Smartphone, tablet, tv, computerscherm; tegenwoordig zijn er zoveel schermpjes die we kunnen gebruiken. Elk huishouden bezit anno 2020 wel een smartphone, een tablet en/of een tablet. Ook kinderen krijgen steeds meer en steeds eerder een mobiel. Inmiddels bezit maar liefst 80 procent van de Nederlandse bevolking een smartphone. Als je kijkt naar de leeftijdsgroep 13 tot en met 17 jaar oud dan zit dit percentage zelfs boven de 90 procent. 

Met de opkomst van smartphones komen natuurlijk ook risico’s. Een groot risico van deze mobiele apparaten is verslaving. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsklachten, zoals angst, stress, depressie en slaaptekort. Helaas valt er voor de rest nog weinig te zeggen over smartphone verslaving. Hiervoor is de voornaamste reden dat het nog altijd relatief nieuw is. Hierdoor is er vrij weinig onderzoek naar gedaan. Een gevolg hiervan is dat dit type verslaving nog niet duidelijk gedefinieerd is, terwijl het ook nog lastig is om het vast te stellen, te voorkomen en te herstellen. 

Iemand die verslaafd is aan hun smartphone heeft waarschijnlijk last van nomofobie. Dit betekent dat je een angst hebt voor het niet continu bereikbaar zijn via een telefoon. Waarschijnlijk kent iedereen dit gevoel wel een beetje, maar dan ben je alsnog niet verslaafd. Of toch wel? Wij pakken namelijk gemiddeld 85 keer per dag onze smartphone, dat is toch wel heel veel. Elke keer als we dan zien dat we geappt zijn geeft het ons een sociale bevestiging. Dit is met name bij tieners hartstikke belangrijk. Zij willen erbij horen en als ze dit voelen dan wordt er dopamine aangemaakt. Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en helaas werkt het verslavend.

Om te voorkomen dat je kind verslaafd raakt aan hun smartphone moet je allereerst bewustzijn creëren. Ze zijn zich er namelijk meestal niet van bewust hoe lang ze daadwerkelijk op hun mobieltje zitten. Als ze het aantal uren zien, dan zullen ze hoe dan ook schrikken. Je kunt hiervoor diverse apps gebruiken. Deze applicaties meten hoeveel tijd je op de smartphone zit. Ook heb je apps die je belonen als je de telefoon niet aanraakt. Zo hebben ze een reden om niet aan de telefoon te zitten, wat natuurlijk de bedoeling is.

Daarnaast kun je ook de telefoon uitzetten als je kind huiswerk moet gaan maken voor school. Je zou tevens ervoor kunnen kiezen om de smartphone op vliegtuigstand te zetten. Dit heeft namelijk hetzelfde effect. Je kind wordt niet meer afgeleid en heeft dus een langer concentratievermogen. Een andere manier om dit effect te behalen is door het internet uit te schakelen. Het nadeel hiervan is dat jij er natuurlijk ook geen gebruik van kunt maken. Overigens is goed internet wel van belang. Hiervoor kun je alle abonnementen vergelijken waarbij je kunt kiezen voor alleen internet, maar ook internet via schotel is ook mogelijk. 

Wat je bovendien ook veel ziet is dat het kind zijn of haar smartphone mee naar boven neemt als hij/zij moet slapen. Het is aan te raden om dit te voorkomen. Vaak zit je kind dan tot diep in de nacht te chatten met vrienden, terwijl hij/zij natuurlijk eigenlijk moet slapen. Op de lange duur kan dit leiden tot slaaptekort. Dit is alleen niet de enige reden waarom het beter is om je telefoon niet te gebruiken voordat je gaat slapen. De straling dat van het schermpje komt heeft een negatief effect. De straling van je smartphone zorgt er namelijk voor dat de slaap minder diep en dus goed is. Hierdoor zul je als je wakker wordt je helemaal niet echt uitgerust voelen. 

Pin It on Pinterest

Share This