Tijdens de Kinderboekenweek 2016 (van 5 t/m 16 oktober) staan Opa’s en Oma’s centraal onder het mom ‘Voor altijd jong’. Bij Opa’s en Oma’s is er alle ruimte om te spelen, te ontdekken, te fantaseren en creatief te zijn, en ze hebben een schat aan ervaring en liefde…kortom: Opa’s en Oma’s zijn goud waard! Littles List selecteerde de beste kinderboeken (voor kinderen van 2 tot 8 jaar) speciaal over Oma’s. Leuk voor jong en oud!


 

N°1

Mijn oma is een ooievaar

Van Alice Hoogstad

Groot hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken, waarin op zeer humoristische wijze wordt uitgelegd dat familieleden allerlei kenmerken van elkaar kunnen erven. ‘Mijn oma is een ooievaar, mijn opa is een krokodil, mijn vader is een krokovaar’ en dat is nog maar het begin… KERNTITEL in de Kinderboekenweek! Ontmoet een bonte familie van dieren. Tante, oom, vader, moeder, broer en zus, en de hoofdpersoon zelf natuurlijk, hebben allerlei vrolijke, kleurige eigenschappen, hobby’s, karaktertrekken en uiterlijke kenmerken van de vier opa’s en oma’s – en van elkaar. Leuk kijk- en zoekboek om heel vaak open te slaan en te ontdekken welke eigenschappen van een bepaald dierfiguur van welk familielid afkomstig zijn. Vanaf ca. 3 jaar.

N°2

Boer Boris gaat naar oma

Van Ted van Lieshout en Philip Hopman

Boer Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend een hele hoop appels, peren en pruimen geplukt. Lekker hoor, maar wat moeten ze met zoveel fruit? ‘We gaan ermee naar Oma in Den Haag. Die bakt van appels taarten, en van peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap’, zegt Boris Boer. En dus gaan ze op pad, met de trein naar Den Haag. Maar als je een lief omaatje verwacht, heb je het goed mis…

De twee- tot vierregelige tekst staat onder aan de bladzijden en is op rijm. Heerlijk prentenboek om vaak voor te lezen en nog veel vaker te bekijken. Vanaf ca. 3 jaar.

N°3

De grote oma talentenshow

Van Anne Sawan

Volgende week wordt op school een grote talentenshow voor grootouders gehouden. Sommige oma’s kunnen goed koken, er is een opa die prachtig kan schilderen en anderen kunnen geweldig dansen. Jeremy’s oma kan eigenlijk niets van dat alles. Sterker nog: bij haar gaat er altijd van alles mis! Als Jeremy ’s middags met haar naar buiten gaat om een potje basketbal te spelen, beseft hij ineens dat er wél iets is wat zijn oma heel goed kan. Een vrolijk verhaal over grootouders, talenten en basketbal. Winnaar van de internationale kinderverhalenwedstrijd van Inclusive Works, Kazdu en Clavis Uitgeverij. Vanaf 4 jaar.

N°4

Oma, mag ik mijn pop terug?

Van Mark Haayema

Fien (6 jaar, ik-figuur) gaat elke zondag met haar pop naar oma. Ze doen spelletjes en eten koekjes die veel zachter zijn dan bij haar thuis. Oma vergeet veel. Ze vergeet zóveel dat ze op een dag moet verhuizen naar een speciaal huis voor vergeetachtige opa’s en oma’s. Pop mag bij haar logeren, maar wanneer oma niet meer weet waar ze Pop heeft gelaten, moet Fien in actie komen.

Er ook aandacht voor het verdriet van oma als ze iets niet meer weet Het proces van beginnende dementie naar de volgende stadia is voor kinderen goed verpakt in dit vrolijke verhaal. Een aanrader bij het uitleggen van dementie aan kinderen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

N°5

Mare en de dingen

Van Tine Mortier

Mare is een kleine ongeduldige dondersteen. Alles wat ze bedenkt, moet meteen gebeuren. Haar oma is net als zij en de twee begrijpen elkaar volkomen. Op een dag wordt oma ziek en verliest ze haar woorden. De volwassenen zoeken naar manieren om met oma te praten, maar Mare begrijpt oma nog steeds als geen ander. Een bijzonder verhaal over hoe sterk de band tussen een oma en een kleinkind kan zijn. Groot formaat prentenboek dat zowel tekstueel als qua illustraties een echt pareltje is. Vanaf ca. 6 jaar

N°6

Jubelientje en de hoed van oma Blootje

Van Hans Hagen

Oma wordt 66, en om haar verjaardag te vieren neemt oma Jubelientje en Dirk-Jan mee naar zes Nederlandse musea. Zes partijtjes! Ze leren er heel wat over schilderijen, treinen en dino’s. Bij alle dingen die ze ziet weet Jubelientje iets te verzinnen, want in haar hoofd kan alles. Ze begint samen met Dirk-Jan een eigen Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum. Ze verzamelen de gekste hoofddeksels en ondertussen ontdekken ze waar de onmisbare blauwe hoed van Jubelientje vandaan komt. Bij het eenvoudig verwoorde verhaal wordt tekst afgewisseld met briefjes, kattebelletjes, woordspelletjes en tal van levendige kleurenillustraties. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar, voorlezen kan vanaf ca. 5 jaar.

N°7

Hier waakt oma

Van Stefan Boonen

Oma is een beetje gek en dat is geweldig! Op vrijdag haalt ze haar kleinkinderen op met haar rammelbus. Het huis van oma is erg oud; vroeger woonde er een reus. ’s Avonds vertelt oma een eng verhaal en op zaterdag gaan ze na het ontbijt van brood met muizenkeutels op ontdekkingstocht door het bos. Ze maken een kampvuur en slapen buiten. Samen met oma doen de kleinkinderen alles wat niet mag! Een knotsgek lekker vies verhaal over een avontuurlijk superweekend met een geweldige oma. Hilarische illustraties van stripauteur Melvin. Het boek staat op de Tiplijst Kinderjury 2015. Vanaf ca. 7 jaar.

Extra tip Met opa in het donker Ook van Stefan Boonen.

 

N°8

Zelf leesboek Rapp en Rob – Oma gevangen

Van Marcel van Driel

Yes! een echt B.O.J. (Boeken over Jongens) boek… Met een echt jongenspanel! Uit onderzoek blijkt dat jongens minder lezen dan meisjes. Houden jongens dan niet van lezen? Jawel, maar ze houden ook van andere dingen: sporten, samen en buiten spelen. Dit boek is volgens de jongens de moeite waard! De moeder van Rapp en Rob vindt stoere dingen uit, zoals een straler die een tekening echt maakt! Rapp en zijn robotbroer Rob hebben de stralen hard nodig, want Spiegelmama heeft oma gevangen genomen… De broers tekenen een vliegtuig en een onderzeeboot, een Monster, valschermen en heel veel patat; alles om hun oma te redden. Zal het ze lukken? AVI M4 niveau, zelf lezen vanaf 7 jaar.

N°9

Oma boef

Van David Walliams

Ben is elf en hij vindt het niet leuk dat zijn ouders hem elke vrijdag naar zijn oma brengen. De oude dame heeft wit haar en een kunstgebit, ze stopt haar gebruikte zakdoek in haar mouw, ruikt heel erg naar koolsoep en laat voortdurend windjes. Ook wil ze altijd scrabble spelen en ze stuurt hem veel te vroeg naar bed … Maar op een dag ontdekt Ben dat ze, net als heel veel volwassenen, een geheim heeft. Zijn oma is een internationaal gezochte juwelendief! Luchtig verteld met veel humor en grappige illustraties; een boek met een lach en een traan, met een stijl die aanleunt tegen de Britse successchrijver Roald Dahl. Vanaf ca. 8 jaar.

€15,95 koop mij via bol.com

Oh, en nog een fijne boekentip voor Opa en iets oudere kindjes (vanaf 10 jaar): Opa vlucht 

N°10

De oma van de oma van mijn oma

Marc ter Horst

Een echt geschiedenisboek voor kinderen! Hoe leefde jouw oma? En je oma’s oma? En haar oma? Jouw oma doet boodschappen bij de supermarkt; de oma van jouw oma ging naar de kruidenier en de oma van de oma van jouw oma kocht alles op de markt: een vrolijk kinderboek dat je via tientallen opa’s en oma’s meeneemt naar vroeger. Van theekransje tot Facebook, van paard tot elektrische fiets. Voor nieuwsgierige kinderen! Ook erg leuk voor volwassenen en een aanrader om samen met (klein)kinderen te lezen- en daarna vertellen over je eigen geschiedenis, natuurlijk! De grappige tekeningen zijn van Eliane Gerrits. Geschikt voor 12 jaar en jonger.

Nog een állerlaatste bonustip:

Vertel eens – Oma, vertel eens

Van Elma van Vliet

Geef dit boek cadeau aan je oma, en krijg het met waardevolle verhalen weer terug!

Jouw eigen boek van jouw eigen oma! Je geeft aan dat je alles wil weten van het levensverhaal, de herinneringen, dromen en wensen van je oma. Door de boeiende, leuke en onverwachte vragen in het boek in te vullen ontstaat er een uniek en persoonlijk verhaal. Nadat oma het boek heeft ingevuld geeft ze het weer terug aan jou. Zo is er altijd een blijvende herinnering! Het Give and get back book bestaat natuurlijk ook in een versie voor OPA en OPA EN OMA.

€20 koop mij via bol.com

Pin It on Pinterest

Share This