De binnenpret kan beginnen met de donkere dagen voor Kerst. Niets fijner dan in deze tijd samen met je kind een rustmoment te pakken en lekker te lezen. We hebben dit jaar opnieuw een top 10 samengesteld met de fijnste en mooiste Kerstboeken voor Kinderen. Ook leuk als cadeau voor onder de kerstboom!


 

N°1

KERSTMIS

Van Dick Bruna

De meeste zullen dit bekende boekje nog wel herkennen. Het geeft een prachtige beschrijving van het kerstverhaal, op eenvoudige wijze verteld. In zijn bekende tekenstijl (zoals de serie Nijntje) heeft Dick Bruna ook het kerstverhaal uitgebeeld. Er wordt niet uitgelegd waarom het kindje in een kribbe ligt en in een stal wordt geboren. Ook de episode met Herodes en de kindermoord in Bethlehem wordt niet vermeld. De betekenis van Jezus wordt omschreven als volgt: hij is gekomen om alle mensen gelukkig te maken. Prentenboek in rechthoekig formaat met gestileerde tekeningen in veelal primaire kleuren. Zij staan steeds op de rechterpagina terwijl de redelijk uitvoerige tekst op de linkerpagina staat.

N°2

Volg die Ster

Van Rick Dros

‘Volg die Ster’ vertelt het bekende kerstverhaal over de geboorte van Jezus. Maar dan anders. Koning Mopperkont kan het niet uitstaan dat hij niet precies weet hoeveel volk hij heeft. Hij besluit om alle inwoners van het land te tellen. Maria en Jozef, die net bezig zijn met het inrichten van de kinderkamer, moeten naar Bethlehem voor de volkstelling.Als ze daar geen hotel kunnen vinden, besluiten ze te overnachten in een schuurtje. 

Dit kerstverhaal in een nieuw jasje is geschreven door Rick Dros, theatermaker en cartoonist, die met zijn herkenbare tekenstijl ook verantwoordelijk is voor de illustraties. Voor de muziek tekende Sander Geboers, (componist van o.a. de liedjes van Claudia de Breij) en Meike Veenhoven, allebei al jaren werkzaam als makers van muziek voor kindermusicals. Het verhaal wordt op cd verteld door Dave Luza, cabaretier en theatermaker.

 

N°3

KERSTMIS IN DE STAL

van Astrid Lindgren

Een prachtig, sfeervol kerstboek, net even anders dan het klassieke verhaal. Astrid Lindgren vertelt over de man en de vrouw die samen door de sneeuw lopen en moe en hongerig zijn. Daar begrijpen de dieren dat ze goed voor hen moeten zorgen. Ze geven melk en warmte, en als het kindje geboren wordt mag het slapen in de kribbe. Het gebeurde in de kerstnacht, heel lang geleden… Met schitterende platen van Lars Klinting. Lieflijke illustraties met aandacht voor detail gemaakt, die mooi bij de sfeer van het verhaal passen. Dit verhaal van Lindgren is reeds eerder verschenen met illustraties van Harald Wiberg (1961). Vanaf ongeveer 4 jaar.

€14,95 koop mij via bol.com

Extra tip sprookjes onder de kersenboom van Astrid Lindgren:

€19,99 koop mij via bol.com

N°4

Hoe de Gniep de kerst stal

van Dr. Seuss

Ergens in een sneeuwvlok ligt het magische land van de Hunnen, een piepklein volkje dat houdt van Kerstmis en van feestvieren. Maar boven op de berg leeft de Gniep, een oude knorrepot die de kerst haat. Niemand weet waarom. Waarschijnlijk is zijn hart gewoon twee maten te klein. Op kerstavond besluit hij, vermomd als de Kerstman, naar het Hunnendorp af te zakken om de cadeautjes en kerstversieringen van de Hunnen te stelen. Dan kunnen ze geen Kerstmis vieren, daar is de Gniep zeker van. Maar dan heeft hij de Hunnen toch onderschat. De tekst is op rijm, voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

N°5

De Ezel van Os

Van Mark Boode

Boos op haar vader belandt Alisia in de wereld achter het kerstgebeuren, vergezeld van haar nieuwe vrienden Koning Ezel van Os, Blikopener en schaap Bebe. Een prentenboek met een mix van aquarel, schets en lijntekening, waarin geloofwaardig het kerstverhaal naadloos is verweven met fantasie, droom en werkelijkheid. In de wereld achter Kerstmis gaat dit jaar alles verkeerd. De herders zijn de weg kwijt, de engel is te laat en Maria wil een normaal kind. Alisia ontmoet Koning Ezel van Os en reist naar de Chriz om alle problemen op te lossen. Maar ook de Chriz heeft dit jaar een beetje hulp nodig. De Ezel van Os is een kerstsprookje voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Het avontuur van Alisia geeft het traditionele kerstverhaal opnieuw betekenis. Of je het gelooft of niet.

N°6

Kerstmis

Van Nicole de Cock

Een grote dennenboom staat in het bos. De eerste sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden en boven een dorpje straalt een heldere ster. In dit verstilde en sfeervolle kerstverhaal bezoeken bosdieren een winters dorpje in kerstsfeer om versieringen te zoeken voor hun dennenboom in het bos. Alles komt voorbij: van de herder met zijn schapen tot een kerstkoortje en een kerststal. De winterse setting met een ijsbaantje, koek-en-zopie en vers gevallen sneeuw maakt het helemaal af. Het boek is zeer mooi geïllustreerd. Er staat geen tekst in. Hierdoor kan je het verhaal gemakkelijk aanpassen naar iedere leeftijd. Door de vele details kijken de kinderen hun ogen uit. 🙂 Dit is geen voorleesboek, maar een bekijk- en vertelboek. Elke keer kun je weer een ander verhaal bedenken. En hoe vaker je het boek inkijkt, hoe meer je ziet.

N°7

SWINGING CHRISTMAS

Van Benjamin Lacombe

Een nostalgisch en ontroerend verhaal over vriendschap, liefdesverdriet en leesplezier. Betoverend voor ogen en oren, met prachtige illustraties van Benjamin LacombeRobin. Het gaat over een jongen met een vage angst voor boeken. Dan ontmoet hij de oude Bernard, die leeft van zijn herinneringen. De man laat de jongen jazz ontdekken en leert hem wat leesplezier is. En dankzij Robin komt Bernard op zijn beurt tot een belangrijk inzicht. Leuke extra: in het boek zit een cd met 5 Amerikaanse jazzklassiekers als ‘Sing Sing Sing’ en ‘Have Yourself a Merry Little Christmas’, maar ook ‘What’s This’, bekend van Tim Burtons animatiefilm The Nightmare before Christmas. Een prachtcadeau!

N°8

De kerstwens van Raffie

van Annemieke Pecht

Een hartverwarmend en sympathiek Kerstverhaal met mooie illustraties. Het muisje Raffie droomt van een echt kerstfeest. Maar de andere dieren lachen hem uit. Raffie houdt vol en overtuigt de anderen om aan de slag te gaan. Met afgedankte spullen die ze op de vuilnisbelt vinden, bouwen ze samen een kerstboom. Dan komt er een bijzondere man een kijkje nemen. Uiteindelijk krijgt Raffie een echt kerstfeest!  Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar

N°9

OLIVIA HELPT MET KERST

van I. Falconer

In dit boek helpt Olivia haar ouders met Kerst, een grote taak die Olivia als geen ander weet uit te voeren. Naast ‘helpen’ wordt er vooral veel ‘gewacht’. Gewacht totdat de Kerstman en de cadeaus er eindelijk zijn. Olivia’s charmante manier van doen en haar enorme gevoel voor humor hebben ervoor gezorgd dat ze wereldwijd een grote schare trouwe fans heeft opgebouwd. Lees het zelf!

€12,99 koop mij via bol.com

Let op: in herdruk, de Engelste versie is wel op voorraad.

Nog zo’n leuke Britse kerstheld is Pieter Konijn: dit spannende kermisverhaal van Pieter Konijn is geestig verteld door Emma Thompson en knap vertaald door Imme Dros. De illustraties van Eleanor Taylor zijn een waar eerbetoon aan Beatrix Potter.

€14,99 koop mij via bol.com

N°10

Een jongen met de naam Kerstmis

van Matt Haig

Nikolas woont met zijn vader in Finland, waar ze het niet al te ruim hebben. Wanneer Nikolas’ vader de kans krijgt om veel geld te verdienen, neemt hij die meteen aan. Hij gaat op reis naar het noorden om te helpen bewijzen dat Elfhelm, het legendarische elfendorp, echt bestaat en laat Nikolas achter bij de kwaadaardige, kinderhatende tante Carlotta. Het duurt niet lang voor Nikolas het niet meer uithoudt en op zoek gaat naar zijn vader. Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar

Tip voor volwassen kinderen (<;

Het groot kerst verhalenboek

van Tommy Wieringa

“Het groot kerstverhalenboek” is een bundeling van meer dan 30 Nederlandse schrijvers, dichters en cabaretiers. Een uniek kerstboek over de kerst­ stress, de kerstgedachte en de kerstviering. Gegoten in korte verhalen, columns, recepten en gedichten, waarin wordt gerild van de kou, getreurd om trieste kerstfeestjes en gelachen om de 2 dagen waarin de wereld even stilstaat. Een inspirerend, spannend én humoristisch kerstboek prachtig geïllustreerd door Yoko Heiligers en Floor Rieder. Een deel van de opbrengst van “Het groot kerstverhalenboek” is bestemd voor de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken.

€10 koop mij via bol.com

 

Extra tip:

Sprookjespad – Een betoverend Kerstfeest Van Huub van der Sanden

Een heerlijk boekje om samen te lezen (en te kleuren!) is het Sprookjespad. Een wereld waar kindjes van 0 tot ongeveer 8 jaar heerlijk kunnen ronddartelen. Het biedt inspiratie voor uitrustmomentjes, waarin ze de dag kunnen laten bezinken, zich even terug kunnen trekken in een fantasievolle kerstwereld.

 

€12,95 koop mij via bol.com

Pin It on Pinterest

Share This