Tijdens de Kinderboekenweek 2016 (van 5 t/m 16 oktober) staan Opa’s en Oma’s centraal onder het mom ‘Voor altijd jong’. Bij Opa’s en Oma’s is er alle ruimte om te spelen, te ontdekken, te fantaseren en creatief te zijn, en ze hebben een schat aan ervaring en liefde…kortom: Opa’s en Oma’s zijn goud waard! Littles List selecteerde de beste kinderboeken (voor kinderen van 2 tot 8 jaar) speciaal over Opa’s en Oma’s. Leuk voor jong en oud!

Lees ook de hitlijst van beste boeken over Oma en de leukste boeken over Opa.


 

N°1

Opa en oma pluis XL editie

Van Dick Bruna

Opa en oma Pluis is al jarenlang een van de meest populaire titels uit de serie prentenboeken over Nijntje. Nu speciaal voor de Kinderboekenweek een eenmalige uitgave van deze titel op groot formaat tegen een vriendelijk prijsje: zo wordt (voor)lezen uit deze klassieker nog leuker! De versjes en de tekeningen over de liefdevolle grootouder-kleinkind-relatie zullen peuters en kleuters zeker aanspreken. Vanaf ca. 2 jaar.

€7,95 koop mij via bol.com

Tip: de boekjes bestaan ook in dialect! (bijvoorbeeld ‘Opa en oma Pluus’ in het Twents of Gronings.)

N°2

Bij oma en opa

Van Guido van Genechten

Een heel lief prentenboek.
Vandaag mag Jan gaan logeren bij oma en opa. Dat is ontzettend leuk! Opa kan best wat hulp gebruiken in de tuin en oma bakt een lekkere kersentaart. Een warme ode aan alle lieve oma’s en opa’s. Vanaf ca. 2 jaar.

N°3

Het enige echte voorleesboek voor opa’s en oma’s

Van Marianne Busser en Ron Schröder

Een echte aanrader! Deze vrolijke bundel staat boordevol nieuwe avonturen van het mannenkoor, Kobus en Kwak, varken, beer en olifant, en allerlei andere bekende figuurtjes uit de grote voorleesboeken van deze auteurs. Opa’s en oma’s zullen volop genieten van deze bundel, want zij spelen een belangrijke rol. Zo beleeft opa Brom weer van alles in de kleuterklas en maakt de lezer kennis met de wel heel excentrieke oma Wortelbloem. Het staat vol met kleurrijke en grappige illustraties van Dagmar Stam, hun huisillustrator, die op uiterst ludieke wijze een extra dimensie aan de inhoud van de 35 verzen en de 23 verhalen toevoegt. Vanaf ca. 4 jaar.

N°4

Kolletje en Dirk Opa en oma voor altijd jong

Van Pieter Feller

Nieuwe Kolletje-verhalen voor de Kinderboekenweek 2016: over opa’s en oma’s. In dit boek beleven Kolletje en haar vriendje Dirk avonturen met Kolletjes grootouders. Kolletje heeft twee oma’s en twee opa’s. Zo heeft ze opa Snor en oma Orselia. En dan zijn er ook nog opa Kees en oma Katharina. En ze vindt ze allemaal even lief! Gelukkig heeft Kolletje altijd haar toversokken bij zich, want ook opa’s en oma’s kunnen soms een beetje magie gebruiken… ‘Voor jong en oud – iedereen zal Kolletje binnen de kortste keren in hun hart sluiten.’ Kolletje weet er dankzij haar speelse nieuwsgierigheid altijd wel een leuk avontuur van te maken! Vanaf ca. 4 jaar.

N°5

Vos en Haas O ma! O pa!

Van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing

Een nieuw, grappig en ontroerend avontuur van Vos en Haas.

Uil heeft een opa en een oma. En nog een opa en een oma. ‘Jij bent hun kleinkind’, zegt Haas. Daar is Uil het niet mee eens. Hij is niet klein! En hij is ook geen kind meer. Toch heeft Haas gelijk. Echt waar! Voorlezen vanaf 4 en zelf lezen vanaf 6 jaar Avi M3 tot E3

N°6

Aan de kant, ik ben je oma niet!

Van Bette Westera

Heb jij er wel eens bij stilgestaan dat je opa en oma ook jong zijn geweest? Het grappige gedichtenboek Aan de kant, ik ben je oma niet! vertelt over de bewoners van een verzorgingstehuis, die al een heel leven achter de rug hebben waar jij geen weet van hebt. Bette Westera portretteert elk van de 12 bewoners in twee verzen: één over hoe hij of zij vroeger was, en één over nu. Duidelijk wordt dat ze allemaal zo hun eigenaardigheden hebben, want een vos verliest misschien wel zijn haren, maar niet zijn streken. Zo slaapt meneer Van Dam, die vroeger dakloos was, niet in zijn bed maar tussen de violen. En mevrouw De Vries haalt gevaarlijke capriolen uit op de ladder omdat ze vroeger acrobate was. Een feest voor het oog met de illustraties van Sylvia Weve, en een terechte Winnaar van De Gouden Penseel 2013. Geschikt vanaf 6 jaar.

N°7

Sjakie en de chocoladefabriek

Luxe editie van Roald Dahl

Willie Wonka: de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit. Hij heeft om vijf willekeurige repen een gouden wikkel gedaan, en de gelukkige vinders mogen de fabriek bezichtigen. De familie Stevens is zo arm dat ze echt honger lijden. Met zes grote mensen ( meneer en mevrouw Stevens, opa Jakob en opoe Jakoba, grootvader Willem en grootmoeder Willemina) en de kleine Sjakie wonen ze in een piepklein huisje. Als Sjakie de laatste gouden wikkel vindt, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek. Samen met opa Jacob beleeft Sjakie de heerlijkste dag van zijn leven. Vanaf ca. 7 jaar. De klassieker Sjakie en de chocoladefabriek is een bestseller, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake.

N°8

De regels van drie

Van Marjolijn Hof

Twan en zijn tweelingzus Linde reizen met hun moeder en oma naar IJsland. Ze gaan naar hun overgrootvader, opi Kas, die daar helemaal alleen woont. Opi Kas kan niet goed meer voor zichzelf zorgen en hij moet mee terug naar Nederland. Maar opi Kas denkt hier heel anders over: hij heeft een ontsnappingsplan bedacht en vraagt of Twan hem wil helpen. Gelukkig heeft Twan een survivalhandboek meegenomen, maar hij twijfelt. Wat moet hij doen? Ooi Kas helpen of het geheime plan verraden? Doordat de kinderen hun opi steeds beter gaan begrijpen, leren ze ook na te denken over de eindigheid van het leven. De onderhuidse en zeer voelbare humor mengt vlekkenloos met de tragiek van het moment. Een boek waar je, ondanks het serieuze thema, heel blij van wordt. Winnaar van “De Woutertje Pieterse Prijs” 2014 voor het beste Nederlandse kinderboek. Vanaf 9 jaar.

N°9

Het oma en opa ABC

Van Sophie Tijhuis

Het perfecte cadeau voor grootouders en kleinkinderen! Een uitnodigend invulboek met boeiende vragen en leuke opdrachten.

Wat is het avontuurlijkste dat je ooit hebt gedaan? Hoe wil je herinnerd worden? En: knuffel iemand die je dierbaar is langer dan drie seconden. Schrijf je levensverhaal en deel herinneringen, avonturen en dromen van A tot Z. Een uniek cadeauboek om te koesteren, voor nu en later.

N°10

Handboek voor opa’s en oma’s

Van Gerard Janssen

Wat is de rol van grootouders in een wereld van computers, telefoons en sociale media? En hoe zat het ook alweer met de zorg voor een kleine baby? In dit boek vind je alles wat een opa of oma moet weten. Het boek is een luchtig samenspel van achtergrondinformatie over de functie van opa’s en oma’s binnen diverse culturen en bij enkele diersoorten. Hoe om te gaan met je schoondochter, oude kinderspelletjes en nieuwerwetse taal, het verschil tussen het oude en jonge geheugen, aandacht voor de nieuwe media, babypoep en nog veel meer. Het is een boek met een knipoog naar het ouderdom, en enkele leuke en praktische weetjes voor de grootouder.

Pin It on Pinterest

Share This