Er zijn denk ik maar weinig mensen die niet vrolijk worden van het voorjaar en het zonnetje. Alleen bij mij is de situatie een stuk extremer. Einde zomer vind ik het heerlijk om op en bepaald moment de kaarsjes en de open haard weer aan te steken en met dikke sokken m’n lievelingsbroek op de bank te liggen chillen. Maar als de herfst te alleen maar regenachtig en koud is en overgaat in een zelfde soort winter, dan word ik niet zo blij. Een mens heeft gewoon vitamine D nodig, daar ben ik van overtuigd. Het is niet alleen lekker om buiten te lopen met een zonnetje, het heeft op alles z’n uitwerking: 

  1. Kinderen gaan lekker naar buiten en verbruiken daar lekker hun energie met vriendjes en vriendinnetjes. Behalve dat het lekker is dat ze buiten spelen en creatief zijn, scheelt het een hele hoop rommel in huis. Na regenachtige dagen verven, knutselen en plakken heeft ons huis meer weg van een kinderdagverblijf, dan van een woonkamer. Dus hup, laat dat zonnetje maar komen.
  2. Een tweede – nogal belangrijk punt – is dat de meeste mensen met vies en slecht weer zich gaan vervelen, niet lekker voelen of minder drive hebben om gezond te gaan eten, waardoor ze veel gaan schransen. Niet erg natuurlijk, maar het doet wel wat met je gehele gemoedstoestand. Heb je net een zak chips of een pak koekjes op, dan daalt je energielevel als een gek. De kans dat je dan op de bank gaat liggen in je joggingpak is erg groot. Niet dat dat heel erg is, maar in de zomer word je met lekker weer meer gemotiveerd gezond te eten, want we willen allemaal er een beetje goed uit zien in de zomerse kleren. In de winter kan je het verhullen met een lekker hoodie van bijvoorbeeld Anna van Toor, maar in de zomer valt er niks te smokkelen. En – vooral wij vrouwen – weten dat wanneer je er goed uit ziet, je je beter voelt en meer straalt, wat weer z’n uitwerking heeft op alles. Je bent vrolijker, beter in je werk, aantrekkelijker en ga zo maar door.
  3. Het  is goed voor de economie. Met mooi weer heb je veel meer zin om op een terras te zitten en er extra lang te blijven hangen. Is het koud buiten of zit je binnen, dan zul je niet zo snel een volgend rondje of een portie bitterballen bestellen. Ook geven de meeste vrouwen meer geld uit als het zonnetje schijnt. We worden er vrolijk van en dan hebben we zin om onszelf of onze kinderen even in een nieuw jasje, eeh kort broekje te steken.
  4. En wat hoort er nog meer bij de zomer waar we ons weken of maanden op kunnen verheugen?? Vakantie natuurlijk. Of het nou een weekje op de camping in Zeeland is of een paar weken naar de Canarische eilanden, eigenlijk maakt het niet zoveel uit. Het gaat erom dat je even uit je sleur van het leven bent. Even geen werk, kinderen, huis opruimen, administratie doen, stofzuigen, luizen pluizen of wat dan ook. Natuurlijk is vakantie met kinderen niet helemaal of eigenlijk helemaal niet bijkomen, maar je hebt wel even een ander behangetje en dat doet iedereen goed, groot of klein, jong of oud. Kinderen lekker spelen en als je een beetje mazzel hebt ontmoeten ze ook nog wat andere kinderen en hebben jullie je handen even vrij. Even lekker smeren en keren of eindelijk dat boek uitlezen waar je al maanden in zit, maar het nooit van komt.

Helaas schijnt ’t zonnetje nog niet en kan ik hier alleen maar van dromen met m’n dunne dons jack buiten en mijn dikke sokken aan als ik binnen op de bank lig. Heb net een zak chips gegeten en heb totaal geen zin meer om de deur uit te gaan. Ik kijk op mijn telefoon naar de weer app (ik heb er drie en geloof altijd de meeste positieve app). En wat zie ik? Eind van de week gaat de zon schijnen, ik geloof het bijna niet. Ik spring van de bank af en ga leuke plannen maken, duik mijn kast en besluit lekker te gaan shoppen. Laat het zonnetje maar komen, dan kom ik uit mijn winterslaap!

Zonneliefhebbers opgelet!

Pin It on Pinterest

Share This