Let the sun shine!
Dat de zon schadelijk is voor je huid, dat weten we zolangzamerhand allemaal wel. Je moet jezelf en zeker ook je kleintje(s) dus bijzonder goed beschermen om nare gevolgen te voorkomen- maar wat zijn ook alweer de precieze regels en richtlijnen? En waar moet je op letten bij het aanschaffen van zonnebrand?
Voor het verantwoord zonnen met kids hebben we hieronder alles nog een keer op een rijtje gezet: de do’s en don’ts, tips en adviezen, en een aantal belangrijke termen en definities. Cherry picking is what we do best. Maar deze keer krijg je er dus ook nog eens extra nuttige informatie bij! Geniet verantwoord van de zon!
De huid van kinderen is nog in opbouw en dus heel wat kwetsbaarder dan die van volwassen, zeker als het aankomt op schade door UV-straling. Doordat de kinderhuid fijner is, kan er diepere celbeschadiging optreden; omdat het pigmentsysteem nog niet erg goed ontwikkeld is, heeft de kinderhuid nog geen afweersysteem. Er is maar één oplossing: haar optimaal beschermen.
Een zonnebrandcrème voor kinderen zou moeten voldoen aan de volgende eisen:
-De zonnebrandcrème blokkeert alle UV-A en UV-B straling
-De zonnebrandcrème bevat werkzame stoffen die in de zon hun werking behouden
-De zonnebrandcrème bevat geen schadelijke, chemische stoffen zoals bijvoorbeeld parabeen en oxybenzon.
Soort Zonnefilter
Het belangrijkste onderscheid tussen zonnebrandmiddelen is het soort zonnefilter dat gebruikt wordt. Er zijn middelen met minerale (=fysische) filters of chemische filters:
Zonnebrand met chemische filters bevat ingrediënten die worden opgenomen in de huid, en daar de UV-straling absorberen. Dermatologen raden het gebruik van crèmes met chemische zonnefilter die de werkzame stof oxybenzone bevatten zeer af. Daarbij biedt het maar matige bescherming tegen de zon, en geeft het vaker huidirritatie. Het ingrediënt oxybenzon ligt onder vuur omdat het mogelijk hormoonverstorend zou kunnen werken. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen, maar neem liever het zekere voor het onzekere en gebruik producten met minerale filters. Dit geldt zeker voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Zonnebrandcrème op minerale basis bevat titanium dioxide en/of zink oxide als filters. Deze ingrediënten leggen een laagje op de huid dat het zonlicht weerkaatst. Minerale zonnefilters geven een goede bescherming tegen de zon, en geven zelden een allergische reactie. Het nadeel is dat ze een witte waas op de huid achterlaten, maar deze biedt wél goede bescherming, en je kunt eenvoudig zien of je een plekje vergeten bent in te smeren. Om die witte waas toch te voorkomen en om de crème goed smeerbaar te maken bevatten minerale zonnefilters vaak nanodeeltjes. Er bestaat veel discussie of nano wel of niet schadelijk is voor de gezondheid, maar in zonnebrandmiddelen heeft het dus een functie. Zonder nano is een zonnebrandcrème erg dik: minder fijn om je kindje mee in te smeren. Een mineraal filter op basis van nano is altijd nog veel beter dan een chemisch filter met oxybenzone. Heeft je kindje een extra gevoelige huid? Kies dan naast een minerale zonnefilter ook voor een zonnebrandcrème zonder alcohol en parfum.
Kids love fun in the sun, but no one likes a fried baby!
Verantwoord zonnen met kids
Onlangs verscheen in het Nationaal Zonrapport dat verbranding door de zon nog aan de orde van de dag is. Ai! Kijk hier voor meer informatie. We zetten dus nog even de belangrijkste punten voor je op rij:
Smeer- en zonregels voor kinderen
- Artsen raden unaniem aan om kinderen jonger dan 3 jaar volledig uit de zon te houden
- Laat kinderen regelmatig drinken
- Zet kinderen een pet of zonnehoedje op
- Kleding beschermt tegen de zon en zeker speciale UV-kleding
- Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op
- Gebruik zonnebrandmiddel met een Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30. Dat houdt 97% van de UV-straling weg
- Schud het zonnebrandmiddel goed voor gebruik
- Smeer jezelf en je kind(eren) 15 – 30 minuten voordat je de zon in gaat volledig in; zo kan de crème goed intrekken
- Smeer een flinke laag van 2 milligram per vierkante centimeter huid (=een halve theelepel voor het gezicht en een eetlepel per arm, been of rug.)
- Vergeet de volgende plekjes niet: op en achter de oren, voeten en het randje onder de zwembroek of het badpak
- Iedere twee uur opnieuw insmeren, zeker als je kind in het water of op het zand speelt
- Na openen is de zonnebrandcrème meestal maar 12 maanden houdbaar
- Bewaar zonnebrandcrème op een donkere, niet vochtige plaats.
Benieuwd naar de 10 beste zonnebrandproducten voor kleintjes? Zie hier de fijnste op rij tried & tested door Littles List. Rub it in!