‘Vermaak jezelf’ is een opmerking die mijn ouders vroeger regelmatig tegen me zeiden. Daarna ging ik dan inderdaad met een doos knutselen of op straat spelen. Ik betrapte mezelf erop dat ik ‘Vermaak jezelf!!!’ ook vaak tegen de kinderen zei. Dat vonden ze moeilijk, want ze waren gewend altijd soort van vermaakt te worden. Dat is nu wel anders. Dat het een gek jaar is voor iedereen, dat moge duidelijk zijn. Een jaar vol angst, onduidelijkheden, gekke oplossingen en nieuwe ontwikkelingen. 

Gelukkig gaan mijn jongste twee kinderen weer gewoon hele dagen naar school en de oudste twee kinderen – die al op de middelbare school zitten – mogen halve dagen. Misschien ben ik echt een rot moeder en mag ik dit helemaal niet hardop uitspreken, maar ik vond dat thuisscholen echt verschrikkelijk. Ik hoor wel eens andere ouders zeggen hoe knus en gezellig ze het vonden, nou dat was bij ons van korte duur.  Continu ben je bezig ze te vermaken en tegelijkertijd probeer je aan je eigen werk toe te komen. Nou, dat lukt dus voor geen meter. Ook doe ik drie keer zo vaak (en dus ook zo veel) boodschappen als dat ik deed voordat er corona in de wereld kwam. Ze eten de hele dag, voornamelijk uit verveling lijkt soms wel.

Het zonnetje begint te schijnen

Gelukkig begint het zonnetje weer te schijnen en dat bedoel ik dan letterlijk en figuurlijk. Het lijkt of we straks weer wat meer mogen en tegelijkertijd begint de lente een beetje zijn werk te doen: het zonnetje gaat voorzichtig aan een beetje schijnen. Ik merk dit meteen aan mijn humeur, maar ook zeker dat van mijn kinderen. Ze krijgen meer energie en het hangen op de bank verplaatst zich naar vermaak buiten. Om het buiten zijn te stimuleren hebben we wat leuk speelgoed aangeschaft, vooral voor de kleintjes en al hun vriendjes. 

Een van de beste aankopen die we hebben gedaan voor onze dochter was een kinderstep. De step moet overal mee naar toe: naar het  bos, naar het schoolplein, mee boodschappen doen, mee naar vriendjes of vriendinnetjes en dan voornamelijk rondjes racen op de stoep. Inmiddels hebben meerdere kindjes uit de buurt een stepje aangeschaft en zo gaat de bende van ellende door de buurt.  Af en toe moet er wel een pleistertje geplakt worden op een open knietje of ellenboogje, maar dat hoort er nu eenmaal een beetje bij. 

Alles voor een beetje rust in de tent

Voor de allerkleinste in ons gezin hebben we ook een super aanschaf gedaan. Misschien denken jullie dat we geld over hebben, maar dat is niet het geval. Het is eerder dat we graag geld uitgeven aan zoethoudertjes, zodat we af en toe een minuut iets voor onszelf kunnen doen. Voor die kleinste hebben we dus een babyschommel gekocht voor aan onze huidige schommel. Als dat geen vermaak is voor de allerkleinsten! Ook dit was een super tip van mijn schoonzusje met net wat oudere kinderen. De kleine wil er de hele tijd in. Even een keer goed duwen en de schommel doet z’n werk en wij kunnen even zitten. Wat helemaal fijn is, is dat de oudere kinderen het ook leuk vinden om te duwen. En af en toe beloof ik ze wat lekker als ze even een half uurtje de schommel duwen. Iedereen blij. Mijn man en ik hebben heerlijk in het zonnetje gezeten met een tijdschriftje, een glas wijn en een borrelhapje. Niet normaal hoe lang dat geleden is dat je even mag zitten. 

Houten Schommel - Paard

Een giraffe of een leeuw

Toch verlang ik als geen ander – en ik denk iedereen die dit leest ook – dat alles straks weer normaal is en open gaat. Hoe leuk je eigen tuin of buurt ook is, een keer een uitje naar de dierentuin, pretpark, bioscoop of noem het maar op is reuze welkom. Mijn een- na jongste in gewoon nog niet in de dierentuin geweest. Zou me niks verbazen als ze het verschil tussen een giraffe en een leeuw niet weet 😉

We gaan het zodra het kan snel inhalen en als de kinderen dan uit gepeigerd in bed liggen, gaan mama en papa uit eten en mag de oppas weer een keer komen oppassen. Wij vermaken onszelf even….

Pin It on Pinterest

Share This