Tijdens de Kinderboekenweek 2016 (van 5 t/m 16 oktober) staan Opa’s en Oma’s centraal onder het mom ‘Voor altijd jong’. Bij Opa’s en Oma’s is er alle ruimte om te spelen, te ontdekken, te fantaseren en creatief te zijn, en ze hebben een schat aan ervaring en liefde…kortom: Opa’s en Oma’s zijn goud waard! Littles List selecteerde de beste kinderboeken (voor kinderen van 2 tot 8 jaar) speciaal over Opa’s. Leuk voor jong en oud!

Lees ook de leukste boeken over oma’s


 

N°1

Opa bouwt een monstertruck

Van Steve Goetz en Eda Kaban

Zing mee met het stoere prentenboek ‘Opa bouwt een monstertruck’, op de melodie van het wereldberoemde ‘Old MacDonald had a farm‘. “Opa heeft een boerderij, HIE-JA-HIE-JA-HO! Met op zijn erf een… KIEPWAGEN! HIE-JA-HIE-JA-HO!

Opa heeft een boerderij, maar behalve kippen, varkens en een enkele koe heeft opa vooral grote machines. Op zijn erf staan bijvoorbeeld een graafmachine, een bulldozer en een kiepwagen. Samen met oma bouwt hij namelijk een racebaan voor zijn, monstertruck! Vrolijk prentenboek met heel vermakelijke illustraties in aardetinten, waarop veel komische situaties te zien zijn. Vanaf ca. 4 jaar.

N°2

De beste geweldigste meest fantastische opa’s ter wereld

Van Jan Paul Schutten

Een geweldig leuk prentenboek voor alle kinderen en hun opa’s (en oma’s!). Dirk heeft drie opa’s, Balderik, Roderik en Diederik. Dirk heeft natuurlijk ook drie oma’s maar die werden zo gek van de opa’s dat ze aan de overkant van de straat zijn gaan wonen. Dirk logeert bij zijn opa’s, maar hij moet wel gewoon naar school. Zijn opa’s hebben daarom eigenhandig een fiets voor hem in elkaar gezet. En terwijl Dirk bedenkt hoe hij op die krakkemikkige fiets naar school moet, scheppen de opa’s op over de ontberingen die zíj in hun tijd moesten ondergaan op weg naar school. De hilarische illustraties zijn van Kees de Boer. Vanaf 4 jaar.

N°3

Opilopi

Van Clinty Thuijls

Een bundel met 22 korte verhalen over opa Pie en zijn kleinzoon Sjef. Elk weekend gaat Sjef logeren bij zijn opa Pie. Ze vervelen zich geen moment! Ze snoeien de planten, plukken bramen en gaan een stuk fietsen. Of ze maken jam, repareren dingen in huis en timmeren vogelhuisjes. Ze praten ook graag over poep, wormen en snot (van opa mag altijd net een beetje meer dan van mama). Samen halen ze geintjes uit en lachen ze iets te hard om elkaars moppen. ‘Kinderen laten lachen is een moeilijk vak. Maar Clinty krijgt het met dit boek voor elkaar. Daar ben ik best jaloers op .’ aldus Jochem Myjer. Het boek geeft een mooi en humoristisch beeld van deze tijd, waarbij opa en Sjef beiden ‘anders’ mogen zijn. Een heerlijk voorleesboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

N°4

M’n opa

Annie M.G. Schmidt, met tekeningen van Noelle smit

Zing mee: M’n opa, m’n opa, m’n opa,

in heel Europa was er niemand zoals hij…

Annie M.G. Schmidt bezingt de aardigste opa van heel Europa, en Noëlle Smit maakt er tekeningen bij waar het levensplezier van af spat. Samen naar het strand, sleetje rijden of leeuwentemmer spelen, opa maakt overal een feest van!

Een échte klassieker. Vanaf 5 jaar.

N°5

Het eiland van opa

Van Benji Davies

Het eiland van opa is een prachtig en troostrijk boek dat laat zien dat de mensen van wie we houden altijd bij ons in de buurt blijven ook al zijn ze ver, ver weg.

Sem is dol op opa en opa is dol op Sem. Op een dag is opa op zolder, en achter een laken komt een grote stalen deur tevoorschijn. Sem mag draaien aan de zware deur…en opeens staan ze op het dek van een enorm schip op een oceaan van daken. Bij een prachtig eiland gaan ze aan land, maken een slaapplek in een oude hut, schilderen samen en zwemmen. Als het tijd is om naar huis te gaan, wil opa graag blijven. Na een allerlaatste knuffel reist Sem alleen naar huis. Bijzonder treffend prentenboek dat de dood op een bijzonder zachte manier benadert. Bekroond met de World Illustration Award 2015. Vanaf ca. 4 jaar.

N°6

Opa Jan wint een olifant

Van Marius van Dokkum

Opa Jan is een gezellige rommelopa. Samen met al zijn dieren doet hij mee aan een tekenwedstrijd en wint… een klein olifantje: Ollie. Maar Ollie wordt groter en groter, en hij past niet meer in huis bij Opa Jan.

Een volwassene raakt bijna niet uitgekeken; de gedetailleerde aquarellen zijn met veel humor geschilderd. Een verrassend prentenboek over een heel oude opa die een bijzonder leven leidt. Om voor te lezen vanaf ca. 4 jaar. Ook oudere kinderen zullen dit prentenboek lang leuk blijven vinden, omdat het geestig en niet kinderachtig is. Ook de andere titels van Opa Jan van Van Marius van Dokkum (zowel bedenker, illustrator als tekstschrijver) zijn een aanrader om te lezen; niet voor niets is spajannen het nieuwste werkwoord! (Voorlezen uit een Opa Jan boek…)

N°7

Mijn Opa is een boom

Kim Crabeels

Een ontroerend voorlees-prentenboek over oud worden. Een jongetje (ik-figuur) kijkt erg tegen zijn opa op, want die is groot en sterk, net als een eik van honderd jaar. ‘Je duwt hem niet zomaar omver. Ik heb het geprobeerd. Mijn Opa moest lachen en tilde me van de grond alsof ik een veertje was. Ik gilde: ‘Wiiiiiiii!’, en: ‘Wat voor vogel ben ik, Opa?’ ‘Mijn kleine, gekke mus’, zei hij. Maar opa wordt stiller, trekt zich terug in zijn eigen wereld en heeft nog amper contact met zijn kleinzoon. Een vertederend, warm verhaal over de relatie tussen een kleine jongen en zijn opa, die steeds verder achteruit gaat en uiteindelijk helemaal in zichzelf is gekeerd. De illustraties van Ingrid Godon, gemaakt in vrij grove lijnen en warme pasteltinten, geven de sfeer van het verhaal mooi weer. Winnaar Zilveren Palet 2016. Vanaf ca. 5 jaar.

N°8

Zelfleesboek Keteltje Op pad met Prins Opa

Van Jeska Verstegen

Keteltje gaat bij Doffie spelen. Maar de koets mist een wiel.

En de auto start niet. Dan ziet Prins Opa een bus staan.

Hij is leeg…Gelukkig kan Prins Opa ook sturen.

Ze lenen de bus en gaan op avontuur!

Dit verhaal is is bedoeld om zelf te lezen op AVI-E4 niveau, (ca. 7,5 jaar) maar is ook fantastisch om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar, net als de eerdere verhalen over Keteltje.

N°9

De wraak van Knor

Tosca Menten

Achterkleindochter Bette Babs Buitelaar (de 9-jarige hoofdpersoon) krijgt bezoek van opa Tuitjes. Hij komt zes weken logeren om mee te doen aan de Worstwedstrijd van de Eeuw. Als Bette Babs jarig is, krijgt ze van opa een huisdier: een big. Waakzaamheid is geboden, want als slager Smak verneemt dat ze een scharrelvarken bezitten, loopt Knor gevaar. Of juist niet? Dit boek gaat over kampioensworstjes maar ook over een vergeten opa, een gemene slager, het lieve varkentje Knor en de Worstwedstrijd van de Eeuw. Als je niet van worst houdt, kun je het beter niet lezen. En als je wel van worst houdt, eigenlijk ook niet… Of juist wel? ‘Geef hier dat vlees! Hier, zeg ik je!’ ‘Dat is geen vlees! Dat is Knor!’ schreeuwde Bette Babs. (voorlees)verhaal met veel humor. Genieten vanaf ca. 8 jaar

N°10

Mikis de ezeljongen

Van Bibi Dumon Tak

Een klein verhaal voor jonge lezers dat zich afspeelt op het Griekse eiland Corfu. Op een dag heeft opa een grote verrassing voor Mikis. In de schuur staat een ezel! En Mikis mag een naam voor haar verzinnen. Hij noemt haar Tsaki.

Tsaki is de mooiste ezel van het hele eiland. Haar vacht is lekker zacht en aan haar lange oren lijkt geen einde te komen. Opa heeft haar gekocht voor het zware sjouwwerk. Lekker handig, vindt hij, een tractor op poten. Maar al dat hout op haar rug is veel te zwaar voor Tsaki, en dus gaan Mikis en zijn vriendinnetje Elena haar helpen. En dat loopt heel anders af dan ze hadden gedacht… Winnaar van de Batcheler award in de VS voor het best vertaalde kinderboek. Vanaf 8 jaar.

Nog een állerlaatste bonustip:

Lappa 2 Dag lieve opa

Van Mirjam Visker

Opa’s en oma’s zijn toch mensjes van de dag. Hoe vertel je je kind wat er allemaal gebeurt als iemand begraven wordt? De kist uitzoeken, opbaren, afscheid nemen… Aan de hand van begrijpelijke tekst en heldere illustraties leven we mee met Lappa, als zijn opa overlijdt en begraven wordt. Het verhaal en de illustraties kunnen gebruikt worden om met je kind over het overlijden en de gebeurtenissen rondom de begrafenis van de eigen grootouder te praten. Voor kinderen die zelf kunnen lezen en schrijven is er ruimte in het boekje om iets met het verdriet om het overlijden van hun eigen opa te doen; het is mogelijk om over opa te schrijven, een mooie tekening voor hem te maken of een foto van opa in te plakken. Dag lieve opa kan daardoor een blijvende herinnering aan de eigen opa zijn. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Pin It on Pinterest

Share This