Kinderboeken zijn in alle opzichten goed voor kinderen, met name voor de taalontwikkeling. Om niet te spreken van het persoonlijke contact, de wereldwijsheid die ze eruithalen, en ga zo maar door. Maar wil je er echt álles uithalen, dan zijn deze boeken helemaal het summum!

N°1

Van oerknal tot robot

Van Marc ter Horst

Eén vraag staat centraal: hoe zijn bepaalde dingen eigenlijk ontstaan of begonnen? ‘Van oerknal tot robot’ legt uit hoe het heelal is ontstaan, het leven, de mens, wetenschap, taal, kleding, internet, en heel veel meer. In totaal staan er 38 ‘beginnen’ in het boek, waaronder ook het begin van… jou! De grappige illustraties in kleur zijn van Eliane Gerrits, bekend van haar werk voor de NRC. Vanaf 5 jaar en ouder.

N°2

In Volle Vaart!

Van Crushiform

Nummer 1 in ons lijstje van Kennis kinderboeken, een boek over snelheid! Want wat is snelheid eigenlijk? Nou, dat is de relatie tussen afstand en tijd. Gemeten in het aantal kilometer dat iets of iemand kan afleggen in een uur. Wist jij dat een alligator en een onderzeeboot even snel zijn? Dit mooi geïllustreerde boek laat je nadenken over het fenomeen snelheid. Achterin het boek lees je interessante feiten over verschillende dieren, vervoersmiddelen en objecten, die allemaal op hun eigen manier iets bijzonders met snelheid van doen hebben. Marie-laure Cruschi, de maakster van dit boek, werkt als vormgeefster voor grote Franse merken als Dior, Hermès, Dom Perignon etc. Het boek is een terechte winaar van de Vlag & Wimpel (Penseel- en Paletjury 2015). Vanaf 6 jaar en ouder.

N°3

Het raadsel van alles wat leeft

Van Jan Paul Schutten

Kennis over het wonder van het leven en de evolutie. Het evolutieverhaal wordt op een geestige, feitelijke, technische en anekdotische wijze gepresenteerd. Wat is ‘leven’ precies, hoe is het ontstaan, hoe planten levende dingen zich voort en waarom gaat alles wat leeft ooit dood? Wat heeft Jos Grootjes uit Driel gemeen met een haai? Dat zijn slechts enkele van de grote vragen waar Schutten een helder antwoord op geeft. De prachtige illustraties zijn van Floor Rieder.  Een boek dat terecht in de prijzen is gevallen: o.a. winnaar Gouden Griffel 2014, bekroond met het Gouden Penseel 2014 en winnaar van de Gouden Tulp 2014. Vanaf 7 jaar en ouder.

N°4

Hond weet alles en Wolf niets

Van Sylvia Vanden Heede

Een dik kinderboek voor leergierige kinderen, met weetjes over allerlei onderwerpen. Het verhaal: Wolf heeft een boek. Het is een dik boek van de bieb. Daar kijkt hij in. ‘Lees jij, Wolf?’ vraagt Hond. ‘Ik dacht dat jij dat niet kon!’ Wolf lacht. Hij pocht: ‘Wacht maar, Hond. Wacht maar tot ik dit boek uit heb. Dan weet ik meer dan jij!’ Zou dat waar zijn? Verhalen van Wolf en Hond, aangevuld met weetjes over mummies en skeletten robots, ridders en piraten dino’s en draken raketten en de maan. Winnaar van de Vlag & Wimpel (Griffeljury) 2015. Vanaf 6 jaar en ouder.

N°5

Handboek voor wildplukkertjes

Van Erica Bakker

Wist je dat je van rozenbottels jeukpoeder kunt maken? En van zeesla vissenvoer? Al eens zelf chocopasta gemaakt? Madeliefjes en paardenbloemen zijn heerlijk in de sla en brandnetels gaan natuurlijk in de heksensoep! En must have onder de kinderboeken. Erica Bakker en Ellen van den Broek ondernamen met hun kinderen veel buitenactiviteiten. De herinneringen daaraan vormden de aanleiding voor dit boek waarin ze de kennis van al die jaren verzameld hebben. Ze vertellen waar je welke gangbare eetbare bloemen, planten en vruchten kunt vinden en wat je ermee kunt doen. Met mooie tekeningen, bijzondere activiteiten en eenvoudige, verrassende recepten.

N°6

Andre het astronautje

Van André Kuipers

Astronaut André Kuipers is de enige Nederlander die maar liefst twee keer in de ruimte is geweest. Tijdens zijn tweede ruimtereis schreef hij het avontuur ‘André het astronautje’ voor zijn kinderen en het is nu een bestseller onder de kinderboeken. Het is het eerste boek ter wereld dat in de ruimte geschreven is (hij schreef het samen met zijn vrouw Helen Conijn). Dit prachtige prentenboek, met illustraties van Natascha Stenvert, is inmiddels tienduizenden keren verkocht. Vanaf 3 jaar en ouder.

N°7

Natuur

Van Alain Grée

Welke dieren leven er op een boerderij en welke gewassen verbouwt een boer? Wie en wat leeft er allemaal in het bos? Hoe is het leven aan zee? Dit alles is te zien en te lezen in deze praktisch vierkante uitgave van Alain Grée. Het werk van de Franse illustrator Grée behoort tot ons cultureel erfgoed. In de jaren 60 en 70 werd ons taalgebied overspoeld met door hem geïllustreerde bord- en kaartspellen. Hele veel Nederlandse en Vlaamse kindertjes zijn voorgelezen uit zijn werken. Vanaf 3 jaar en ouder.

N°8

Keepvogel de uitvinding

Wouter van Reek

Keepvogel gaat een geweldige uitvinding doen. En Tungsten (= de hond) ook. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je moet gewoon iets bedenken waar nog nooit eerder iemand aan heeft gedacht… Keepvogel trad eerder al op in animatiefilms van Villa Achterwerk bij de VPRO en in diverse prentenboeken. Het boek is bekroond met een Zilveren Penseel en is een van de Kerntitels van de Kinderboekenweek 2015. Vanaf 4 jaar en ouder.

N°9

Mijn kleine bos

Van Kathrin Wiehle

Vos, Eekhoorn en Das wonen in het bos en vertellen over de wereld om hen heen: over de bomen met verschillende blaadjes, over wat er aan eetbaars in het bos te vinden is en over de andere bosbewoners. Dit ecologisch geproduceerde kartonboekje is gemaakt van hergebruikt papier en gedrukt met milieuvriendelijke inkt. De gestileerde afbeeldingen zijn uitgevoerd in aardetinten; ze zijn eenvoudig en goed herkenbaar. De tekst bestaat uit korte zinnen en beschrijvingen van wat in de illustraties te zien is. Er valt al heel wat te zien en te ontdekken, zonder dat de kleine kijker overspoeld wordt met informatie. Vanaf 2 jaar en ouder.

N°10

Extra Opmerkelijke uitvindingen

van Marit Tornqvist

Een prachtig klein boekje, dat één grote uitnodiging is om zelf ‘uit te gaan vinden’ – in woord of beeld. Het is een uitgave van de bekende ‘uitvinder van liefdevolle woordinbeeldcadeautjes’. Een handenthuistrui, een dikkebuikdrager, kusklimop, een papaparaplu en een weesgegroethoed, zijn enkele voorbeelden van ‘opmerkelijke zesendertig uitvindingen” op rij, allen in een met goud beklede lijst, liefdevol getekend met kleine potloodlijntjes en hier en daar ingekleurd met grijstinten. Onderaan in de lijst, in handgeschreven lettertype, de naam van de uitvinding. Een cadeautje als boek, fijn dat dit is uitgevonden. Vanaf 6 jaar en ouder.

Pin It on Pinterest

Share This