De badkamer, zeker “Het Bad“, is misschien wel de meest fascinerende kamer in huis voor kinderen. Een soort van waterplaleis, want water is nog altijd het mooiste speelgoed.

 

Tip 1: Laat die kleine monsters nooit alleen

Vooropgesteld: laat je kind nooit alleen achter in de badkamer. Moet je even de badkamer verlaten? Neem junior voor de zekerheid mee, al is het maar voor een minuutje. Ook al gaat de deurbel of je telefoon, laat je kind nooit alleen, want voordat je het weet is je dreumes – ja, ook de echte kleintjes – in het bad van Vileroy en Boch of Vileroy en Boch badkamermeubels geklommen en heeft de Grohe keukenkraan aan gezet. Het gevaar zit hem in het feit dat kinderen al kunnen verdrinken in een laagje van vijf centimeter water. En dat niet alleen, er is ook het gevaar te verbranden als gevolg van te warm water.

Tip 2: Watertemperatuur

Een kind weet het verschil nog niet tussen Geberit warme of koude kraan, dus mocht hij alleen de warme kraan aanzetten, dan kan dat dus nare gevolgen hebben. Een mogelijkheid om dat gevaar tegen te gaan is een Grohe thermostaatkraan aan te sluiten. Deze hebben vaak een ingebouwde temperatuurslot op zo’n achtendertig graden en om de temperatuur hoger te krijgen moet een handeling verricht worden die kindjes over het algemeen niet onder de knie hebben. Een ander voordeel van een thermostaatkraan is dat de temperatuur altijd constant blijft: ook als iemand een andere kraan in huis gebruikt, word je niet ineens opgeschrikt door een ijskoude straal, én de buitenkant van de kraan zal nooit warmer worden dan de ingestelde temperatuur.

Heb je geen thermostaatkraan en wil je het bad vullen, begin dan eerst met een laagje koud water. Dan kun je de warme kraan erbij aan zetten (meng de warme en koude kraan samen tot de juiste temperatuur). Als het bad vol genoeg is – water tot navelhoogte van je in bad zittende kindje is al voldoende – zet dan eerst de warme kraan uit en eindig dan met alleen wat koud water, zodat als je kind de kraan aanraakt deze niet nog gloeiend heet is van de warme kraan.

De perfecte watertemperatuur is achtendertig graden, maar omdat het water vaak snel afkoelt, kan een temperatuur van een graadje meer ook geen kwaad (maar dan ook echt niet meer). Controleer altijd eerst zelf nog even de temperatuur van het water voordat je kleine onder de douche of in bad gaat, om niet voor verrassingen te komen staan. Maar let op: onder in de douche kan het water voor je dreumes snel afkoelen, check dus op zijn hoogte. Het badwater kun je het beste checken met een badthermometer of met je elleboog: als je geen warmte of kou voelt betekent dit dat het water ca. zevenendertig graden is, iets van warmte voelen is dus wel zo comfortabel voor Jan junior.

Draai de kranen allemaal zo stevig mogelijk dicht na gebruik, maak het je kindje zo moeilijk mogelijk om de kraan zelf open te krijgen. Er bestaan kinderbestendige veiligheidskranen die je op de warmwaterkraan kunt zetten, die kunnen ook wat meer veiligheid in de badkamer geven.

Tip 3: antislipmatjes

Zorg niet alleen voor antislipmatjes in de douche en in het bad, zorg ook voor matjes op de vloer. Slipgevaar ligt in een natte omgeving al snel op de loer, zeker bij kleine kinderen die zich hier niet van bewust zijn en de badkamer rond rennen. Deze matjes zijn te koop bij onder andere doe-het-zelfzaken en veel webshops. Mocht je nog in een verbouwing zitten, dan is het zelfs mogelijk een vloerafwerking met antisliplaag te nemen.

Tip 4: badstoeltjes

Je hebt ook hele handige badstoeltjes, waarmee je kind stevig in bad kan zitten (bruikbaar tot ongeveer anderhalf jaar), zodat hij niet achterover of onder water kan glijden. Badstoeltjes zijn verkrijgbaar bij speelgoedwinkels en veel (babygerelateerde) webshops. Hoe veilig deze stoeltjes er ook uitzien, we benadrukken nogmaals dat je je kindje nooit alleen in de badkamer, en al zeker niet onbewaakt in een gevulde badkuip kunt achterlaten.

Tip 5: elektrische apparaten

Tot slot nog wat laatste aandachtspuntjes voor in de badkamer: zorg ervoor dat alle elektrische apparaten (zoals elektrische tandenborstel, scheerapparaat, stijltang, föhn et cetera) buiten bereik van kinderhandjes zijn. Dus hoog opgeborgen of achter slot en grendel. Laat deze apparaten ook nooit in het stopcontact zitten als je ze niet meer gebruikt. Kindjes zijn sneller dan we vaak denken en water en elektriciteit zijn verre van een fijne combinatie.

Tip 6: gevaarlijke dingen achter slot en grendel

Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle shampoos, zeepjes, medicijnen, vitamines et cetera. Stop deze echt heel goed weg, liefst achter gesloten deuren, in een kast op het allerhoogste schap of – als je alleen lage kastjes hebt – met zo’n kinderslotje erop. Doktertje spelen is leuk, en met echte pilletjes natuurlijk nóg veel leuker, maar ook bijzonder gevaarlijk. Leg je kind ook uit dat pilletjes géén snoepjes zijn, ook al zien ze er soms wel zo uit. Mocht het nou zo zijn dat je kindje toch een heel potje vitamines soldaat heeft gemaakt of jouw parfumfles heeft leeg gedronken, dan is het bijna overbodig te zeggen dat je meteen contact op moet nemen met je huisarts of 112. Hang voor de zekerheid ook een Gifwijzer in je badkamer, zodat je eerste reactie voor jou, je partner of oppas in ieder geval goed is (bij het ene product moet je namelijk juist water of melk drinken en bij het andere product mag je nou net weer niets innemen).

Hetzelfde geldt in principe voor cosmetica, dagcrèmes en andere opmaakspulletjes. Wil je dat jouw mooie, dure lipstick niet de spiegel siert of in de voegen van de tegeltjes eindigt, berg het dan veilig op.

 

Eindigen we met misschien wel de meest veilige tip… Misschien is het allermakkelijkst en veiligst om voor hermetische afsluiting van de badkamer te zorgen 🙂

Pin It on Pinterest

Share This