassende arrangementen, spannende, mooie en gekke teksten en veel humor. Ook Klein Klein Kleutertje Houdt Van Pop. Een feest van herkenning voor de kleintjes en ouders.  Een bijzondere compilatie met een swingende popuitvoering van Nederlands kinderrepertoire. Ook heerlijk dansbaar voor kinderpartijtjes. Popmuziek voor de allerkleinsten… het kan écht!

N°8

Lekker!

Van Samba Salad Playground Band

Samba Salad is een internationaal gezelschap van musici, theatermakers en kunstenaars. Sinds 1978, onder de artistieke leiding van Herman Link en Rita Iny, maakt zij werelds muziektheater, concerten, cd’s en boeken voor kinderen en familie. Samba Salad werd winnaar van de categorie Podiumkunsten Rabobank Cultuurprijs 2008

‘Wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet’, laat dat maar over aan de ervaren chefkoks van Samba Salad. Zij schotelen de kinderen een bonte salade van multicultureel lekkers voor. Lekker zijn hun rijk gevulde muzikale tapa’s uit Nederland, Spanje, Trinidad etc. Ingrediënten zijn o.a. flamenco, samba, jazz, salsa, pop, merengue, kaseko – en Afrikaanse muziekstijlen. Smul, lach, swing, en zing met de zonnige teksten & aanstekelijke composities van o.a.: bekende kinderboekenschrijvers zoals Sjoerd Kuyper, Theo Olthuis en Koos Meinderts.

N°9

2 Kleine Kleutertjes Deel 2

gezongen door Monique Smit

Drie jaar geleden ontstond bij Jan Smit het idee om iets te gaan maken voor de allerkleinsten: kinderen in de leeftijd van 2 t/m 5 jaar. Het is inmiddels uitgegroeid tot een uniek project, getiteld ‘2 Kleine Kleutertjes’. Het bestaat uit fraaie tekenfilmpjes met liedjes, een boek, een cd en een theatervoorstelling. De liedjes zijn geschreven door Jan en worden gezongen door zijn zus Monique Smit.

En daar is nu deel 2! Dit deel 2 bevat 15 gloednieuwe liedjes op cd en een boekje met illustraties per liedje.

N°10

Het Kwetterbos

Van Babette Jane

Uit de diverse workshops van muzikant Babette Jane zijn de liedjes voor de cd ‘Het Kwetterbos’ ontstaan. Ze zijn een onderdeel van de voorstelling ‘Een reis naar de Oase’.

De afgelopen 7 jaar is een programma en voorstelling ontstaan waarin fantasie en beweging centraal staan. De cd met 19 tracks is te gebruiken bij activiteiten op bijvoorbeeld kinderdagverblijven en als muziekles in groep 1 en 2. Het Kwetterbos ‘Ga mee op een spannende reis naar een heel bijzondere plek’; een plek waar chocoladeletters en ijsjes aan de bomen groeien en waar alle dieren elke dag feestvieren. Feest mee, spring hoog en kruip laag over de grond, dans snel of beweeg heel langzaam. De cd ‘Het Kwetterbos” is voor kinderen tot 6 jaar en staat boordevol liedjes waarbij je niet stil kunt…

Voor alle muziekliefhebbers lees hier DE muziek tips voor kinderen van Niels Geusebroek:
http://www.littleslist.nl/experts/top-6-muziekfavorieten-niels-geusebroek/

Pin It on Pinterest

Share This