Kinderboeken over verhuizen kunnen erg goed van pas komen rondom de verhuizing. Sophie en Joep zijn inmiddels experts in verhuizen. Zo is Linde, de dochter van Joep, voor haar vierde jaar al 8 keer (!) verhuisd. En is Sophie afgelopen 1,5 jaar 2 keer verhuisd. Verhuizen is en blijft een wiebelige, stressvolle bezigheid. Want tja, een van je ‘ankers’ staat toch op losse schroeven. En de andere twee ankers – gezin en werk – moeten daarbij gewoon ‘mee marcheren’. Op werkgebied staat bij ons ook het een en ander te veranderen. Nét nu onze website vernieuwd en gerestyled is hebben we besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar voor Littles List. Zo gaat het ook vaak met verhuizen; is je huis e-i-n-delijk helemaal opgeknapt en klaar… besluit je te gaan verkassen.

Je kind voorlezen is natuurlijk altijd goed, maar rondom de verhuizing heeft voorlezen een extra functie. Het voorleesmoment is een extra rustmomentje voor je kind (en wellicht voor jezelf!) in deze toch drukke periode. Bovendien kun je het voorlezen gebruiken om je kind vertrouwd te maken met het thema verhuizen. Als laatste geselecteerd voor jullie door op en top speurneus Joep deze onderstaande hitlijst met de 7 fijnste kinderboeken over verhuizen:


N°1

Het huisje dat verhuisde

Van Virginia Lee Burton

Er was eens een huisje heel ver van de stad. Het stond op een heuvel tussen appelbomen en was heel tevreden. Naarmate de jaren verstreken werden er meer wegen en gebouwen om het huisje gebouwd. Het huisje wist niet of hij het wel zo leuk vond om in de stad te wonen. Gelukkig kwam er op een dag een meisje dat besloot het huisje te verhuizen. Een klassieker met geschiedkundige waarde voor de kinderen van nu waarvan velen zich een tijd zonder trams, metro’s etc. niet kunnen voorstellen. Voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

N°2

Boek Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis

Van Elle van Lieshout

In dit prentenboekje op rijm vindt mejuffrouw Muis samen met haar poedel Lucebert een huis dat ze helemaal naar haar zin inricht. Als alles op en top af is met ware design meubels is mejuffrouw Muis dan tevreden of mist ze dan nog iets? De combinatie van humor en herkenbaarheid en de interactie tussen tekst en illustraties maken dit boekje zowel super voor kind (4 tot 6 jaar) als voor ouder om te lezen. Een voorproefje:

“Allemaal dezelfde tuinen, allemaal dezelfde schuttingen, allemaal dezelfde schuren. Een heerlijk rijtjeshuis voor een heuse rijtjesmuis.”

N°3

De vlindertuin

Van Elly Mackay

Een meisje moet verhuizen naar de stad. Ze is verdrietig, want ze zal veel missen; vooral de vlinders. Als ze na een lange reis bij het nieuwe huis aankomt, is alles om haar heen saai en grijs. Naast het huis staat wel een mooie poort waar met sierlijke letters Vlinderpark op staat. Maar als ze de poort opent, zijn er geen vlinders te vinden… Vastbesloten om de vlinders terug te brengen naar de tuin, inspireert het meisje de hele stad om haar te helpen. En met hun gezamenlijke inspanningen voelen de vlinders en het meisje zich al snel weer thuis. Bijzonder prentenboek van een Canadese illustrator die werelden creëert in papier. Met inkt getekende en uitgeknipte figuren en omgevingen. Mooi prentenboek met goede aanleiding voor een gesprek over verhuizen en stad versus natuur. Om eindeloos in te kijken. Vanaf ca. 4 jaar.

N°4

Mees Kees gaat verhuizen

Van Mirjam Oldenhave

Over de geliefde, gevoelige en creatieve mees Kees, bij wie ieder kind in de klas waar hij als stagiair invalt, zichzelf mag zijn. Naast het gewone schoolwerk, waar de meester steeds iets bijzonders van maakt, wordt er Sinterklaas en Kerst gevierd en moet mees Kees van zijn moeder eindelijk op kamers. Gelukkig krijgt hij hulp van de kinderen bij het verhuizen. Het verhaal wordt verteld vanuit Tobias (ik-figuur), die een speciale band met mees Kees heeft en hem als vervanger van zijn overleden vader ziet. Het verhaal borduurt voort op eerdere delen en is ook zonder de vorige delen gelezen te hebben, goed te volgen. Het vlotte en humoristische taalgebruik past bij de doelgroep. Het verhaal is verdeeld in korte overzichtelijke hoofdstukken. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

N°5

Kinderboek Kersenhemel

Van Jef Aerts

Sommige vrienden zijn veel meer dan vrienden. Ze groeien als tweelingkersen aan hetzelfde steeltje. Tot Adin op een dag naar de stad gaat verhuizen.

Een verhaal over weggaan en weer terugkomen. En hoe échte vriendschap altijd blijft duren… Adin en Dina zijn zulke vrienden. Een poëtisch en subtiel prentenboek met kleurrijke, verstilde illustraties De bekroonde auteur weet veel te laten doorklinken in de eenvoudige woorden die hij kiest. Jef Aerts is naast schrijver ook muzikant. Hij heeft 3 kinderen en woont in een kleine boerderij met een heleboel dieren. Vanaf ca. 5 jaar.

N°6

Olivier & Vlek

Van Claire Freedman

Olivier is pas verhuisd. Wanneer hij op straat een verdwaald hondje vindt, wordt dat zijn eerste nieuwe vriend in de grote stad. Maar waarom kijkt Vlek iedere avond zo verdrietig uit het raam? Zou er toch iemand naar het hondje op zoek zijn? Ook al is Olivier bang dat hij zijn vriendje weer kwijt zal raken, toch gaat hij voor Vlek op zoek naar zijn oude baasje. Hij ervaart dat hij niet zijn vriendje kwijt raakt, maar er juist een vriendinnetje bij krijgt. Vierkant prentenboek met een aandoenlijk verhaal en een duidelijke boodschap: wat je vindt, mag je niet zomaar houden; teruggeven geeft voldoening. Vanaf ca. 4 jaar.

N°7

Tijs en de eenhoorn

Van Imme Dros

Tijs is verhuisd en hij heeft heimwee. Daarom loopt hij weg. Hij komt de eenhoorn tegen, die niet bestaat en nergens bij hoort. Maar Tijs herkent hem meteen, want hij kan een eenhoorn tekenen, en hij heeft zelfs een eenhoorn voor zijn verjaardag gevraagd.

Samen gaan ze op zoek naar het oude huis aan zee. Na wat rondzwervingen brengt een agent hem weer thuis. Bijzonder mooi prentenboek, winnaar van de Zilveren Griffel 2016 en geïllustreerd door Harrie Geelen, waarin het verlangen naar het oude huis waar alles goed was en de angst voor het nieuwe huis heel mooi is uitgewerkt. Vanaf ca. 4 jaar.

Extra tip voor de allerkleinsten die het concept verhuizen nog niet helemaal begrijpen maar het woord huis wel!

Hier woon ik

Van Fiep Westendorp

Kom kijken in het huis van Fiep! In het huis woont Fiep met haar broertje. Fiep neemt je mee door haar hele huis en laat je alle kamers zien; van de keuken tot de zolder en nog veel meer. Een erg leuk en mooi uitgevoerd kijkboek, alles op stevig karton zodat ook de allerjongsten er eindeloos naar kunnen kijken en bladeren (zonder dat het scheurt). Het is een groot formaat prentenboek in de vorm van een grachtenhuis met dikke, licht glanzende hardkartonnen bladzijden en 4 uitgestanste zolderkamerraampjes. Een boek om steeds opnieuw te pakken en te bekijken. Vanaf ca. 2 jaar.

Pin It on Pinterest

Share This