Wie (niet) weg is, wordt gezien

Jaren geleden vond ik (kleine) kinderen met een mobiele telefoon het ergste wat er was. Het ziet er verwend en verveeld uit. “Ga lekker verstoppertje spelen” dacht ik vaak als ik kinderen met elkaar op een telefoon zag zitten. Natuurlijk vind ik nog steeds dat kinderen niet continu met dat ding bezig moeten zijn. Volwassenen trouwens ook niet. Het hebben van een telefoon mag ook zeker niet ten koste gaan van hun sociale leven. Maar er zitten ook voordelen aan. En eigenlijk valt de mobiele telefoon bijna niet meer weg te denken in het leven van mijn kinderen en ik denk dat veel ouders zich hier wel in zullen herkennen.

Verwende apen

Het is natuurlijk niet zo dat mijn kinderen met het nieuwste telefoon model rond lopen. Sterker nog: ABSOLUUT NIET. We hebben een goedkope sim only voor ze geregeld en die sims zitten in oude telefoons van mij en mijn man. Ideaal, want ze laten die telefoon toch continu vallen of raken ze kwijt, dan is het nét wat minder erg als het een heel oud modelletje is dan nét de nieuwste I-Phone. Met sim only betaal je alleen voor het abonnement, omdat er geen telefoon bij geleverd wordt. Zeker voor kinderen ideaal!

Ook hebben we hele strenge regels. Zo mogen ze bij het ontbijt, de lunch of het avondeten absoluut geen telefoon in hun handen hebben of überhaupt op tafel. Ze mogen gezellig helpen met koken uit een kookboek, hoe gezellig is dat.

Ook als ze gaan slapen neemt mijn man of ik de telefoon af en we houden ze beneden. Dit om te voorkomen dat ze de hele nacht aan het appen zijn of spelletjes aan het spelen zijn.  Het is verraderlijke is dat het echt als een verslaving werkt bij de kinderen. Haal je de telefoon niet weg, dan kunnen ze er niet van af blijven. Overigens betrap ik mijzelf hier ook steeds vaker op. Daarom leg ook ik mijn telefoon iedere avond beneden. En zo heb ik weer een oude vertrouwde wekker bij mij en mijn kinderen op de slaapkamers. Gewoon weer oud en vertrouwd lezen in bed. 

De voordelen van kinderen met een telefoon 

Dat ik ooit iets zou schrijven over de voordelen van kinderen met een telefoon had ik een paar jaar geleden nooit kunnen denken. Sterker nog: ik had mezelf keihard uitgelachen. Toch heeft het absoluut voordelen. 

  • Ze hebben allemaal een app op hun telefoon dat ik kan zien waar ze zich op dat moment bevinden. Op een bepaalde leeftijd moet je ze toch wat meer vrijheid geven. En als je moederhart dat nog te moeilijk vindt, dan kan je stiekem een beetje meekijken.
  • Je kunt ze als ouder (bijna) altijd bereiken en zij jou.  Zo hoef je niet de hele klas af te bellen of jouw kind daar toevallig is en je onnodige zorgen te maken.
  • Heel af en toe vraag ik of ze een klein boodschapje voor me willen doen, waar ik dan direct een tikkie voor krijg, want daar zijn ze nogal behendig in!
  • En verder geldt natuurlijk net als voor alles: zolang ze het gebruik ervan beperken en het niet ten koste gaat van schoolprestaties of hun sociale leven, vind ik een mobiele telefoon voor kinderen inmiddels best handig…

Pin It on Pinterest

Share This