Ik denk dat als je aan ouders en kinderen vraagt welk speelgoed favoriet is, dat de kans bijzonder groot is dat zij hetzelfde antwoord zullen geven. Welk antwoord? Lego! Als je het mij vraagt dan hè? En als je het mijn kids vraagt.

Úren speelervaring

Als ik al mijn Lego-speeluren in mijn leven bij elkaar optel, denk ik zeker de 100 uur aan te tikken. Waarschijnlijk mag ik daar zelfs nog wel een nulletje aan vast plakken. Niet omdat ik al zo oud ben, maar omdat ik in mijn eigen jonge jaren al groot fan was van dit eenvoudige maar multi bespeelbare blokje. Vond het veel leuker dan welk ander speelgoed dan ook. Heel wat uurtjes heb ik aan Lego-blokjes gespendeerd. Ik vond niets lekkerder dan mijn fantasie los te laten op die kleine, kleurige blokjes. Wat ik wel allemaal niet gebouwd heb (die mooie pakketten die ze nu hebben, hadden ze toen nog niet)… Huizen, vliegtuigen, dorpen, levensgrote poppen, robotten, schepen, treinen, auto’s, ruimteschepen. Noem maar op, je kunt het zo gek niet bedenken. Want dat is het mooie aan Lego: je kunt je fantasie volledig de vrije loop laten. Heerlijk! En toen ik zelf kinderen kreeg, begon het feest weer opnieuw. Drie kinderen die allemaal weg waren en nog steeds weg zijn van Lego… dat verklaart mijn aantal ervaringsuren. En deze lofzang.

Leuk én goed!

Maar goed. Het is niet alleen leuk speelgoed, het is ook nog eens heel goed speelgoed.

Het is goed voor de ontwikkeling, op zo veel verschillende manieren. Het helpt bij een goede ontwikkeling van de (fijne) motoriek. De oog-hand-coördinatie wordt gestimuleerd. Kinderen leren sociale vaardigheden door samen met Lego te spelen. Ze leren zo ook probleemoplossend te denken. Het creatieve brein wordt enorm gestimuleerd. Het laat het zelfvertrouwen van een kind groeien en het heeft een soort van therapeutische werking. Verzin ik niet allemaal zelf hoor, dat heb ik van de wetenschappers 😉 Maar reden genoeg om blij te worden van Lego. Nagenoeg niets dan lof dus voor Lego als speelgoed.

Bíjna niets dan lof

‘Nagenoeg’ want ja, er zijn wat mij betreft toch twee nadelen aan dit speelgoed.

  1. Wel eens met je blote voet op zo’n blokje gestaan? Dan weet je waar ik het over heb. De pijn komt onverwacht, maar is venijnig scherp…. Heb de blokjes ondanks dat ik fan ben op dit soort momenten VERVLOEKT (en dan klinkt het zo op papier nog lieflijk, maar als je me ter plekke hoort schelden is daar vrees ik niets lieflijks van te maken).
  2. Het is helaas geen goedkoop speelgoed, maar thank God voor Lego aanbiedingen

Daarom….

Een tip van ons! Want zeker rondom feestdagen en verjaardagen zijn aanbiedingen een feestje. En er zijn sowieso altijd wel dagen die reden genoeg zijn voor een feestje en dus een cadeautje verdienen. Toch? Afzwemmen, eerste keer op de wc poepen, veters leren strikken, eerste tand eruit, eerste Eerste Hulp-bezoekje… En mocht dat o zo verdiende cadeautje nou Lego moeten zijn, dan kun je het maar beter zo goedkoop mogelijk inkopen. Zo wordt alleen het kopen al een feestje!

Pin It on Pinterest

Share This